@razvanrazy: daca lucrai la Sony, te credeam. Asa, faci doar supozitii. Exact ca si mine dealtfel... De exp. chestia aceea cu suspendare in cativa kb nu exista. Ce spui tu acolo este un save game (nu save state, care seamana cu hibernation pe pc, sau cu snapshot la o masina virtuala). Save game-ul ar presupune ca de fiecare data sa se incarce jocul full, dupa care sa incarce save-ul, dupa care sa incarce nivelul conform save-ului. Asta n-ai cum sa o faci in 2-3s cum am vazut noi in demo.

Un alt argument care sa sustina ca e cum iti spun eu, este acela ca avem o limita de aproximativ 5 jocuri la care putem folosi acel quick resume (dau exemplu Xbox-ul pt. ca la PS5 nu am vazut atat de multe jocuri inca, intre care sa se faca swap). Cam de ce crezi ca este limita aceea? Pentru ca da... cam atat e rezervata zona de disk, pentru upto 5 games or so. 10GB (plus sau minus) x 5 = 50GB rezervati doar pt. quick resume. Daca era cum spui tu, de cativa kb, nu ar fi existat niciun fel de limita, faceai quick resume intre toate jocurile tale...

Cat despre streaming, eu ma refeream la recording. Ma gandesc ca nu poti sa faci recording in RAM la gameplay de cateva ore, nu?

Mai departe, spui ca te astepti ca "chipul" (de fapt sunt mai multe cipuri de tip flash memory) va fi garantat la peste 1000TBW. Pe ce iti bazezi o astfel de asteptare? Nici macar 980 Pro-ul de la Samsung (cel de 1TB, desigur) nu ofera decat 600TBW garantie. Iar acela e un drive de top care costa mai mult decat jumatate de PS5. Iti dai seama ca imi doresc sa fie cat mai mare TBW-ul, dar tare mult mi-as dori sa stiu de unde ai o astfel de asteptare. Gandeste-te ca e totusi o consola ieftina, nu si-ar permite sa foloseasca niste cells care sa coste mai mult decat consola.

Referitorul la SSD-ul tau din MacBook, vezi ca am scris ceva mai devreme, dar ai ignorat. Compari SSD-ul tau de maxim 500MB/s cu astea care sar de 5000? Inmulteste cu 10 te rog, just for the fun of it. Oricum, ceva imi da cu virgula la ce spui tu acolo. Acei "1121041.20 MB" ar insemna 1.1TB scrisi. Ca idee, numai la formatarea unui drive de 1TB (cu verificare de BAD-uri) si din start ai scris cel putin 1TB pe el... Cum ai ajuns tu dupa 5 ani sa scrii doar 1.1TB, ma depaseste. Eu doar am pus recent un M.2 de 1TB strict pt. jocuri, n-am instalat mare lucru (vad ca ocupa undeva pe la 500GB, cred ca sunt aprox. 10 jocuri) si deja imi arata SMART-ul peste 2.5TB scrisi. Din care cel mai probabil 1TB sunt deja cei scrisi la formatare (sorry, eu orice drive iau, ii fac un format "low level"). Ce sa zic, congrats? Dar incearca cu un soft ca DriveDX si vezi cat iti arata in GB, ca mi se pare suspect de putin cu acei 1.1TB...

Cat despre de ce scrie atat de mult Windows-ul meu pe drive-ul C, cred ca trebuie sa vorbesti cu cei de la Microsoft. Nu, nu fac inregistrari pe el, camerele din casa sunt pe NVR, iar Nvidia recording din cate stiu e oprit.

@Espiritus: nu merge chiar asa calculul. Nu uita ca OS-ul are swap file (e totusi bazat pe kernel de Linux) in care va scrie constant. Nu uita ca tu nu doar instalezi si gata scrierea. Un joc o sa iti scrie constant pe drive... temporary files, saves, location, assets, etc... De curiozitate, porneste pe PC un joc serios, si uita-te in task manager la ce iti scrie pe drive. Also, adauga faptul ca foarte multi (mai ales acum ca au viteza), vor folosi metode de arhivare. De exp.: joci ceva in multiplayer, si descarci o harta. Harta o vei lua arhivata (imagine a .zip file), pe care dupa download, o dezarhiveaza pe drive. Sau, gandeste-te si la chestii mai simple, gen... faci browsing prin store, prin lista de prieteni, etc. Toata grafica pe care o vezi acolo, ti se va scrie intr-un cache pe drive. Fix ca la un browser de PC. La toate astea adaugi partea aceea "revolutionara", unde practic PS5 poate sa faca swap de date din RAM in NVM. Cred ca au demonstrat treaba asta cu Ratchet & Clank.

