Nu contest pe editare foto/video sunt cei mai buni dar pe mine nu ma intereseaza zona asta.
Lunar Lake e foarte eficient pentru x86, Intel Core Ultra 7 258V are Power Consumption (TDP = Thermal Design Power) 17 Watt.

Lenovo ThinkPad X9 15 Aura Edition Laptop Review - The MacBook Air rival is very good, even without a TrackPoint https://www.notebookcheck.net/Lenovo....967369.0.html

Are autonomie foarte buna pe baterie, constructie excelenta, ecran de top, silentios, usor, 3 ani garantie, pret bun.

Macbook Air 15.3 M5 nu imi place pentru ca vine cu ecran IPS de 60Hz si are doar 2 porturi Type C, nu are HDMI, USB type A si are thermal throttling.
Macbook Pro 14 M5 Pro daca il configurezi cu 48GB Ram deja ajungi la preturi prohibitive peste 3000 de euro.

Cel mai mult ma deranjeaza la Apple ca lipesc SSD-uld de placa de baza, nu ofera ecran OLED, culmea ai asa ceva pe iPad Pro, nu au port USB type A si notch-ul acela imens plus anumite aplicatii sau jocuri usoare care nu sunt compatibile.
Parca as vrea sa pot rula un Age of Empire 2 definitive edition pe el daca am pofta.

Sunt constient ca ThinkPad X9 15 are anumite compromisuri dar asta e valabil si cu orice Macbook.

Intel Core Ultra 7 255HX are Power Consumption (TDP = Thermal Design Power) 55 Watt si TDP Turbo PL2 160 Watt, e normal sa se incalzeasca si sa fie zgomotos.
Am avut si eu un laptop Lenovo Legion cu procesor puternic de la AMD si Nvidia 3060 am renuntat la el pentru ca era prea greu si zgomotos.
Mi-am invat lectia lapropurile puternice de gaming nu se merita.

Cu Toshiba Tecra A50-J-130 15.6'', FHD IPS IGZO, Procesor Intel® Core™ i7-1165G7 nu am probleme, e silentios, usor si are autonomie decenta pe baterie.

Nu au market share mare pentru ca ii trage in jos pretul, anumite decizii hardware si compatibilitatea software, sunt inca destule aplicatii care nu merg pe MacOS iar pe partea de jocuri nici nu mai are rost sa vorbesc.

Probabil o sa le mai creasca cota de piata cu NEO.