Single post: Ce fel de tara este Romania?
-
05-07-2025 17:23 #3207 SP
Member
O multime de oameni din mass media anunta mare dezastru, in realitate situatia e mai degraba dulce-amara.
Si nu vad sa se puna problema pe lucrurile esentiale.
- TVA marit 2%, rezonabil la nivel de UE, e o cota in continuare rezonabila europeana, dar pentru Romania nu stiu daca e o idee buna, cel putin ar trebui sa fie pe o durata limitata, Romania nu cred ca e genul de tara care sa suporte asemenea cota de TVA. Si nu ma refer la oameni, ma refer strategic pentru afaceri, si strategic pentru stat. Acel grad vehiculat prin media de 70% de colectare TVA e complet pe langa, acel 30% reprezinta MINIMUL necolectat, pentru ca sunt diverse scheme pentru fentarea lui prin firme proxy prin strainatate. Se poate detecta, nu se vrea. Am vazut miscarea asta venind, din pacate Bolo n-a schimbat traiectoria. O sa zic jos palaria omului care va desfiinta ANAF si va face de la zero o noua institutie. Ori desfiintat ANAF, ori inlocuiti toti sefii.
- Accize marite la tutun, alcool, petrol: o mare greseala din punctul meu de vedere. Accizele, desi suna logic pe hartie, sunt doar o solutie temporara, nu poti sa profiti de ele la infinit. O sa ne coste pe termen lung, iar bisnitarii se vor inmulti treptat.
- dividente la 16%: aici mare bila neagra. Strategic vom pierde enorm din potentialul de desfacere a micro-urilor. Pozitionam Romania strategic foarte prost pe termen lung.
- limitarea sporurilor (de antena): rezonabil, dar relativ usor de facut, pentru ca perceptia tuturor e clara
Neplacut dar nu dezastruos, nu stiu ce s-ar fi putut face in schimb, dar nici nu ma reped sa zic categoric ca e o catastrofa sau ca a ales bine din optiunile limitate. Bolojan inca mai are 2-3 tunuri de dat anul asta, sa vedem acum ce reuseste, inca se joaca inainte sa facem bilantul lui Bolo / Nicusor.
- Cea mai catastrofala veste recenta eu zic ca e Lia Savonea la ICCJ - asta e DETASAT cel mai mare dezastru.
Situatia macro-economica cu frica de rating Junk, frica de scenariul Greciei si a devalorizarii leu/euro mi se pare sincer un pic fortata. Din pandemie aproximativ s-a intamplat ceva destul de interesant, acumulam destul de repede miliarde in trezorerie sau mi se pare mie?
Adica eu nu vad cum o tara cu moneda proprie - leul, unde banca centrala are peste 20% din PIB in rezerva, e supraeveluata? Mie mi se pare ca dupa injectia BNR de la alegeri, in vreo 2 luni - pare ca se recupereaza acea interventie?
N-ar fi o idee proasta zic eu daca ar fi un consens sa devalorizeze leul intentionat, la pachet cu alte masuri, dar mie mi se pare mai organic ca euro sa scada decat sa creasca.