@nicugoalkeper: ma mir ca mi-ai nimerit nick-ul de data asta. Eu nu am spus ca "dupa 2 - 3 ani vor fii probleme cu SSD-ul din PS5", ci am spus ca e o aberatie embedded flash-ul, care daca va fi prost, in 2-3 ani va fi bye-bye. Eu nu sunt Mafalda ca tine sa le stiu pe toate, prin urmare nu pot sa-ti spun specificatiile acestui SSD. Si nici nu lucrez la Sony ca razvanrazy... Cat despre a doua parte, iar faci niste afirmatii fara nicio baza tehnica. Oricat de "custom" ai face un SSD, in lumea asta nu exista flash memory care sa nu fie din cele mentionate de n ori deja (SLC, MLC, TLC, QLC). SLC nu va folosi Sony in vecii vecilor! un drive de 1TB SLC nu doar ca nu prea exista, dar ar costa probabil cat vreo 10 PS5-uri. Majoritatea SSD-urilor de top de-abia folosesc SLC pentru cache, datorita andurantei lor. MLC as spera eu sa fie, pentru ca acolo avem anduranta decenta. Daca cumva vreunul din ei a indraznit sa foloseasca QLC (doar pentru a iesi mai ieftin), o sa fie show. Pana si Intel acolo unde foloseste QLC, la drive-urile de 1TB, mai mult de 200TBW nu indrazneste sa dea garantie (asta ca tot zicea razvanrazy ca vom avea 1000TBW).

Buei, dar voi nu v-ati plictisit de discutii despre SSD-uri, NVM-uri, anduranta? Eu zic ca s-a epuizat subiectul, ne-am spus fiecare parerile, acum sa vedem ce va fi de fapt. Pentru ca oricum, orice am face noi si ce am scrie pe-aici, storage-ul acela al lor tot embedded pe placa de baza ramane. Garantie cat mai mare, si aia e.

P.S. La urma urmei, cam pe cand or sa pice consolele astea, oricum vor iesi variantele Pro... si ar trebui sa ajunga PS5-ul la un pret la care daca se buseste disk-ul, sa iei alta noua si cu asta basta. Sau repet ce am zis mai devreme, poate va permite Sony sa dezactivezi pe cel intern si sa-l folosesti pe cel addon ca fiind de baza. Insa ma tem ca acela embedded e atat de "custom", incat nu se va compara cu transferul via PCIe.

Hai ca am scris azi, cat n-am facut-o in luni bune... Mai e un pic si o sa vedem nebunii cum verifica fiecare chip in parte. Rabdare si tutun!

---------- Post added 10-10-2020 at 21:34 ----------

Quote Originally Posted by MRC View Post
Mi-e dor de vremurile in care la un prieten acasa bagam discul in PS2 si jucam God of War 1 ca disperatul. Il jucam pe un tv CRT no name si habar nu aveam ce hardware are consola aia. Nici nu ma interesa. Nu ma interesa nici daca tine 2 ani hdd-ul din ea sau daca are macar hdd. Ma interesa doar jocul ala care mi se parea senzational, care mi-a lasat niste amintiri foarte placute. Acum ma doare mintea cand vad discutiile. Teraflopi si megaflopi, ssd nu stiu de care si ventilator supersonic. Chiar conteaza?
Hehe. Ai sa razi, dar eu am si in ziua de azi PS2 cu HDD! Functional! Insa stii care e duda? Ca dupa atatia ani, la acel PS2 daca se buseste disk-ul, il inlocuiesc, si gata. Am ajuns la next-gen (adica la 20 de ani de la PS2), ca daca se buseste disk-ul... sa-i faci pomana, pentru ca nu poti schimba.

Si da, as vrea sa vad si eu mai multe discutii despre jocuri, nu despre SSD-uri, Tflops and stuff. Dar, pentru asta avem threadurile dedicate jocurilor (plus ca nah, nici nu prea avem jocuri next-gen despre care sa discutam)... Aici momentan dezbatem despre o consola pe care nu o avem dar ne-o dorim. O intoarcem pe toate partile si ne dam si noi cu parerea, ca mosii din Muppets. La urma urmei e free, nu?