În sfârșit, l-am jucat, l-am dus până la capăt de două ori (NG și NG+), după care l-am vândut. Tipul căruia i l-am dat, chiar m-a întrebat cum e în comparație cu primul joc. I-am spus ceea ce cred eu. Că e un joc (mult) inferior față de prima parte, în ceea ce privește povestea.

Gameplay-ul e satisfăcător, dar nu vine cu mai nimic nou fața de prima parte. Poate doar o fluiditate ceva mai bună în mișcări și cam atât. Singurul capitol la care strălucește e cel tehnic, dar e prea puțin, așa, oomparat ipotetic cu ceea ce-ar fi trebuit să fie o continuare.

Jocul ăsta a fost o epopee a erorilor, începând cu trailerele Sony, unde în mod fals ni-l arătau pe Joel ca și când va avea un rol important în poveste, și terminând cu agenda politico-lgbt-istă in-your-face, absolut inutilă. Din punctul meu de vedere, jocurile sau filmele nu ar trebui să fie vehicule de propagandă politică, sexuală, sau religioasă. Pentru că toate nu fac altceva decât să spele creiere, într-o mai mică sau mai mare măsură.

Alt aspect care nu mi-a plăcut au fost momentele de flashback. Total inutile. Cică, „Ellie, hai să mergem să ne plimbăm o oră, chitara ta are nevoie de corzi noi". Sau flashback-ul de la muzeu ori cele cu Abby. O tehnică ieftină de lungit artificial povestea.

Un alt plus ar fi faptul că povestea e spusă din două perspective opuse care se îmbină într-un mod interesant, iar cu asta se cam termină părțile pozitive ale jocului. De aici încolo am avut parte numai de ciudățenii. De la Abby (ar trebui să mă gândesc mult dacă am mai întâlnit un personaj mai enervant decât ea într-un joc video) și până la firul narativ lipsit de logică în multe momente.

Finalul, ce să mai zic. O șaorma incoerentă cu de toate. A pus capac și așa unei povești care n-a mai avut nimic de-a face cu ceea ce a făcut relevant primul joc. Adică tocmai profunzimea relației dintre un tată care și-a pierdut fiica și o fetiță orfană - cei doi încercând și reușind să se vindece emoțional unul pe celălalt.

Stau și mă întreb, oare cum ar fi arătat TLoU 2, dacă ar fi avut o poveste scrisă în mod competent.