Absolut, eu pot sa spun ca dintr-un afon al programarii (si inca sunt afon), conduc acum la munca un miniproiect de automatizare folosind exclusiv GPT Codex. Vreau sa incerc si eu in curand Claude, primesc de peste tot referinte ca este mult mai bun. Voi incerca.

Nu va imaginati ca automatizam cine stie ce nava spatiala, dar am reusit impreuna cu alti 4 testeri (toti 5 avand ZERO cunostinte de programare) sa implementam un robotel care face smoke test si regression testing la vreo 2-3 aplicatii mici cu o rata de succes destul de mare.
Nu e inca ce ne dorim, dar il imbunatatim de la o saptamana la alta.

Sincer, poate gresesc, dar in momentul de fata nu mai vad un gap atat de mare intre noi (testeri, test lead, scrum masteri, BA, FA, orice in afara de devs) si programatori, atata timp cat intelegerea unui business logic este la nivel avansat si atata timp cat ai experienta in a intelege si a adapta diferite requirements. Programarea o stie el, logica i-o spunem noi. Inca nu ne-am lovit de bariera de tokens, asta poate schimba mult pe viitor...

Cu riscul de a gresi, cred ca momentan un tester cu experienta si cu ceva cunostinte de automatizare poate fi la fel de eficient (daca nu chiar mai eficient) in testarea unui produs folosind AI decat un programator care toata cariera lui a ramas axat pe o singura treaba si n-a inteles niciodata business context.
Eu personal am la proiect devi pe care daca-i scoti putin din editorul ala de Java/Mava sau ce mai fac ei acolo si ii intrebi orice in legatura cu un edge case in afara tabului dezvoltat de ei, i-ai blocat si ii vezi busy pe Teams o saptamana dupa.

Ce nu vad a se intampla curand, folosirea AI extensiva la proiectele mari. Deja la mine in companie s-a incercat si 90% din tentative sunt blocate, ca e vorba de legal compliance sau pur si simplu despre faptul ca proiectul e mult prea mare si complex pentru a il lasa pe mana unor incepatori care folosesc AI, treaba e ca momentan avem foarte putine proiecte (spre deloc) unde il folosesc extrem de limitat.

N-ai cum sa te mai ascunzi de el, pana si faptul ca maicamea' nu mai face nimic fara sa-l intrebe pe AI demonstreaza ca el face parte din viata noastra. Imi vine sa-i sparg telefonul ca-mi face gogosi cu retete noi sugerate de AI, dar asta e realitatea si m-am resemnat...