cosmin1088: lasand pretul deoparte (la urma urmei, cine isi permite, foarte bine, congrats), pe mine nu m-a interesat decat acel argument, cum ca placa video vine cu "doar" 10GB RAM, dar ea se tine foarte bine pe langa cea cu 24GB RAM. Si are un ratio al naibii de bun price/performance. Da, ca pe viitor Nvidia va imbunatati driverele, va optimiza folosirea acelui extra RAM, ca poate trecem la 8K DLSS sau alte nebunii care sa manance RAM in draci, asta e altceva. Dar eu sunt un om simplu, ma uit la rezultatele actuale si ma declar mai mult decat satisfacut de cei 10GB (mai ales ca eu am acum un 2070 Super cu "doar" 8GB RAM si nu am gasit inca nimic care sa-mi spuna "vezi ca nu mai ai RAM pe placa video").
Pe de alta parte, trebuie tinut cont de faptul ca Nvidia si-a prezentat doar ale sale Founder's Editions. Nvidia nu e totusi mare producator de placi video, le scoate doar asa, in editie limitata, mai mult cred pentru a se da mari si a arata ce pot noile loc chip-uri. Iar in cazul de fata ei au decis ca 3080-ul Founder's Edition sa fie cu 10GB RAM. Celorlalti producatori insa nu le impune o limita... ba din contra, presupun ca esti constient ca Nvidia le da specificatiile si toate cele pentru ca ei sa poata folosi alte configuratii. Drept dovada, acum mai bine de o saptamana, a aparut lista cu cateva variante extra de la Gigabyte. Si acolo poti vedea clar ca au 3070 cu 16GB si 3080 cu 20GB. Deci vor exista custom configs, pentru cei care-si doresc mai mult RAM, cum ai fost tu. Ceea ce nu e rau deloc, e bine sa existe alternative. Desi personal, nu prea sunt fanul ideii ca un producator sa-mi ofere 40 de modele cu acelasi chipset. La ce piata mica e in Romania, o sa ajungi sa cumperi nu ce iti doresti tu, ci fix ce a vrut importatorul oficial sa aduca (pentru ca fii sigur ca nu va aduce toate cele 40 de modele, de la fiecare producator).
Cat despre Cosmos II, e probabil outdated, dar la capitole unde nu am nevoie. De exp. da, nu are headere USB 3.1 Gen 2. Dar pentru asta am suficiente iesiri in spate. In rest, desi e carcasa pe care o am de prin 2012 (cea mai longeviva carcasa a mea, dealtfel - cred ca si cea mai scumpa), vreau sa-ti spun ca inca am coolerele de la HDD-uri si front care sunt cele ORIGINALE (mergand 24/7 in astia 8 ani). Pe restul le-am schimbat eu ca m-a mancat undeva sa trec pe Noctua, desi consider ca am platit de 3x mai mult decat fac cu adevarat acele ventilatoare... Cat despre plexiglass, nu cred ca ai sa vezi la mine asa ceva. La mine nu conteaza RGB and stuff la ce e prin PC, e sub birou... si isi ia foarte multe picioare. Vorba lui dtancu, daca era plexiglass, cred ca era spart de 20 de ori pana acum, mai ales ca PC-ul asta a trecut saracul prin niste mutari (de la bloc la casa in constructii), a trecut prin niste valuri de var, de lucrat la 50 de grade sau la 5-10 grade... Chiar ma gandeam la un moment dat sa o schimb, m-am uitat la alternative, si nu gasesc niciun motiv. As fi vrut carcasa si mai mare, dar deja nu ar mai incapea sub birou... so...
P.S. Atasez si screenshot-ul cu variantele de la Gigabyte.