Mult prea scumpa pentru ceea ce ofera, n-ai cum sa vii cu un base PS5 ca performanta si sa ceri atatia bani, mai ales ca n-ai nici un exclusiv care sa o recomande. Daca scoteau Half Life 3 si-mi spuneau ca este Steam Machine exclusive 6 luni, puteau sa ceara si 2000$. Asa...

Insa, in timp ce am facut research am descoperit ceva extrem de interesant despre distributia oficiala Valve, un lucru pe care nu stiu daca l-ati sesizat pana acum pentru ca nu cred ca obsedeaza pe nimeni ca pe mine treaba asta cu 'vanzarea oficiala' la fel cum mi se intampla mie...

Romania, asa jerpelita cum e ea, este peste multe tari mult mai dezvoltate dpdv al distributiei echipamentelor hardware de la Valve.
In Romania, Steam Deck si Steam Machine sunt disponibile oficial direct prin magazinul oficial Steam, in schimb Valve nu livreaza oficial in tari ca Noua Zeelanda, Elvetia, Norvegia, Singapore, Brazilia, Argentina, Arabia Saudita, Turcia, UAE si Africa de Sud.

Initial am zis ca nu se poate, astia au restul consolelor de cand lumea (mai putin Turcia si UAE care n-au Nintendo), dar am facut deep dive in research si chiar asa este. In tarile alea mentionate mai sus, Steam Deck si Steam Machine sunt cam cum sunt consolele Xbox la noi, adica se vand fara probleme prin terti si importatori, funtioneaza, insa nu vin pe canalul oficial de distributie al producatorului.

Ca si zone logistice, Valve vinde direct doar in UE, SUA, Canada si Marea Britanie, sau prin partenerul Komodo in cateva tari din Asia de Est. Restul lumii nu are depozite sau distribuitori oficiali. Banuiesc ca motivele pentru care Valve au spus pass sunt diferite, de la taxe de import de pana la 100% (Brazilia, Argentina), non-UE (Elvetia, Norvegia), sau certificari locale foarte rigide pentru electronice (Turcia, Arabia Saudita, etc).

Useless information, I know, dar nu strica din cand in cand sa ne mai infoiem si noi putin si sa nu ne mai consideram ultimul ghetou digital al Europei, eu daca vreau acum cu un cont de Steam de Romania pot sa-mi comand un Steam Deck sau un Steam Machine direct din magazinul Steam, un norvegian sau un elvetian nu pot face asta!