Cool, acum arata-mi cati angajati a dat Nintendo afara in ultimii 2 ani. Se pare ba chiar au angajat si mai multi oameni.
Ubisoft, Microsoft si Sony pare ca sunt la intrecere, impreuna au concediat 7448 de oameni; de restul companiilor sa nici nu vorbim. Cand au avut dificultati financiare la lansarea Wii U-ului Iwata a renuntat la 50% din salariu pentru a nu concedia oameni. Spre deosebire, cati executives de la companiile din vest au anuntat ca-si vor reduce bonusurile in aceasta perioada? Phil Spencer chiar si acum castiga aproape de 5 ori mai mult ca CEO-ul Nintendo .
Apoi cate francize si studio-uri au sacrificat in goana dupa live-services? Raspunul e 0, in timp ce Sony au pierdut aproape toata generatia asta cu doar o mana de exclusive lansate, in rest doar anulari si dezamagiri.
Cati clienti au tradat Nintendo spunandu-le ca telefoanele si calculatoarele sunt tot device-uri Nintendo? Sau cate studio-uri laudate si-au inchis la scurt timp dupa ce au fost premiate la Game Awards?
Nu spun ca sunt perfecti, au niste politici mai negative legate de emulare si piraterie, dar cred ca si Microsoft sau Sony ar fi foarte protectivi daca platformele lor ar fi la fel de piratate ca si Switch-ul. Un lucru interesant care nu-l mentioneaza in video-ul de mai sus e ca Team Xecuter vindeau licente pentru hack-urile lor si ca au fost acuzati si de spalare de bani, lucruri cu care justitia americana nu se joaca.
Si nu cred ca ar fi mai toxici ca celelalte companii mentionate mai sus, dar in ultima vreme au devenit tinta snark-ului de pe internet pentru ca si-au permis sa scumpeasca un joc.