Single post: Nvidia GeForce RTX 5060, 5060 Ti, 5070, 5070 Ti, 5080, 5090

1. #97 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Daca vrea cineva real life infos legate de RTX 5070 Ti, just let me know. Am facut pana la urma upgrade-ul de la 4070 Ti Super. Am doar cateva comentarii de facut:

1. Va fi ultima oara cand mai dau banii pe prostii d-astea "low-end" de la Gigabyte & Co. Eu cand am luat 4070 Ti Super-ul, am mers pe varianta TUF de la Asus (pt. ca nu se gasea varianta STRIX). Si pentru ca atunci cand am facut upgrade (inainte aveam un 4070 Ti Strix) am fost foarte suparat sa vad ca TUF-ul este mult mai mic si mai "plapand" decat STRIX-ul. Oh well, imaginati-va surpriza, cand am vazut ca Eagle-ul de la Gigabyte este si mai mic decat TUF-ul... Dar marea diferenta o face build quality-ul, si diferenta de material. Gigabyte = full plastic. Asus = full metal (e suficient sa le tii in mana si sa realizezi care inseamna calitate si care e cheapo). Probabil de acolo apare si diferenta de aproximativ 10 grade. Also, Strix-ul era cel mai silentios dintre toate, urmat de TUF, urmat de acest Eagle.

2. Nu am fost atent, dar nu ma asteptam ca toti, in afara de Asus, sa ofere un singur port HDMI (si 3 DP-uri). Eu aveam nevoie de 2 HDMI-uri, lucru pe care se pare ca numai Asus il ofera. Nu a fost mare problema, ca am pus unul pe cablu DP to HDMI, dar beleaua e alta: Nvidia (sau acest Gigabyte) isi alege singura care sa fie primary display. Si ma omoara pt. ca a ales ca primary sa fie un DP, care este fix monitorul meu ce merge in portrait mode. Penibil! Practic acum daca vreau sa intru in BIOS, trebuie sa-mi intorc monitorul ca sa pot vedea ceva. Si nu, setarile din Windows nu afecteaza cu nimic ordinea lor. Treaba asta inainte nu se intampla, aveam HDMI-ul ca primary.

3. Asa cum am mai zis, e super OVERPRICED tot ce e acum pe piata legat de seria 5xxx. Eu datorita domeniului in care lucrez, am avut o oportunitate, am platit o mica diferenta de upgrade, dar n-as fi dat 6200 RON pe asa ceva, nici sa ma bati. Iar cel mai ieftin TUF pe care l-am vazut la noi, era 7500 RON (bine, am vazut ca unii cer si 10.000). Bataie de joc, just don't do it! Pretul real ar trebui sa inceapa undeva pe la 4500-5000 RON.

4. Performantele sunt asa cum ma asteptam. In unele jocuri 10-15% more, in altele mai mult sau mai putin (as zice upto 20%). Asta de la un 4070 Ti Super la un 5070 Ti. In mod normal, nu ar face sens asa upgrade. Poate un salt de la un 3070 Ti la un 5070 Ti... asa da.

5. Eu de ani buni merg pe Nvidia si Intel (ca si combo), pt. ca au fost cele mai "worry free" solutii. It just worked. Prin urmare, nu mi-a venit sa cred cand am citit de problemele cu seria 5xxx, in special Black Screen issue. Nu mi-a venit sa cred ca e real sa se intample asa ceva de la Nvidia. But it did! And trust me... IT SUCKED. Big time. Mi-a luat vreo 4 ore ca sa gasesc o solutie (temporara). Mai exact, a trebuit sa setez din BIOS ca PCIe-ul pe care e placa video, sa nu mearga in PCIe 5.0 ci in 4.0. Tbh, nu e nicio diferenta de performanta, dar e urat. Nu mai spun ca la solutia asta am ajuns dupa tone de incercari de a boota (da, la cateva secunde dupa ce intra in Windows, black screen, se oprea monitorul si singura solutie - hard reset). Safe mode, uninstall drivers, reinstall, try again... Probabil va trebui un update de BIOS si update de firmware la placa video pt. a rezolva complet, pentru ca din drivere se pare ca nu e 100% stable (am mai patit-o sa mi se inchida monitorul cand am intrat/iesit din unele jocuri).

6. Am mai observat 2 mici schimbari, si nu stiu daca e vorba de Gigabyte vs Asus sau 4xxx vs 5xxx. Mai exact, la Gigabyte-ul asta, acum vad toate cele 3 ventilatoare (inainte vedeam doar 2 "perechi"), si pot fi controlate independent. Si a doua, a disparut senzorul GPU Hotspot temperature (a ramas doar GPU temperature) si in schimb a aparut GPU Memory temperature. Oh, well...
    Attached Images Attached Images img_0039.jpg img_0041.jpg img_0042.jpg img_0044.jpg