Am un prieten care are și el PS5 și am vorbit de multe ori de lipsa de jocuri exclusive PS. N-au avut nici pentru PSVR2. Legat de prețul lui PS5 Pro, lumea pariază pe 650 EUR/USD. Eu unul vreau PS5 Pro acum mai mult pentru a avea RayTracing la nivel ridicat și posibil 60 FPS. La 550-600 EUR nu voi regreta nici un ban. La 650 cred că mai aștept, iar dacă va fi 700 EUR dau skip la PS5 Pro.

Developerii ar trebui să nu se plângă pentru că experiența îi va ajuta pentru următoarele jocuri. Sunt prea multe jocuri prost optimizate pentru că Unreal Engine 5 sau mai știu eu ce scuză. Nu contează dacă e vorba de joc pe PC sau console. E clar că Microsoft și-a dat seama că nu pot ajunge Sony și de-asta mă tem pentru viitorul jocurilor pe console dacă singurii jucători ar rămâne Sony și Nintendo. Ei pot co-exista fără nici o problemă, nu sunt adversari direcți deloc. Cred că vom mai vedea totuși o nouă consolă Xbox care va fi doar digitală, având în vedere situația.

Legat de marketing, vor spune că au deja pregătite patch-uri next-next-gen pentru jocurile lor existente. Nici nu-i văd să facă vreun efort să convingă lumea că trebuie să treacă la PS5 Pro. Însă situația este diferită față de era PS3 sau PS4 pentru că încă sunt mulți care n-au trecut la PS5 și mă gândesc că vor fi destui care vor trece la PS5 Pro.

Am deja flashback-uri din perioada când aveam PS3 și urma să apără PS4 pe o arhitectură total diferită (eu n-am avut PS4 sau PS4 Pro). Atunci lumea a fost forțată să treacă la PS4/PS4 Pro. Mă mir că Sony nu i-a plătit pe unii developeri să nu mai scoată varianta de PS4 a unor jocuri. Chiar și cei de la Digital Foundry se întrebau cum ar fi arătat jocurile de PS5 dacă developerii n-ar mai fi făcut jocuri care să ruleze și pe PS4. E istoric mai bine să ai ultima versiune a unei console (PS4 Pro, PS5 Pro) decât să stai cu prima variantă. Tot cei de la Digital Foundry au mai spus că s-ar fi putut sări peste PS5 Pro în generația asta și sunt de acord cu asta.

E nasol pentru noi ca utilizatori de PS că Microsoft pare să fi renunțat să se mai dueleze cu Sony și nu văd să vină altcineva în locul Microsoft. N-aș vrea ca Amazon să aibă idei din astea, sunt mai răi și mai lipsiți de scrupule decât cei de la Microsoft sau Sony. Cred că GamePass-ul le-a cam pus probleme pentru că n-au avut atât de mulți clienți cât să susțină GamePass. Fără competiție, giganți ca Sony sau Nintendo nu se simt obligați să inoveze atât de mult sau să vină cu prețuri competitive. Iar despre PC-urile de gaming nici nu vorbesc. Vânez un 4070 Ti Super pe la 3000 de lei doar pentru că placa mea 3060 Ti are doar 8 GB de VRAM și eu vreau 1440p la PC.