Single post: Discutii routere - probleme, solutii si recomandari!
-
Admin
Cred ca exagerezi un pic. Oamenii de obicei (mai ales pe un forum de gaming) cauta routere wireless for home usage, care sa fie stabile si usor de folosit, nu ceva in care sa-si prinda urechile. Also, zici ca "router bun" ar fi un Mikrotik care are ca wireless maxim standard AC (mai exista asa ceva in 2023?), si care pt. a-l folosi la adevarata capacitate, trebuie facut switch dintre SwOS la RouterOS. RouterOS al carui manual, ultima oara avea vreo 800 de pagini. Sa-i recomanzi cuiva pt. home use asa ceva, e cam prea mult. Don't get me wrong, folosesc si eu Mikrotik-uri, dar doar la munca. N-as pune asa ceva acasa, nici daca as fi platit.
Also, chiar si Mikrotik-ul, Ubiquity & Co. (daca tot vorbim de ce pot face bine).. sunt egale cu zero fata de ceea ce poate face o solutie free. Cauta pfSense. Daca tot stii cu ce se mananca o routare si cum se fac reguli firewall, atunci cu siguranta stii ca ai dat banii degeaba pe o solutie "gata facuta" de la un producator (deh, nimeni nu-i perfect). De 350-400 lei iei un server vechi, un NUC sau un miniPC, si iti tragi niste masini virtuale cu tot ce vrea sufletul tau.
Si treaba asta cu "router + access points = golden rule" e iarasi o exagerare. Mai toti au o simpla optiune pe ale lor routere, prin care le trec in AP mode (sau mesh, daca se doreste). Eu de exp. nu am niciun AP, dar am 4 routere. De obicei AP-urile sunt niste jucarii, si cel mai des le vad configurate prost (wifi to wifi, fara backhaul pe cablu).
La final, depinde ce vrea fiecare, si cat are chef sa configureze la o astfel de solutie. Eu de exp. recomand Asus pt. home users pentru ca au un raport bun pret/fiabilitate/functii (am avut 1 router picat, din vreo 200 - si acela de fapt, a plouat in el). Din pacate, pe la noi mai toti sunt fani TP-Link (unde ma dau cu capul de pereti incercand sa rezolv probleme - dar nah, sunt mai ieftine). Mikrotik nu vad decat pe la "nebuni" (sau pe la munca), iar Ubiquity in general doar pe la nababi. Ce-i drept, poate la WiFi 7 as face si eu un switch intre Asus cu Ubiquity (imi plac anumite functii la Ubiquity, in general partea cu managementul device-urilor), cu conditia sa nu coste cat un rinichi (de exp. singurul lor router care avea mare parte din ce voiam eu, era ultima oara vreo 4000 lei - si nu avea nici macar un amarat de port 2.5G, daramite 10G).
Da, daca ar fi spus "vreau un router care sa fie cat mai safe posibil", atunci probabil n-as fi recomandat acel model si as fi recomandat fie sa investeasca mai mult, fie sa mearga pe o solutie alternativa (cu riscul ca va avea mai mult de munca).
P.S. O belea de care ma lovesc cel mai des pe la clienti care stau in apartamente, in blocuri, este cea care tine de aglomeratie si putere. Am dat de locuri unde vecinii aveau niste monstri de routere, iar clientul cu jucarie (tot asa, de 2-300 lei), avea in casa semnal mai puternic de la vecini decat de la propriul router. Pe 2.4Ghz e horror sa incerci sa scapi de aglomeratie - noroc cu benzile de 5Ghz (si de 6Ghz mai nou)... dar acolo, slabe sanse cu router ieftin.