Back on topic, lucrez la o companie originara dintr-o țară scandinavă. Toți colegii se mira cum de tinerii de 20 de ani se pot vaccina, la ei încă sunt undeva la categoria 50. Ce nu mă bucura: la categoria 1-2 la vaccinare nu s-a înghesuit nimeni. Bătrânii 65+ au dat cu piciorul la ceva esențial. Ce mă bucura: ajungem undeva la 5 milioane de înțepați, eu cred ca la covid deocamdată e suficient, nu e nevoie de herd immunity.

Am ajuns sa ii dau dreptate lui Banciu, 90% din cei care au murit de Covid au murit degeaba, din prostie. 10% într-adevăr, au avut un mare ghinion sau au ales să isi facă datoria onorabil. Când știi ca ești vulnerabil e de datoria ta sa fi deștept. Nu zice nimeni sa te izolezi, dar dacă limitezi pericolul e arhisuficient. Iar legat de vaccin, chiar dacă eu sunt pro, nu mă supăr pe cei care sunt contra, e un risc orice ai alege. Problema e nivelul de discuții care a generat, asta e nivelul nostru de inteligenta colectivă. Pentru un popor care, în comunism, pana la 20 de ani băgai 20 de vaccinuri e ipocrizie maxima sa faci gura la acesta.

My 2 cents:
- ajungi în a alege între 2 rulete rusești: ori riscul de covid, ori riscul de efecte nedorite la vaccin
- nici covidul nici vaccinul nu trebuie sa fie neapărat mortale, important e sa nu te lase cu sechele
- vaccinul MRNA s-a dezvoltat intr-o săptămână sau mai putin, tot ce a durat a fost testarea clinica
- orice vaccin / medicament durează atâția ani nu din cauza testelor îndelungate, ci din cauza lipselor de fonduri. La covid nu s-a pus problema de așa ceva.
- majoritatea medicamentelor produc efecte adverse în mult mai mare pondere decât acest vaccin.
- deja s-au vaccinat sute de milioane la nivel global, pana acum nimic nu a escaladat. Cel putin nimic în mod clar, deocamdată avem doar suspiciuni, dubii.
- indiferent de ce decizie iei, nu trebuie sa fi judecat / discriminat. Intr-o lume în care nimeni nu mai poate sa filtreze informația, un pic de gândire autonoma e o gura de aer.
- Părerea mea, undeva la 40% de imunizați e suficient pentru a opri răspândirea bolii, deocamdată. Nu cred ca e crucial sa se vaccineze toți, iar numărul e deja spre a fi atins. Eu cred ca e win-win.
- Virusul se transmite în aer, f f rar pe suprafețe. De obicei în interior, extrem de greu în aer liber. Masca avea un rol crucial pe la începutul pandemiei, când un 1-5% încetinire putea preveni un val. Cine știe ce e o transmitere exponențială știe ce vorbesc. Acum nu mai are niciun sens. S-a comis ce s-a comis.