Disclaimer: Această problemă afectează desigur pe cei care mai cumpără (indiferent de motiv) jocuri fizice.

Aș dori să povestesc despre ce am pățit cu un joc la precomandă care trebuia să apară ieri. Am dat comanda din Ianuarie pentru Hogwarts Legacy, versiunea normală nu deluxe. Am văzut că oscilau prețurile de la 339 la 370 în funcție de cine era vândut și livrat. Desigur am așteptat să fie "vândut și livrat" de eMag apoi am dat comanda.

Săptămâna asta anticipam să văd cu 1-2 zile înainte de ziua lansării ceva schimbare la statusul livrării, dar nimic... tot "comandă plasată". Deja ieri pe la prânz știam situația mea: jocul nu va fi livrat în ziua lansării. Desigur acest lucru nu e neîntâlnit de către cei care au dat precomenzi și vroiau să primească un joc în ziua lansării în trecut. Țin minte pe vremuri era loz în plic, dai comanda la Altex sau MG (care apoi au devenit aceleași entități) și nici măcar nu puteai să anulezi precomanda din contul de client ca la eMag. Dădeai la eMag dar riscai să nu îl primești în ziua lansării că "nu au primit stoc".

Revenind la întâmplarea de ieri, am zis să investighez puțin deoarece am pățit exact la fel în Decembrie cu un alt joc tot la precomandă. Am decis să sun la suport clienți, poate mă lămuresc oamenii de acolo. Spre uimirea mea am aflat după multe căutări că de fapt eMag nu mai încurajează sunatul ci avem: ChatBot. Am zis ok... la un moment dat tot mă transferă la o persoană să mă ajute. Desigur aceste căsuțe de chat se închid de la orice (lași telefonului să se închidă ecranul = chat închis, bate vântul mai tare și se întrerupe conexiunea = chat închis).

După a doua conversație, de data asta cu Radu, îmi explică ce anticipam să aud: jocul nu este pe stoc deoarece furnizorul nu îl are în depozit și nu a putut să îmi onoreze comanda.

Cine este furnizorul vă întrebați? Desigur faimosul C&A Connect, "the root of all evil" cum se zice. Vedeți voi, recent am aflat de fenomenul ce se întâmplă la noi în țară cu jocurile video fizice: avem 2 mari retaileri, dintre care doar 1 pare să își facă stocul din surse oficiale, celălalt susține firme mici precum C&A Connect. Ca să merg mai departe, de fapt această firmă care mimează GameStop, BestBuy și alte magazine de joc din străinătate are deschis mai multe site-uri precum Evergames, jocurinoi.ro, licente-jocuri.ro, steamwallet.ro, antiv.ro dar toate au același stoc și dacă prețul variază puțin. Fac asta să nu plătească TVA sau cine știe ce alte spălări de bani se mai întâmplă, nici nu mă interesează. Cu toate astea ne afectează pe toți care mai ținem să avem jocuri fizice într-un fel sau altul.

În momentul în care discutam cu Radu pe chat jocul comandat de mine era listat la 372 lei status "În stoc" vândut și livrat de C&A Connect. Am decis să anulez comanda deși Radu m-a ajutat să fie "reluată comanda" (btw mersi Radu, chiar ai fost de treabă, ai rating maxim de la mine). Am aflat că dacă vreau să fac reclamații la eMag legat de furnizor și întâmplare pot doar lui Radu să îmi scriu frustrarea în chat și "transmite el mai departe către departamentul implicat"... nu am speranțe mari să se schimbe ceva.

Ca și încheiere am vrut să fac această postare să afle și alții despre cum merg treburile. Aș fi curios dacă ați mai pățit și alții la fel? Cum ați soluționat situația?

Întrebarea mai pertinentă ar fi: cum ne mulțumim cu astfel de tratament din partea - fie eMag sau C&A Connect - când jocurile video susțin o sumă de afaceri destul de semnificativă zic eu, mai ales după saltul prețurilor cu generația nouă?

Ce am putea face să eliminăm din țara noastră magazinele astea fake, care vin ba din Grecia, Cehia sau Ungaria să ne vândă nouă jocuri fizice fără a avea o locație fizică sau reprezentant care să fie tras la răspundere în cazuri de ****-up? Desigur mulți veți scrie "cumpără digital" și sunt de acord că asta e viitorul, dar momentan mai sunt mulți care preferă fizic ori pentru colecția personală, ori pentru faptul că poți vinde mai departe pe olx.

O zi bună tuturor!

TLDR Am dat precomandă la un joc fizic vândut și livrat de emag, care nu a fost onorat și nici nu am fost înștiințat că nu va fi livrat de către sub furnizorul C&A Connect. Big **** you la C&A Connect mafia de jocuri video în format fizic din România.