Single post: Rata defectiunilor - PS5
-
Member
Am avut si eu o discutie similara cu razvanrazy in urma cu aproximativ 3 luni. Atunci era vorba de faptul ca am vandut controlerul cu care a venit Series X si ma avertiza ca nu imi va fi luata in garatie in caz de defect. Era o discutie bazata pe un ipotetic acolo. Sustinea acelasi concept al totului unitar si al “legii” care da dreptate comerciantului. I-am demonstrat, cred eu, atunci ca formularea folosita de Altex in cazul acela in termenii si conditiile de acordare a garantiei(care nu sunt acelasi lucru cu legea) sunt ambigu formulate a sa fie interpretabili. In lege, asa cum corect spui si tu nu exista distinctia respectiva in lege.
Cu toate astea am fost acuzat de acelasi “Romanism” cand m-am adresat, telefonic, la 3 comisariate locale ANPC(Bucuresti,Timisoara,Cluj) cu scenariul respectiv. Am primit acelasi raspuns de la toate:
1. Sa fac o sezizare scrisa ca se va ocupa un comisar de situatia mea punctuala
2. Mi-au spus ca, conform legii, in periada de garantie, asiguratorul de garantie este obligat sa readuca produsul defect la confomitate in cazul unui defect acoperit de garantie. Ceea ce e exact ce spune legea.
Ce inseamna aducerea la conformitate:
1. Reparatie, daca e posibil
2. Daca reparatia nu e posibila, inlocuirea produsului cu unul similar
3. In ultima instanta, daca ce le de mai sus nu sunt posibile, restituirea contravalorii bunului defect cumparatorului.
E decizia celui care asigura garantia care de mai sus se aplica. Nu poti alege.
Acuma problema ta. In primul rand controlerul trebuia preluat, fara consola, pentru a constata defectul de garantie. Odata constatat, trebuia aplicata una din cele 3. Si aici intervin urvele de la Depanero. Varianta lenesa, si cu cele mai putine formalitati pentru ei e sa inlocuiasca produsul. Pachetul. TOT. Asa ca fac presiuni ca sa se intample ce spune razvanrazy. Adica sa aduca clientul tot pachetul ca ei doar sa il schimbe si sa frece menta cu un mail sau 3 click-uri intr-un soft de supply chain management. Realitatea e alta si e simpla. Ai dreptate. Daca faci scandal in magazin poate rezolvi de dragul scandalului dar tot dreptate ai conform legii. Daca esti timorat, faci recamatie la ANPC si vei avea dreptate si recomand compensatii, gen vouchere. Daca esti fraier si un consumator docil faci cum zice razvanrazy si Altex si Depanero.
Exista bineinteles o situatie limita. Si anume situatia in care controlerul nu poate fi reparat, nu se mai fabrica si nu mai exista stoc(nu e cazul de fata) si se ajunge in situatia de la punctul 3. Atunci exista posibilitatea sa ti se ceara tot pachetul pentru inlocuire(daca mai exista stocuri full bundle cu care sa inlocuiasca) sau refund(in alte tari si uneori la noi o sa iti lase produsul care inca functioneaza pentru ca in situatii de genul e vorba de un produs uzat moral si cu valoare 0 de piata…dar nu e cazul nostru, aici e un produs nou cu valoare de retail). Avand in vedere ca e vorba in situatia ta de un accesoriu, nu de produsul principal, probabil, in situatia ipotetica de mai sus, ar fi trebuit sa iei decizia daca accepti banii pe tot pachetul si sa aduci si consola in magazin sau accepti ca nu se poate face nimic pentru accesoriu. Dar repet, nu suntem in situatia respectiva, controlere se gasesc peste tot, prousul e in ciclu de retail.
…. Daca mai aveti rabdare,si nu v-am plictisit, in curand urmeaza sezonul urmator. As putea sa scriu acuma, dar astept raspunsul scris ANPC legat de reselerii, persoane juridice, de console care cumpara si revand la suprapret pachetele puse in vanzare de Emag/Altex/Flanco, cu reclamatie de specula si practica de bundle a retailerilor. Ambele sunt obiectul unor sesizari recente facute catre ANPC si in care, cel putin in cea cu bundle-uri, exista o abordare a subiectului garantie cand vine vorba de bundle facturat ca si 1 item. Mai precis, daca in caz de defect, pot forta retailer-ul sa faca refund la pret initial atat timp cat am toate componentele(adica reversul medaliei la ce zice Altex si razvanrazy) sau daca in caz de inlocuire 1 produs din bundle pot forta retailerul sa imi dea o varianta noua a TUTUROR elementelor bundle-ului, nu doar consola, adica a vandut bundle, daca inclocuiesti, inlocuieste tot. Cat si modul, adica la ce pret, in care retailerul va trebui sa faca returnarea banilor per item bundle, in caz de refund. La valoarea din momentul achizitiei(care nu e specificata pe factura, deci cat e?) sau la valoarea de raft din momentul returului….Interesting stuff …. Totul in sezonul urmator(asta daca ANPC binevoieste sa imi raspunda, bineinteles)