Single post: Clubul iPhone & iOS
-
16-09-2021 12:29 #3594 SP
Senior Member
Din multe puncte de vedere, da.
Eu cred ca de multe ori nu realizam cate lucruri bune si moderne avem si noi in Romania si cat de bine este aici fata de o gramada de tari din Asia Centrala, Africa, America centrala, America de sud, Caucaz, former USSR (toate + pachetul de tari cu '-Stan'), etc..
Vorbesc din experienta proprie, am petrecut suficient timp in Europa Centrala (Cehia, ocazional Slovacia, in total 6 ani) astfel incat sa am timp sa interactionez cu sistemul lor social, economic, sanitar, etc.. si sa imi dau seama ca de multe ori ne place sa ne scufundam in clisee de genul 'doar la noi'.
Credeti-ma pe cuvant cand va spun ca asa ne vad si ei pe noi, cum ii vedem noi pe ei. Ei nu ne cunosc problemele interne si manelariile, asa cum nici noi nu le cunoastem pe ale lor. Si credeti-ma ca sunt... wow... chiar sunt.
Nu e nimic 'doar la noi', multe tari din asa zisa lumea a 2-a (Cehia, Slovacia, Polonia, Slovenia, etc) ca si GDP/PPP/whatever au problemele lor si nu sunt cu mult inaintea noastra.
Asa ne place noua sa ne victimizam si sa spunem ca nu se poate (nu arat spre tine Johnny, vorbesc la modul general cum spune romanul de rand 'doar la noi').
Ba de multe ori se poate si in Romania, eu venind acasa an de an de-a lungul a 6 ani am vazut mereu upgrades si lucruri bune care s-au intamplat in Romania.
Tu (sau eu) ca si turist in Praga vezi doar acea parte minunata a orasului 'de aur', asa cum si colegul meu Ivan cand a venit in RO a vazut Sibiu, Brasov si centrul Bucurestiului + Pipera towers unde e mai curat si mai frumos.
Concluzia lui Ivan? - > 'WOW'
Daca-l duceam pe Ivan unde am locuit eu in Damaroaia sau in Baicului? Atunci el ar fi stiut ceea ce stiu si eu personal despre cartierul Žižkov din Praga de care nici un turist nu are habar (been there, got out alive, never again).
La noi in Titan este Sydney..
Ca avem problemele noastre da, le avem si vom muri cu ele, dar primul pas spre a iesi din groapa asta a neputintei si a resemnarii este sa incepem sa vedem si lucrurile bune si sa tintim spre ceva palpabil.
Spre exemplu, mereu am spus ca mi-as dori ca Romania sa ajunga egala Poloniei, sau a Cehiei, pentru moment, one step at a time. Degeaba ne comparam mereu cu Germania sau UK sau mai stiu eu, cu cat suntem mai realisti si tindem catre un obiectiv palpabil cu atat progresul va fi mai vizibil..
Scuze pentru off-topic. Daca am deranjat ii putem ruga pe colegi sa mute discutia ca pe multa lume poate nu intereseaza jurnalele mele din fosta Cehoslovacie.