Multumesc!

Puse cap la cap, toate aceste mici 'zvonuri' nu pot fi intamplatoare si am sa enumar aici cateva dintre motivele pentru care sunt optimist:

1. Un anume Xbox ambassador pe nume DarthChillash din Croatia a facut anul trecut un research pe Microsoft Store (nu Xbox Store, ci Microsoft Store), spunand ca cel din Romania impreuna cu cel din Croatia au primit in ultimul an cele mai multe updates dintre toate MS Stores din Europa, biblioteca de jocuri care includ 'Optimized for Series X/S' crescand considerabil si a incheiat articolul cu 'Xbox Might Be In Your Country Soon'
L-am contactat in privat pe Discord si mi-a raspuns. Dupa ce l-am intrebat daca are vreun hint oficial si daca colaboreaza cu Microsoft in orice fel mi-a spus 'you just need to have a little bit more patience', dupa care m-a luat cu niste chestii legare de NDA si a refuzat sa continue comunicarea. Ce motiv a avut sa-mi pomeneasca de NDA dupa ce mi-a spus sa mai am putina rabdare?
Acelasi lucru culmea, cu 'inca putina rabdare' si jur ca n-au legatura persoanele una cu cealalta, mi-a spus si un gamer roman pe un alt mediu de socializare. La rugamintea lui nu pot face public numele persoanei...

2. Inainte sa existe zvonul cu lansarea oficiala din Ucraina, circulau niste zvonuri chiar si pe la noi prin Romania. Nu pot lasa aici decat acest articol dar au fost niste zvonuri care au circulat pe la mai multi 'oficiali' si culmea am auzit din surse diferite ca 'asteptam', inclusiv de la un coleg de aici de pe forum.
Zvonurile spun ca probabil anul viitor, Microsoft va lansa Xbox Live si in Romania.
sursa: Microsoft
3. Lansarea PC Gamepass in Asia de Sud-Est. Tari ca Filipine, Indonesia, Malaysia, Vietnam si Thailanda au fost adaugate pe pagina oficiala de Xbox.com la regiuni, momentan doar cu PC Gamepass dar cu siguranta si cu Xbox in viitor, altfel nu s-ar fi deranjat nimeni aiurea sa le adauge la Locale si la Regions pe pagina oficiala.

4. Intr-un interviu acordat celor de la IGN, Phil Spencer a spus cu subiect si predicat ca globalizarea serviciilor Xbox este unul dintre obiectivele lor cheie, lucru care s-a si intamplat cu tarile din Asia.

5. Pe ultimul loc dar cu cea mai grea importanta spun eu, insasi lansarea oficiala din Ucraina care tot asa de la un zvon a pornit si uite ca usor usor se concretizeaza.
Numai o companie de tampiti vine cu infrastructura si serviciile aferente intr-o singura tara si culmea, cea mai afectata dpdv economic si ca infrastructura, dintr-o zona care asteapta acel serviciu.
Niciodata in istoria Xbox Live nu s-a intamplat sa faca expand intr-o singura tara dintr-o anumita zona geografica.
Imi aduc aminte ca dupa valul din 2010 (Grecia+Ungaria+Cehia+Polonia+Rusia apoi la scurt timp Slovacia, Turcia+UAE+Israel+Arabia Saudita), au urmat in 2012 ultimele tari care au primit oficial Xbox Live si anume Argentina+Columbia+Chile.

Niciodata intr-o singura tara!
Acum... sigur, cand vorbim de Microsoft vorbim de definitia infinitului, dar nu vad un motiv real, bazat pe orice logica financiara, economica sau sociala pentru care sa vina doar in Ucraina.
Cred mai degraba in planul lor de a acoperi in prima faza a expansiunii serviciilor toate tarile care au deja PlayStation oficial, aici fiind Romania, Bulgaria, Croatia, Ucraina, Slovenia, Islanda, acele tari de care vorbeam mai sus din Asia de Sud-Est, poate si ceva din LATAM...
Ulterior, in cativa ani (cel putin inca o generatie de console), cred ca odata cu maturizarea xCloud si explozia fantastica a GamePass-ului, Xbox va deveni un Netflix prezent oficial in 150 de tari worldwide.

Vorbind strict de legea din Romania, din moment ce avem deja PlayStation Store, Nintendo eShop, Steam, etc, nu-mi fac griji ca cineva ar putea bloca Xbox, nu exista nici o diferenta si nici un motiv real pentru care am putea da vina pe vreo institutie oficiala din Romania ca n-avem Xbox...
Ei sunt preocupati sa ne vanda masti si sa lase farmaciile fara Nurofen pentru copii, nu cred ca baga cineva in seama in mod expres aria de gaming stores.

Om vedea, oricum, nu este un lucru despre care s-a auzit izolat, s-au intamplat lucruri in cascada si cel putin pentru mine asta este un motiv bun ca sa pot visa frumos.