Mi-am cumparat un neoQled QN90B de 43inch si m-am jucat cam 2 zile pe el in tot felul de scenarii: TV, filme, jocuri pe consola, jocuri pe PC, (l-am conectat la un laptop nu foarte puternic), office. Ce mi-as fi dorit sa testez mai pe indelete ar fi fost cum se comporta cu anumite tehnologii de genul G-sync, DLSS, etc., dar nu am dispus de hardwareul necesar. Ca si termen de comparatie am un ips nanocell de 27 inch de la LG si un LED de 65 inch de la sony, full array.

Mie imi place foarte mult per total acest TV, iar la cei 3400 lei pe care i-am platit, nou, nu cred ca puteam cumpara ceva mai bun. Inca de cand am intrat in magazinul fizic, erau asezate unul langa altul un LG C2 de 42 inch si acest 43QN90B, iar cel care mi-a atras atentia a fost cel din urma (la fel si prietenei mele care nu se pricepe deloc la chestii tech). Rulau acelasi continut pe fundal, iar culorile neoQLEDului erau parca mai vibrante, ieseau in evidenta mai bine. Tousi, spre apararea OLED-ului, lumina puternica din magazin nu reprezinta mediul cel mai favorabil.

Frica mea cea mai mare a fost bloomingul, pentru ca stiu cat de urat poate fi in cazul LED-ului de Sony... Acel alb laptos pe fundalul subtitrarilor e foarte greu de tolerat pentru mine, de aceea si obisnuiesc sa schimb culoarea textului in galben si sa ii cresc putin transparenta. Cu acest neoQLED textul nu mai reprezinta ingrijorare deloc. Exista blooming? Categoric, dar este atat de subtil incat nici nu il observi daca nu il cauti. Nu numai ca ,,intensitatea bloomingului,, este foarte mica, nimic similar cu ce vedeti in poze pe internet, dar si suprafata pe care se intinde este relativ mica.
Culorile sunt foarte vii, aveti mai multe setari pentru ele - daca vreti sa fie mai intense sau mai realiste. HDR-ul ,,rupe,,. Eu sunt obisnuit cu ecranul LED de la Sony care este chiar luminos, dar acest TV este altceva... Efectiv te dor ochii daca ai setata luminozitatea la maxim si sunt scene foarte luminoase. Se descurca foarte bine si pe scene intunecate... Am incercat cateva jocuri si situatii pe care vechile mele ecrane nu reuseau sa le managerieze bine: negrul e aproape negru si poti distinge foarte multe detalii... am vazut niste poze cu un ecran OLED, in aceleasi situatii, nu se intelegea nimic in afara de negru in acele zone.
Navigatia este destul de intuitiva, dar ajungi greu sa faci ce iti doresti. Telecomanda este minimalista, cu putine butoane. Eu prefer sa folosesc asistentul Bixby ca sa fac setari (conecteaza, deconecteaza casti, deschide YT, modifica setari, lucruri din acestea basic).
Timpii de raspuns sunt buni pentru utilizatorul obisnuit in game mode, nu am simtit latenta deloc.

Stau cam la 70cm de ecran si cand il folosesc drept monitor il tin pe 3840x1600 rezolutie, folosindu-l ca pe un ultrawide, care este perfect pentru mine.

Acum problemele (putine la numar)
- Unghiuri de vizualizare cam proaste la aproape... Nu am remarcat asta cand vizionez ceva pe tot ecranul, pentru ca privirea oricum imi este concentrata pe centru si nu vad marginile decat cu vederea periferica, dar daca pun un tab pe margine si ma uit la el, toata atentia fiindu-mi concentrata pe zona laterala respectiva, se observa ca imaginea devine cumva mai spalacita (acceptabil, poate ca unii nici nu observa, dar pe mine ma deranjeaza). Partea buna este ca modelele cu diagonala mai mare cica nu ar suferi de acest defect. Daca ma pun cam la 1,2m distanta, dispare complet problema, deoarece se micsoreaza unghiul la care privesc laterala TV-ului.
- Mici probleme pe partea de software/lucruri pe care nu le inteleg inca cum functioneaza si nu exista un manual care sa ma lamureasca. De exemplu, repozitionarea ecranului in format 21:9 poate fi facuta doar la frecventa de 59hZ, nu si la cea de 60. Sau PC-ul nu este recunoscut
de TV in anumite situatii si trebuie scos si bagat cablul HDMI.

Nu sunt specialist, ci doar un utilizator casual, dar cu siguranta mai pretentios decat omul de rand. Prin acest ,,mini-review,, nu vreau sa va conving sa cumparati TV-ul, ci doar sa aveti in vedere ca exista si altceva in afara de OLED in gama high-end. In ultimul timp s-a creat impresia aceasta ca doar OLED exista in acest segment de pret .