Single post: Politica - tichie de margaritar
-
04-12-2024 11:10 #1308 SP
Senior Member
Mersi de relatare, Xander, presupun ca si pe mine m-ai vizat cand ai scris postarea. Mereu ma bucur cand am ocazia sa citesc experiențele altora inainte sa iau decizii majore.
Din punctul meu de vedere poti pune oamenii care pleaca si in alte categorii: cei care pleaca si vor sa fie romani in continuare, si cei care pleaca cu gandul sa se integreze 100% in cultura in care ajung. Imi cer scuze daca gresesc, dar din moment ce voiai sa vorbesti engleza in Praga voi presupune ca tu ai facut parte din prima categorie. Am auzit mai multe astfel de relatari de la oameni care au plecat in strainatate in acelasi stil, cumva cu gandul ca vor fi acceptati asa cum de catre toata lumea.
Nu am auzit prea multe nemultumiri, insa, de la cei care au plecat cu scopul de a se integra complet in noua lor tara. Ia de exemplu Elvetia, pentru ca multi suntem relativ familiari cu cultura lor, pentru ca e probabil cea mai xenofoba tara din Europa, si pentru ca am personal prieteni care au mers acolo si s-au intors dezamagiti pentru ca toata lumea ii vedea ca "vinituri". Cica vecinii cheama politia cand faci si tu un gratar in curtea comuna, se uita urat la tine daca vorbesti la telefon in autobuz, etc. Pai nu tocmai asta e motivul pentru care ai plecat acolo in prima instanta? Tu ar trebui sa fi cel care suna la politie cand face vecinul gratar, si tu ar trebui sa te uiti urat cand vorbeste cineva la telefon! Ai plecat intr-o tara cu o anumita conduita sociala, deci ar trebui sa aderi la conduita aia sociala ca un nativ. In schimb majoritatea se duc in strainatate si prefera sa caute tot comunitati de romani, sa vorbeasca romana acasa in familie, sa se uite in continuare la meciuri de fotbal romanesti, si dupa se mira ca nu se integreaza. Normal.
Cat despre limba, nu imi pot imagina sa stau mai mult de cateva luni undeva si sa nu vorbesc limba. Am inteles ca toti vorbim engleza, dar eu personal nu as vrea sa ies la o bere cu colegii la mine in tara si sa fiu nevoit sa vorbesc in engleza pentru ca a aparut un imigrant panseluta ce nu s-a obosit sa invete limba. Din punctul meu de vedere, inainte sa pleci undeva ar trebui sa vorbesti la nivel B2. Dupa ce ajungi acolo, iti cauti un "pronunciation couch" astfel incat sa scapi cat mai repede de accentul de strain, si in cateva luni ar trebui sa vorbesti exact cum vorbesc nativii.
Adevarul e ca doar 3 lucruri te pot trada ca strain oriunde ai merge in Europa: comportamentul, accentul cu care vorbesti limba, si buletinul. Daca rezolvi comportamentul si limba, de buletin scapi in 5 ani cand iei cetatenia, dupa care iti poti schimba numele in Matteo si te-ai transformat in elvetian 100%.