Quote Originally Posted by paul View Post
Asta vroiam sa intreb. Din ce in ce mai mult ARM. Apple, cam tot ce tine de mobile/portables, Nintendo Switch sunt pe ARM. Sunt zvonuri ca si Microsoft/Sony vor console pe ARM. Acum Microsoft cu astea (a doua incercare dupa esecul RT). Care-s sansele sa domine cu totul ARM?
ARM deja domina piata, iar cele mai tari servere din lume se bazeaza pe ARM, nu x86. Eficienta la raportul performanta / watt isi spune cuvantul. E si motivul pentru care Apple a renuntat la Intel (x86) si a trecut pe ARM. La fel cum e si motivul pentru care nu vedem smartphone-uri si tablete cu arhitectura x86, ci ARM...

x86 mai rezista doar datorita unora ca Microsoft. Mai exact: Windows. Si de aceea ma mira ca Microsoft vine (inca) cu platforme de Windows pe ARM, unde au investit extrem de putin (dovada sta faptul ca Microsoft inca nu are toate aplicatiile proprii disponibile pe ARM, daramite third party developers). Probabil vor ajunge si ei ca Apple, sa foloseasca "translator" (cum e Rosetta 2), adica sa converteasca "on the fly" codul din x86 in ARM.

Imi aduc aminte ca acum cativa ani, cand m-am jucat cu un Surface (nu Pro), aveam la dispozitie cam 1% din aplicatiile native de Windows, pentru simplul motiv ca nu existau variante ARM. Si ma mira ca fac acum pasul acesta... Neavand un translator nativ (cum are Apple), cred ca nu vor face altceva decat sa fragmenteze ecosistemul Windows. Nu toti developerii isi vor permite sa scoata atat variante x86 cat si ARM. Dar... ramane de vazut.