Parerea mea e ca ai facut o analiza pertinenta, dar cumva cred ca presupui ca tot ceea ce se cunoaste e si adevarat.
Ridicam in slavi democratia, presupunem din prima ca e o valoare buna. Parerea mea ca o garantie anti-tiranie e un lucru bun, nu democratia in sine. Si de altfel, nu cred ca putem spune ca am vazut noi o tara sa fie intr-adevar democratica. Cine face legea in tara asta? Parlementul? Presedintele? Guvernul? Fara sa o dam in conspiratii, dar stim de fapt ca oamenii cu influenta financiara, sau din politica externa sunt noii dictatori.

O alta idee de analizat e ca democratia si capitalismul, nu se impaca, ori cat de mult ne-am dori asta.

Si legat de ce in comunism au dus-o unii mai bine si alte zone nu, poate fi ceva istoric, dar mai mult conteaza ce s-a intamplat strict local.
Acum, fac o paranteza, vad foarte multi care fac confuzia cu ce partid sau religie domina o zona si ce voteaza ei.
Nu o duce rau Moldova sau Oltenia ca voteaza PSD. Dar acolo parerea mea e ca nu sunt orase mari unde sa fie pretentii de locuri de munca. Automat cine e targetul? Cei care lucreaza la stat, pensionarii, asistatii sociali, etc. Si atunci divizarea s-a facut natural de restul tarii, fiecare isi urmarestet interesul. Cei care vor economie prospera voteaza impotriva masurilor care pot fi catastrofa economica, si restul voteaza pentru milionul lor in plus la salar / pensie / ajutor ca asta e cu ce defileaza.

Legat de orase, ca stil arhitectural, cred ca per total nu sunt orase cat de cat consistente cap coada, in ciuda influentelor. Case in paragina, cladiri vechi cu aspect comunist sunt absolut peste tot. Macar din orasele mentionate, se pot bucura cateva cartiere de interes de un stil frumos. Dar si Bucurestiul, si Timisoara, si orice oras X daca te indepartezi cateva minute de centru parerea mea e ca se ajunge la aceeasi chestie. Mai util ar fi sa masuram cat de mult poate un oras sa evite sa arate ca Pripyat (aici nominalizez Iasiul, care desi s-a dezvoltat nesperat de bine in ultimii ani cu investitiile recente, restul orasului tot horror arata).

LE: si parerea mea cu educatia ca problema principala e supra-evaluata. Problema e mai mult culturala. Daca din prima cultural nu apreciezi educatia sau munca, automat si astea vor merge prost.

LE2: ma gandesc intr-o Romanie paralela, daca am avea profesori bine platiti magic, care sa isi dea interesul, credeti ca va fi mai bine? Pentru unii de buna credinta, da. Dar la nivel national, cred ca oamenii nu dau doi bani pe calitatea educatiei. La ei educatie se rezuma ce diploma ai, care tot in ideea de statut de rezuma. In schimb romanul valoreaza mai mult "scoala vietii" / smecheria - adica sa fentezi sistemul. Si nu zic ca e un lucru rau nici asta. Problema e ca tot din aceeasi categorie de oameni sunt si cei cu functii politice