Fac îndată trei săptămâni de când am RayBay Meta (gen.2) și îi ador, este un dispozitiv util și super fun de folosit. Vă las câteva impresii mai jos.

I-am luat din Vienna de la reprezentanța RayBan la prețul de ~2350lei. Este varianta glossy cu lentile de tip heliomat, gri, fără dioptrii, garanție doi ani. Știu ca în scurt timp va apărea generația 3, însă a fost o decizie impulsivă. La cat de mult îmi plac, probabil voi ține pasul cu noile iterații.

Se pot lua și de pe Amevista, însă este puțin ambiguu prin cine au ei garanție și transportul dureaza câteva săptămâni. Din păcate nu sunt disponibili în RO și nu se găsesc prin niciun canal oficial.

Eu filmez foarte mult pentru arhiva personală și în unele situații este greu să surprind anumite momente spontane cu telefonul sau camera video, mai ales dintr-o perspectivă de tip Point of View. Pur și simplu cu ei poți prinde momente spontane într-un mod natural.

Calitatea camerelor este foarte bună, în special pentru cat de mic este compartimentul pentru senzor și lentile. Ziua arată excelent, iar seara este similar cu camera ultra-wide de pe iPhone. Stabilizare este similară cu cea de pe telefon. Rezoluția 1920x1440, 30fps.

Este perfect și pentru activități în aer liber, vânătoare, echitație, construit coteț pentru cățel, etc.

Singurul minus pe care l-am găsit a fost sunetul captat de microfoane. În situațiile casual ca cea din clipul de la sfârșit, este perfect, însă când este un sunet foarte puternic sau repetitiv, pur și simplu îl estompează.

Am făcut câteva clipuri în stil ADS când trăgeam cu arme puternice, calibre .300 Magnum si .308 Winchester. Sunetul de la arma se auzea la fel de încet ca și cum mi-ar fi căzut pe jos telefonul, asta în cazul în care ele sunt loud-as-f**k și microfonul era la 10cm de receiver. 9mm-ul amicului meu se auzea mai tare când era filmat de la 5m depărtare, iar ăla este o jucărie în comparație cu cele de mai sus.

O altă chestiune ciudată legată de noise reduction a fost când conduceam cu geamurile deschise, eram la un moment dat pe un teren accidentat cu denivelări constante ca distanță și ochelarii au considerat ca este zgomot de fundal care trebuie anulat, iar ei au încercat să îl estompeze complet.

Chestiunile legate de microfoane țin de partea software și sper să le remedieze într-un update viitor.

Deși i-am luat aproape exclusiv pentru cameră, am observat ca folosesc mai mult pentru ascultat muzica. Calitatea sunetului când vorbești la telefon este perfectă, iar cea când asculți muzică este la fel de bună, pentru dimensiunile ochelarilor, care btw, au doar 49grame.

Simți ca îți oferă o coloană sonoră în viața de zi cu zi. Deseori am un playlist la 70% volum când sunt sigur și am avantajul ca aud la perfecție tot ce se întâmplă în mediul înconjurator. Au și un touchpad în partea dreaptă cu care poți controla tot ceea ce ține de muzică, ori prin comenzi vocale.

În mediile zgomotoase chiar cu volumul la maximum nu se aud prea tare.

Nu am avut nicio nemulțumire legată de baterie, deși asta este principalul minus în majoritatea recenziilor. Îi încarc o data sau de două ori pe zi în tocul lor, principiul este ca la AirPods. Este un trend cu acumulatorii cat mai capabili în telefoane mobile, tablete, camere foto. În cazul ochelarilor, aș prefera durata actuală de folosire în detrimentul unui acumulator mai puternic, dar mai greu cu ~10g. Mi-aș dori ca următoarea generație să nu facă greșeala să adauge grame în plus pentru a face loc unui acumulator mai puternic.

Ei cel mai mult au fost promovați pentru partea de AI. În țara în care sunt nu este disponibil acest serviciu. Aceeași situație și pentru RO. Am testat pentru scurt timp într-o regiune unde este disponibil și este ca și cum ai avea mereu la dispoziție ChatGPT cu care poți vorbi. Merge activat în toate regiunile cu VPN, însă la mine nu este de prea mare interes această caracteristică a lor.

Aplicația pentru telefon este foarte intuitivă, transferul se face ultra rapid. Singurul minus ar fi ca nu poți accesa, concret, memoria lor internă de 32gb. La conectarea lor în aplicație ai opțiunea să transferi în telefon clipurile noi. Asta poate să fie o problemă doar dacă vrei să ștergi unele filmări înainte de transfer sau nu ai memorie suficientă în telefon si vrei să transferi, să zicem, doar 2 poze din 50.

Am avut ceva timp liber pentru scris și am vrut să împărtășesc cu voi informațiile despre acest tip de dispozitiv care nu cred ca beneficiază de atenția pe care o merită. Eu citisem despre ei fugitiv, însă din pură întâmplare i-am văzut la un amic. Mi-a arătat ce pot face și am fost hooked. Vă las mai jos un sample bonus, în special pentru iubitorii de shootere