Quote Originally Posted by Papillon_ View Post
Serios acum dar mie mi se pare bataie de joc pretul pentru europeni, in US o vand cu 700$ iar in Europa cu ~882$? Ce asta?
E intr-adevar o bataie de joc, dar trebuie sa nu uitam ca DINTOTDEAUNA preturile afisate pentru US sunt cele fara taxe. Ei asa au si in supermarket-uri (sunt foarte putini cei care afiseaza preturile cu tot cu taxe). Si la ei, cei 700$ pot fi la final mai multi, in functie de taxele care sunt diferite de la stat la stat. Media la produse electronice e undeva pe la 8%, deci 700$ + taxe ar veni 756$.

Din pacate, media pe Europa la taxe (TVA-ul nostru drag si scump), cred ca e undeva pe la 20%. Deci cei 700$ + 20% ar veni 840$, adica 760 Euro. La care cel mai probabil mai sunt niste taxe de import (din afara UE). Si uite asa ajungem la 800 Euro.

Acum, sa nu ma injurati, eu mai sus am incercat o explicatie "contabiliceasca". Ce nu pot eu sa explic insa este (daca ma mai ajuta memoria mea de veteran), cum atunci cand au lansat PS4 Pro, preturile nu au fost nicidecum asa, ci erau "$399 / £349 / A$560" (interesant ca atunci nu au listat si in EUR, dar ne uitam la lira si ne gandim ca ar fi fost 399 EUR). Ce sa inteleg eu de aici? Ca in 2016 eram mai putin fraieri, sau cum?

Mai e un alt aspect pe care ar trebui sa-l luam in calcul. Si anume: INFLATIA. Daca vom folosi un calculator de inflatie, cei 399 EUR in 2016 ar fi azi echivalentul a 509 EUR. Si vorbim de un PS care avea si unitate optica inclusa. Cum am ajuns de la 500 la 800 EUR these days, fara unitate optica, fara un amarat de stand... no ideea! Foame de bani, probabil. Sau poate luam in calcul ca pe vremuri Sony vindea consolele fara mare adaos (in ideea ca va castiga din jocuri, accesorii si servicii), in timp ce azi au decis ca "gata, vrem profit si la consola"!

La final, chiar daca mi se pare o mizerie ce face Sony, eu consider ca totusi viata e scurta, si daca va permiteti sa cumparati "noua" consola, just go for it, and enjoy it! Macar vine cu 2TB de storage rapid (care totusi, nu e foarte ieftin), si stiti ca aveti un woompf solid la graphics performance. Nu de altceva, dar Dzeu stie cand mai vine PS6... parca vad ca mai auzim peste 2-3 ani de el.