Single post: Clubul Apple Mac & macOS
-
01-04-2026 13:47 #1212 SP
Admin
Cu pretul iti spun eu cum facem. Pe ultimul laptop bun de la Asus, am dat vreo 16.000 lei. Si avea doar 32GB RAM. Varianta de top (cu 64GB RAM) se ducea la peste 20.000. Ce-i drept, avea placa video de gaming... but hey! La fel, ultimul ThinkPad X1 Carbon achizitionat, a fost 18.000 lei. Si avea video onboard, nici macar GPU dedicat. Si i7 (nici macar i9)! Deci daca vrei neaparat, gasesti mai scumpe si pe la altii. Ideea e ca dupa ce le pui side-by-side, te intrebi de ce draci ai dat atatia bani pe jucaria cu Windows (unless you do gaming, again).
Cat despre RAM, deja nu mai este "tactica parsiva" pentru ca memoria nu mai este lipita de placa de baza, ci este in procesor (de aceea si rupe prin mai toate testele si avem rezultate atat de bune). Din pacate, nu au scos prea multe modele de procesoare, sa iti poti alege cu oricat RAM vrei. Si ii inteleg. Nu vand suficiente ca sa faca jde mii de variante.
Pe mine la Apple acum ma deranjeaza alte aspecte, nu daca merita mai mult decat alternativele cu Windows sau nu. De exp. ma deranjeaza ca M5 Max are mari issues cu SSD-ul. Pai nu te-ai gandit mai nene, ca daca pui o asemenea racheta, cu cel mai rapid drive posibil, o sa ai probleme de temperatura daca nu-l racesti suficient? Si asta e motivul pt. care, daca bagi writes la greu, SSD-ul ajunge si la vreo 110 grade. Eu sper ca e doar la vreun batch si nu sunt toate asa. Macar aici vorbim de Apple, stii ca daca ai o problema, te duci si primesti un replacement. Nu ca la Lenovo, unde m-am certat cu toti reprezentantii lor in Romania, de mi-a luat 3 luni sa imi schimbe un produs cu defecte. Si asta doar dupa ce am amenintat ca-i dau in judecata...
La fel, deranjanta chestia cu MacBook Neo. Pai bine mai, v-a fost greu sa puneti un thermal pad mai mare, sa faca contact termic CPU-ul si toate cele cu carcasa, sa disipe mai bine? Norocul e ca au facut Neo super servisabil (cred ca e prima oara cand am vazut un produs atat de usor de servisat la Apple, de pana si porturile USB sunt modulare), si iti ia cam 2 minute sa pui un thermal pad. Rezultatul? Chiar si 30% better CPU scores. Pai asa facem, Apple? Not ok in my book!