WiFi 6E nu bate foarte departe, dar daca e vorba de doar cativa metri si nu ai ceva care sa blocheze semnalul prin zona, it's fine. In principiu daca ai depasit bariera de 1Gbps pe WiFi, ar trebui sa fii OK. Momentan sunt doar supozitii, nu am WiFi 6E acasa, sa pot testa pe Oculus 3. Eu n-am avut probleme nici la cei 866Mbps la cat mi se conecteaza, dar ce-i drept, nici nu am incercat cine stie ce super rezolutii (maximum am avut niste videos in 8K, 180 grade, 60FPS). Ca idee, Quest Pro pe cablu duce undeva pe la 960Mbps. Acum, sa fiu sincer, daca poti atinge limita aceea de 2400Mbps (sa fii future proof), e perfect. Mi-e si frica sa calculez ce bandwith necesita 2 x 4K la 120Hz uncompressed (gandeste-te ca un cablu HDMI 2.1 are nevoie de 48Gbps). Dar, aici vorbim de compresie... si AV1 asta e chiar o minune, in special cu decodor hardware inclus (kudos to Qualcomm for that!). Las mai jos un filmulet la Skyrim in VR cu AV1, la 1200Mbps.

Pe scurt si in mod simplist, jocurile se impart in VR si non VR. Tu pe o casca VR te poti juca atat in VR mode (immersive, interactive, 360 degrees worlds), cat si non VR (adica 2D, ca pe un monitor, televizor virtual). Pentru imersie si toate cele, tu vrei jocuri VR. Iar jocurile VR mai departe, se impart in platforme. PCVR (unde SteamVR e rege), MetaVR (al lui Zuckerberg, fost Oculus), PSVR (Sony) si restul (Pico cu ai sai chinezi vin tare din urma - sunt Tencent, after all). Daca iti iei un PSVR2, vei fi blocat in platforma Sony (cel putin pana va fi hacked si scos driver ceva sa stie PCVR), si vei putea juca doar pe cablu. Daca iei un Valve Index, vei fi blocat in platforma SteamVR, la fel, doar pe cablu. Quest 1, 2, 3, Pro, Pico 4, sunt "hibrid". Ele sunt wireless by default, si au platformele lor proprii. Poti sa iei doar casca cu tine pe drum, si daca vrei, te joci chiar si in metrou (nu recomand). Sau te uiti la un film. Sau, poti lucra pe mai multe monitoare virtuale, nefiind deloc langa un PC. Marele lor avantaj e ca oricand vrei, te poti conecta la PC. Pana nu demult, singura conexiune era via USB (pentru ca ele spre deosebire de castile wired, nu au iesiri HDMI sau DP). Iar pe USB, erau tone de probleme. Inca nu stiu daca cumva la Quest 3 USB-ul e ceva mai special (gen sa stie USB 3.2 gen 2x2), dar sincer, nici nu ma pasioneaza. Pentru mine, VR-ul pe fir e horror. Poate daca stai si te uiti la un film, sau un joc clasic (non VR), nu e asa mare belea. Dar, in momentul in care incepi sa te misti in VR (e o lume virtuala after all, nu?) e aproape imposibil sa nu ajungi sa tragi de fir, sa calci pe el, sa te incurci/spanzuri in el, and so on... So, wireless rulez. Iar acum cu Quest 3, au atins un punct ideal. Sa vedem, poate urmatorul va fi WiFi7... dar tare ma tem ca daca mai creste si rezolutia, automat banda castigata nu va mai fi arhisuficienta.

OK, ai dat un exemplu foarte clar. Un joc cu masini. O sa las un filmulet mai jos, cu diverse setari pentru varianta pe cablu. Ce-i drept, pe cablu s-ar putea sa se preteze mai bine pe USB decat pe WiFi, pentru ca ar fi latenta mai mica. Teoretic. Inca n-am comparat side by side.

Referitor la intrebarea ta... eu in locul tau mi-as lua Genius de la eMag, mi-as cumpara o casca pe care mi-as dori-o (vezi sa fie neaparat vanduta de eMag), si as avea timp sa testez 30 sau 60 de zile. Daca nu e ce trebuie, o dai inapoi. Cred ca poti sa faci acelasi lucru si la Amazon, maxim 30 de zile. Bafta!

Intre timp, vesti bune si vesti proaste, legate de charging si BoboVR M3 Pro pentru Quest 3:

---------- Post added 25-10-2023 at 02:03 ----------

Yay, avem si primul Through The Lenses comparison: Quest 3 vs Quest 2 vs Quest PRO. Damn, ce aiurea trebuie sa te simti sa stii ca ai dat 1500 de dolari pe un Pro care peste scurt timp mananca bataie de la ceva de aproape 3x mai ieftin.