Single post: Let's talk movies...

1. #267 SP
    Teo
    Senior Member Teo's Avatar
    Am mai avut un trip la Londra de cinci zile pentru cateva experiente 1570 plus cate ceva extra.

• Megalopolis + Francis Ford Coppola - BFI - IMAX digital

Evenimentul a fost cu totul special. A fost ultima proiecție a filmului și a fost prezent și Coppola. A ținut un discurs foarte interesant înainte de film. Este probabil ultimul lui film și a fost superb sentimentul să îl ai la câțiva metri de tine pe cel care a regizat The Godfather, Apocalypse Now, etc. Sunt șanse foarte mari ca acesta să fi fost ultimul lui discurs la un film creat de el, mi-am luat si o camera video la mine pentru a filma momentul. A fost in graba la venire, insa la sfarsit a dat si autografe.

Filmul mi-a plăcut, probabil a contat și prezența lui în sală. Desi a lucrat 40 de ani la el, multe chestiuni mi s-au parut ca niste idei spontane puse in practica si lasate in filmul final. Nu neaparat un lucru rau, a fost ca o adunătură de chestiuni din domenii diferite puse la un loc.

• Interstellar - London Science Museum - 70mm 15 perforații

Filmul este o capodopera. Nu are sens să mai umplu pagina cu păreri despre el.

Legat de experiența mea la acest film, pot spune ca nu a fost la nivelul filmului. Exact în ziua ecranizării, am avut o zi ca în “Beau Is Afraid”, am primit câteva vești care mi-au întors ziua pe dos și m-au scos din starea de entuziasm. De obicei, înainte de filme îmi iau un timp de relaxare pentru a intra in atmosfera respectivă, ascult coloana sonoră, mă relaxez. Acum am avut marele ghinion ca fix atunci să am cea mai proasta zi din an.

A fost ca și cum ar fi trebuit să faci sex cu Megan Fox când avea 25 de ani și abia așteptai să se termine partida pentru a te apuca să îți rezolvi problemele personale apărute total neașteptat.

Legat de partea obiectivă și tehnică, este demențial în acest format. Deși eram în starea în care eram, când a fost “docking scene” eram atât de impresionat de imagine si sunet, încât aveam impresia ca este pentru prima oară când văd filmul.

Experiența de a viziona un film la muzeul de știință este una superbă, însă nu perfectă. Dacă faci un drum din altă țară special pentru acest lucru, acesta trebuie făcut la BFI. Locul ăla este fără de greșeală. Las mai jos o listă cu diferențele observate de mine:

1. Scenele 1.43:1 aveau o calitate incredibilă, însă era un aspect care îți distragea atenția, în fața ecranului este o balustradă de protecție care este poziționată între tine și ecran. Am avut și aici locurile recomandate de Nolan, deci nu pot spune ca eram eu prea în față.

2. Calea de acces către toaletă este în fața scenei. Lucrul ăsta poate să îți distragă ușor atenția când cineva iese din sală.

3. Locurile din care experiența de a viziona este perfectă, sunt limitate. Eu am avut norocul să am biletele cumpărate de la începutul lui august, însă o multitudine de locuri ultra centrale sunt pierdute fiindcă culoarul de acces este exact în centru, pe axa proiectorului.

4. Proiectorul se poate auzi în timpul scenelor fără sonor. Pentru unii este o plăcere, pe mine nu m-a deranjat, însă pot fi situații în care poate diminua puțin experiența de imersiune.

5. Ecranul este mare, însă nu la fel de mare precum cel de la BFI.

6. Sunetul nu este ca la BFI.

Ca si concluzie, daca faceți un drum din altă țară și vreți să aveți experiența supremă, alegeți BFI.

• BFI - tur în camera de proiecție

Experiența a fost superbă, eram și eu mai bine ca stare și m-am bucurat de tot. A fost un tur complet în care ne-a explicat și ne-a arătat cum funcționează toate aparatele din acea cameră. La sfârșit ne-a oferit și câteva fotograme dintr-o peliculă de 70mm. Este greu de ajuns aici, insa pentru noi a fost o chestiune care a meritat din plin.

• Joker Folie a Deux - BFI - 70mm 15 perforații

Vreau sa subliniez cateva chestiuni minore legate de ideea filmului, insa le pun sub forma de spoiler in cazul in care este cineva care nu vrea sa citeasca absolut nimic legat de plot. Sunt chestiuni cunoscute care n-ar fi considerate spoiler de majoritate:

Tot ceea ce ține de partea tehnică, imagine și sunet, absolut perfect.

Acesta a fost singura proiecție clasică la care am fost până acum unde persoanele din sală puteau veni ca la un cinema clasic, nu mai era limitarea pentru membrii BFI. Voiai să vezi filmul, veneai la cinema și îți cumpărai bilet în ziua respectivă, nu era ceva exclusivist unde trebuia să le ai cu două luni înainte. A fost pentru prima dată când am văzut pe cineva în sală care folosea telefonul mobil, trebuia sora-sa să ajungă la film și îi dădea mesaje fiindca nu gasea amfiteatrul. În trei minute a venit cineva din staff și i-a spus să-l oprească. S-a conformat imediat. Treaba asta mi s-a părut foarte utilă și ar trebui aplicată peste tot.

A fost destul de mare agitatia cu Blade Runner si Blade Runner 2049 pe grupurile din domeniu si s-a facut o petitie care a fost semnata de 1300 de persoane pentru a fi reintroduse. Pe 9 noiembrie vor fi pentru o zi in BFI, va fi o singura proiectie cu fiecare. Multi spun ca 2049 ar fi ceva extraordinar in 1.43:1, biletele le am .

Dacă vă pasionează acest domeniu, cred cu tărie ca merită încercată experiența dacă un film pe care l-ați plăcut în mod special apare în acest format. In cazul in care nu ati vizitat Londra pana acum, puteti combina aceasta experienta cu o vizita a orasului si a muzeelor. It's worth it!
    Attached Images Attached Images img_7610.jpg img_7614.jpg img_7617.jpg img_7618.jpg img_7615.jpg dsc04048.jpg img_7651.jpg img_7705.jpg