Poliția Română, în misiune de autodistrugere

Quote Originally Posted by Recorder
Poliția Română, instituția care ar trebui să vegheze la respectarea legii, funcționează încălcându-și propriile legi și regulamente: cele care vorbesc despre obligativitatea pregătirii fizice și tactice a polițiștilor și care spun că Ministerul de Interne trebuie să le pună la dispoziție săli de antrenament și instructori specializați.

Pentru documentarea acestui material, Recorder a vorbit cu zeci de polițiști de la structuri diferite și din mai multe zone ale țării și toți ne-au spus același lucru: cu excepția forțelor speciale, pregătirea fizică și tactică a polițiștilor se face doar pe hârtie, iar Ministerul de Interne nu asigură condițiile de pregătire prevăzute în lege.

Este o situație care se perpetuează de peste trei decenii și care a ajuns la apogeu: în timp ce mediul infracțional a evoluat, Poliția e în criză de personal, cu dotări precare și cu oameni nepregătiți. În ultimii ani, internetul s-a umplut de filmulețe în care polițiștii se fac de râs în timpul intervențiilor. În tot acest timp, Ministerul de Interne răspândește imagini idilice cu polițiști eroi și le interzice oamenilor din subordine să vorbească despre starea dezastruoasă în care se află Poliția Română.

Din zecile de polițiști cu care am stat de vorbă pe parcursul documentării, cei mai mulți s-au temut să ne ofere un interviu, chiar și cu promisiunea de a le proteja identitatea. Alții au acceptat inițial, apoi s-au retras acuzând presiuni din partea șefilor. Au rămas totuși câțiva care au avut curajul să vorbească în fața camerei de filmat, fie cu identitatea asumată, fie sub protecția anonimatului.

Mărturiile lor scot la lumină problemele pe care conducerea Poliției Române și a Ministerului de Interne încearcă să le ascundă.