Single post: Let's talk movies...
-
Senior Member
Cateva impresii despre ultima experienta de la cinema, care din nefericire a fost la IMAX Afi Bucuresti.
Eram curios sa vad filmul F1, mai mult pentru sunet si imagine, am auzit o gramada de pareri pozitive despre acest lucru si despre faptul ca merita vazut in IMAX, aspect ratio 1:90 plus sunetul aferent.
Filmul a fost o surpriza placuta, insa fauna de acolo a fost problematica.
Am vrut sa fie cat mai mica posibilitatea de a ma deranja publicul, asa ca am luat bilete la ora 22:20, in timpul saptamanii. Am vrut sa fie cat mai mica posibilitatea sa vina la film vreun pelicula-bipedus-retardo care se plimba prin mall si era in cautare de activitati noi. M-am gandit ca daca este la acea ora, vor veni doar persoanele care vor sa vada filmul. Folosind acelasi principiu, locurile pe care le-am luat au fost ultra-centrale, totul fiind achizionat cu o saptamana inainte. Au fost destul de multe rezervari facute inainte si te gandesti ca primii care le fac, sunt cei care vor sa vada cel mai tare filmul. Cine isi face rezervarea cu o saptamana inainte are o dorinta mai mare decat unul care vine in ziua filmului la casierie si isi ia nu-stiu-ce loc de la margine.
Experienta a fost urmatoarea:
In dreapta mea: Un domn pe la ~45ani, bine imbracat si educat, tot incerca sa filmeze pe ascuns scena de la inceput. Ma deranja lumina telefonului, insa am zis sa-l las sa isi faca placerea. A facut un story pentru instagram. A mai filmat o data dupa cateva minute, nu i-am spus nimic. A treia oara i-am spus: ''Ii deranjati pe ceilalti din cauza luminii telefonului''. ''A, ok, scuzati-ma, nu mi-am dat seama''.
In stanga mea: O fata pe la vreo 25 ani. Statea constant pe telefon in timpul reclamelor si am presimtit ca asa avea de gand sa faca si in timpul filmului. Bine-inteles ca asta a facut si cand a inceput filmul. Dupa cateva minute in care telefonul ii lumina pana in tavan, i-am spus: ''Nu stiu daca iti dai seama, insa ii deranjezi pe toti ceilalti si le distragi atentia''. Fata s-a oprit din tot ceea ce facea si se uita la mine, neintelegand la ce ma refer. Mi-am dat seama ca nu intelege cu ce i-ar putea deranja si i-am spus ca din cauza folosirii telefonul. A fost foarte politicoasa si si-a cerut scuze, pur si simplu nu a facut conexiunile necesare incat sa isi dea seama ca ii deranjeaza pe toti ceilalti.
In fata mea: Era un grup de pustani si unul din ei era foarte entuziasmat de tot ceea ce se intampla pe ecran. La inceput a scos telefonul sa faca un story. Pe parcursul filmului tot mai filma anumite secvente si verifica reactiile de la story-uri. Daca o facea cu luminozitatea la minimum si nu atat de ''in-your-face'' probabil nu as fi observat si nici nu m-ar fi deranjat. La un moment dat scoate iar telefonul, era atat de evident tot ceea ce facea, incat puteam de pe locul meu sa vad cum intreaba pe ChatGPT daca echipa din film chiar exista in F1. La fel, ii spun: ''vezi ca ii deranjezi pe cei din spatele tau din cauza ca folosesti telefonul'', se intoarce la mine nedumerit: ''pai doar am cautat ceva doua minute'', ii spun ca lumina de la telefonul lui le distrage atentia celorlalti de la film. Intr-un final a parut ca a inteles.
In toate cele trei cazuri din proximitatea mea, problema s-a rezolvat dupa ce le-am spus si nu au mai folosit telefonul deloc.
Trăim o epidemie a telefoanelor mobile și a nevoii constante de a verifica rețelele sociale și reacțiile celorlalți. Este ca o perfuzie non-necesara.
Cred ca daca mai multi s-ar implica cand ar fi deranjati de acest lucru, procentajul celor care sunt factori disturbatori ar scadea. Probabil celor carora le-am atras atentia, in viitor vor face o mica legatura neuronala in sala de cinema inainte sa mai deschida acel dreptunghi de plastic fiindca isi vor da seama ca ii deranjeaza pe ceilalti.
Nu cred ca o fac din rautate sau nesimtire, ci pur si simplu nu isi dau seama ca ii deranjeaza pe ceilalti cand isi folosesc telefonul mobil.
Nu am patit niciodata asa ceva in cinematografele din afara si cred ca solutia este una simpla. Mereu inainte de inceperea filmului era un mic spot informativ cu ilustratii de vreun minut in care erau expuse lucrurile deranjante, printre ele era si lumina telefonului. Cred ca asta ar fi solutia cea mai buna si la noi.