@sup3rfly Și mie mi s-a întâmplat asta la Demons Souls, dar am reintrodus discul și a funcționat. Caută și pe alte forumuri, dar eu spun că e o eroare de sistem ca și cu majoritatea problemelor pe care le-am întâmpinat și eu.

Ca și păreri/impresii legat de ps5 după 2 săptămâni de utilizare:
- Inițial nu am avut probleme, setup-ul era ușor iar jocurile rulau ok
- Am observat că am acel aparent coil whine, care mie tot îmi sună ca un ventilator dar în fine, coil whine it is. Nu mă deranjează prea tare că oricum joc cu căști 99% din timp.
- Am legat un HDD extern cu jocuri de ps4, mergea și asta fără probleme.
- Apoi după nici o săptămână a început cu figurile. Prima dată din ceva motiv a început să îmi reinstaleze jocurile ps5 (Spider-Man MM și Demons Souls) deși deja le-am instalat/jucat cu câteva zile în urmă. Nu a mai făcut asta dar nici nu am mai dat Eject Disc din meniu care aparent e cauza problemei.
- După din greșeală am dat rest mode în timp ce eram în Spider-Man MM, mi-am amintit de problema asta chiar după ce am dat X la Rest mode. Desigur, cu toate că aveam ceva update instalat la acest joc tot a făcut crash. Ecran Verde, sunetul s-a blocat la un țiuit ascuțit. Am dat Hard reset după care Rebuilding database. Mi-am și dat o sperietură dar după era totul ok.
- După iar câteva zile fără probleme intru in DS și dau skip la intro ținând apăsat X... crash la joc, ps5 lumină albastră și rebuilding database. Am scos HDD-ul extern, mai am doar acel dongle de la căști. Nu știu dacă e din cauza asta.
- Intru iar în DS joc fără probleme dar câteodată la partea de jos a ecranului primesc un flash de câteva fracțiuni de secundă de parcă s-ar corupe imaginea. Nu persistă peste tot dar știind asta mă sâcâie puțin.
- Tot în DS după ce intru la boss la filmulețul lui iar crash, rebuilding database. Apoi încă odată în timp ce mergeam prin ceva coridor.
- Ieri, tot în DS cu toate că eram cu căștile auzeam un sunet mai puternic asemănător acelui coil whine. Parcă vine de la disc drive cum citește jocul în timp ce mă joc. Nu am observat asta până acum, știu că la jocurile fizice și ps4 mai dădea drumul să citească jocul să vadă dacă mai ai DVD-ul pus. Credeam că e la fel și la ps5, fapt ce se deosebea prin acel sunet de citire a unui DVD, după care mai scădea din sunet. Acuma parcă era constant în timp ce mă jucam. Deja o auzeam și prin căști chiar și după ce am închis ps5 parcă îmi era în cap sunetul.

Da, știu că este un risc pentru cei care sunt primi la lansarea unei console. Știu că anul ăsta totul a fost afectat de pandemie. Știu că întotdeauna erau probleme cu unele unități. Știu că problemele stau în lumina reflectoarelor mai mult timp în era internetului.

Dar totuși, tocmai de asta trebuia să amâne lansarea și să mai testeze hardware-ul.

Am așteptat mult generația nouă. Ca voi deja eram sătul de acel jet engine sound de la ps4, timpul de gândire când intram într-un joc sau PS Store, vroiam să văd de ce sunt producătorii capabili cu acel ”extra horsepower”. Dar mi se pare cu cât au inovat pe unele părți, atât au recidivat în altele.

Aproape zilnic pot să mă aștept la probleme noi. Deja nu mai am siguranța că pot să îmi aloc timpul după servici pt. relaxare cu gaming că aparent mă pot aștepta la un crash până și când merg pe un simplu coridor. Să nu mai pomenesc de cum au pățit alții cu consola scoasă proaspăt din cutie.

Desigur și înainte aveam parte de crashuri sau erori de sistem, dar nu pățeam la intervale de 5-10 minute. Poate că aveam eu așteptări prea mari d.p.d.v. al softului și eram mai panicat d.p.d.v. al hardwareului că ar pușca ceva. Țin minte că PC era faimos pt. inconsistențele lui cu update-uri și software hiccups. Consola era unde mă refugiam să nu mă lupt cu probleme alea. Aparent nu mai e așa.

Ca să nu mă lungesc prea mult. Îmi place ps5, de abia așteptam să pun mâna pe jocuile exclusive, dar poate că în aceași măsură sunt și dezamăgit că niște probleme mici la suprafață strică atât de mult experiența mea.

Așa că recomandarea mea pt. cei care nu au prins una sau urmează să își cumpere: Dacă vrei un ps5 și ești la zi cu problemele pe care le au userii dar nu te deranjează, go for it! O să îți placă ce are de oferit când totul merge ok cam 90% din timp. Dar dacă ești o persoană care nu ar dori să își riște banii munciți pe ceva care nu funcționează 100% și e ca la lotto... hold on to your cash. Nu ai nimic de pierdut dacă nu ești printre primii, ba chiar... jocurile se vor ieftini, stocurile se vor suplini și se vor revizui și modelele. Plus update de soft între timp ș.a.m.d.

Sunt curios dacă a mai pâțit cineva ca mine și cum a rezolvat (dacă s-a putut) problema.