Single post: Console Club
-
Admin

Originally Posted by
Papillon_
Eu zic ca nebunia cu AI-ul si preturile la memorii o sa se potoleasca pana la anul si o sa avem PS6 in noiembrie 2027.
Sunt zvonuri ca ar fi amanata lansarea pentru 2028 si ca Sony vor sa prelungeasca durata de viata la PS5.
Eu nu prea vad sa se calmeze nebunia cu AI-ul. Pentru ca deja nu mai vorbim de o "bulă" pentru facut meme-uri and funny videos. Antropic (cei cu Claude) deja au ETA pentru AGI ceva gen "early 2027". Nvidia & Co. deja scot AI-uri pt. self drive de level 4 or 5. Nu mai vorbim de roboti, robo-taxi, jucarii & Co. Pe scurt, ideea este asa: cererea este in crestere. Iar companii precum Micron (care practic au omorat brandul Crucial din cauza asta) au recunoscut ca ei nu fac fata la comenzile actuale pt. urmatorii cel putin 2-3 ani.
Daca nu apare vreun jucator masiv (nu prea vad cum, sincer) care sa produca in draci cipuri de memorie si memorii flash (pt. ca si la SSD-uri e cam aceeasi problema), eu nu vad rezolvata situatia nici macar in 2028-2029. Si asta daca mergem ca pana acum, doar cu un razboi Rusia-Ucraina. Pt. ca daca "the worst case scenario" se intampla (China ataca Taiwan), s-ar putea sa spunem adio la lumea IT&C (includ aici si consolele si smartphone-urile) asa cum o stim noi.
Stiu, suna ca in povestea cu drobul de sare... dar e suficient sa te uiti la cati bani face Nvidia din gaming si cati face din AI, cati bani face Microsoft din Windows si cati face din AI... pana si Intel si AMD vor o felie cat mai mare. Intel da drumul la fab-urile pe 18A (sub 2nm technology - inca nu are nimeni asa ceva), si cu toate acestea, va produce ZERO cipuri de memorie sau flash storage. Cu alte cuvinte, vom avea si mai multe unitati de procesare (nici nu mai conteaza daca vor fi pentru AI sau nu), care automat vor creste cererea aferenta de memorii and stuff.
E atat de rau incat producatorii de placi de baza au inceput din nou sa scoata placi cu DDR4 (sau duale, DDR4 & DDR5). E atat de rau, incat dupa nici macar doua luni de la criza DDR5, deja avem criza pe DDR4. Si stati sa vedeti cum e la storage-ul Enterprise. Am avut de facut un server identic cu unul de anul trecut. SSD-urile Enterprise au crescut de 5x ca pret!!!
So, yeah... eu unul nu vad o rezolvare cu noile console. Decat poate la niste preturi astronomice. Si nu pretul ar fi problema in sine, ci faptul ca un astfel de factor ar incepe sa le faca "nedezirabile". Stiu, probabil la anul toti am vrea sa jucam GTA 6, dar nu stiu cati ar da 2000 EUR (sa zicem) pe o consola pentru asta.
Vom trai si vom vedea... poate totusi apare vreo minune si nu mai incep si alte razboaie. Aliens, maybe?