Am dat search la topic, dar nu-l gasesc.

Asa ca deschid un topic generalist.
Stiu ca sunt multi pro si contra la minat criptominede. Parerile mele privind fenomenul asta sunt urmatoarele:

Pareri pro:
-sunt de acord ca orice om de pe planeta asta sa-si transfere banii in orice doreste - in euro, in dolari, in yuani, sau in criptomonede precum bitcoini, ethereum , lithecoin. Zic ca asta ar face piata mai competitiva si mai variata. Sau sa fie folosite ca monede strict pentru anumite segmente de produse.
-consider ca adoptarea criptomonedelor ca monede virtuale la nivel LOCAL pentru tranzactii online si cumparaturi la supermarket ar fi un mare salt inainte


Pareri contra, mai ales in ce priveste modul de dobandire si inmultire a criptomonedelor:


-nu mai e ceva profitabil din 2012-2014. Daca investeai prin 2011, acum te-ai fi imbogatit. Dar cand multi incep sa se duca la pomul laudat, stiti ce se intampla. S-a mai intamplat si in anul 1637 cand a fost mania bulbilor de lalea care s-a incheiat urat pentru multi olandezi care au ajuns faliti. Sunt pline cimitirele de oameni care s-au sinucis dupa ce au pierdut economii si averi si au ajuns supraindatorati ca au incercat cai usoare si rapide de facut bani .
-nu este ETIC sa minezi site-uri si sa faci bani NEMUNCITI. Pana si un politician corupt, un popa si o prostituata muncesc mai mult pentru banii aia, depunand efort fizic si mintal. Minerii nu depun niciun efort, ci doar placile video. Ei pot sa si doarma si sa nu faca nimic, crezand ca vor castiga bani moca.
-nu este suficient o singura placa video. Astazi, ca sa faci bani seriosi din minat, iti trebuie un bloc plin de computere cu placi video care sa mineze.
-au inceput sa apara tot mai multe criptomonede alternative la bitcoin, inclusiv Dogecoin, iar asta arata ca mania criptomonedelor e pe sfarsite.
-industria hardware are de suferit - placile video s-au scumpit si stocurile sunt goale, automat consolele PlayStation 5 au fost afectate.

Placi video si console mai scumpe inseamna mai putini jucatori dispusi sa cumpere jocurile noi lansate, mai putini jucatori dispusi sa cumpere hardware de noua generatie.
Mai putine exemplare vandute>pierderi pentru industria gamingului si industria hardware
Daca industria gamingului si industria hardware sufera, toata economia globala va avea de suferit.
Nu e exclus ca criza semiconductoarelor sa fie cauzata tot de mania criptomonedelor din moment ce cererea de placi video a crescut in anii anteriori, ajungand sa fie cumparate pana la epuizare.

Nu pot sa sper decat ca guvernele lumii sa ia masuri drastice si sa interzica mineritul de criptomonede, acest mijloc ilegal de obtinut bani nemunciti.


Si da, mai bine te lasi de gaming sau treci pe CLOUD decat sa cheltui 5000-6000 lei pe o consola care in timpuri normale ar fi costat 2000 lei.
La fel si in cazul placilor video. O placa video de 4GB n-ar trebui sa sara de 500 lei!