Single post: Nvidia GeForce RTX 5060, 5060 Ti, 5070, 5070 Ti, 5080, 5090
-
Admin
Teoretic, la ce se intampla in ultimii ani, lucrurile sunt cam asa:
1. Producatorul anunta un RRP, usually in USD, EUR, GBP.
2. Pentru piata din UE, tu iei pretul RRP in EUR, nu in USD. Daca anuntul a fost facut doar in USD, poti sa pui din start paritate 1:1. Adica este 1000 EUR in cazul de fata.
3. Iei cei 1000 EUR la care adaugi TVA, 19%. Deci 1190 EUR.
4. Ii transformi in RON, dar nu la cursul BNR, ci la cel interbancar (daca nu ma insel este BNR +2%, +3% or so). Deci ajungi pe la 6100 RON.
5. Firma care vinde la noi, pentru ca are un roman la carma, isi va aplica un adaos suplimentar. Cumva trebuie sa-si achite ratele si sefu' la ultimul Mertzan, nu?
Practic acesta este pretul RRP pentru Romania. De la 1000$ la 6100 RON, cu toate taxele incluse, fara adaosul "bisnitarului" roman. Si a se tine cont ca este RRP pentru Founder's Edition. Asus daca nu ma insel avea cel mai mic pret incepand de la 1199$ (deci pe la 7300 RON minim). Si uite asa, cei 7300, cu "marja de eroare" a dragului comerciant roman, devin 8000.
P.S. De ce crezi ca sunt ani buni de cand cumpar mai mult de pe Amazon Germania decat de la noi? Pentru ca-s satul de adaosurile extra de la noi. La noi preturile corecte sunt doar la companiile unde e pretul "impus" (gen Apple), unde cat costa in Germania, costa si in Romania (aproximativ). La restul, e nebunie. Trebuie sa astepti cine stie ce "Revolutia Preturilor", "Black Fraierday" sau ceva de genul acesta, ca sa poti prinde produsul la pretul corect.
---------- Post added 31-01-2025 at 13:10 ----------
Si ca sa nu creada lumea ca spun prostii, haideti sa dau ca exemplu un produs care totusi este pe piata de mult timp. Un simplu SSD de la Samsung, 990 Pro de 4TB.
La noi, eMag il are la 1679 RON. Solid State Drive (SSD) Samsung 990 PRO 4TB, PCIe Gen 4.0 x4, NVMe, M.2. Cel mai mic pret de pe compari.ro si price.ro este de 1572 RON (de la tot felul de firme obscure). Nu a coborat niciodata sub 1550 RON (il urmaresc de vreun an).
Intre timp, eu l-am cumparat de 3x de pe Amazon.de. La 1300 RON (si chiar sub, cred ca la cel mai mic pret am dat 1200). Chiar si acum, fara sa fie cine stie ce oferta, este 1450 RON pe Amazon.de. Deci diferenta de peste 200 lei intre eMag si Amazon, la pretul normal. No offense, dar la 10 produse cumparate, salvez 2000 lei. Anyway, aplicati acelasi sistem si la placile video despre care vorbeam, si aia e.
---------- Post added 01-02-2025 at 11:21 ----------
Iar da faliment Nvidia: "Newegg sold its entire RTX 5090, RTX 5080 GPU stock in 20 minutes, most were gone in 5 minutes"