Imi place de tine, ca nu stai prea mult pe ganduri. Ti-am recomandat ieri sa scapi de bolul de 10L (in traducere "crima") si astazi deja ai trecut la nano de 30L. O sa te rog sa-mi spui si ce nano este ca sa imi dau seama daca ai pus bine straturile. Presupun ca este un Dennerle, dar nu-mi pot da seama prea bine din poze. Daca este un Dennerle, atunci picaturile acelea sunt binevenite zilnic. Sunt pentru plante si nu-ti vor afecta pestii deloc, stai linistit(a).

Problema este insa ca ai trecut prea repede pestii in acvariul nou, cu apa noua... Nici chiar Aquasafe-ul acela nu te poate sari de ciclul azotului. Si din pacate vei cicla acvariul cu pesti inside... se poate lasa cu pestiuci morti daca nu esti atenta. Asa ca iti recomanda sa mergi repede sa cumperi Sera Nitrivec sau JBL Filterstart si JBL Filterboost. Acestea contin bacterii nitrificatoare care te vor ajuta cu ciclul azotului. Si hai sa-ti explic si pe scurt cum este cu acest ciclu al azotului:

Dupa cum ai vazut si in schemele puse mai sus, datorita mancarii, a excrementelor, a frunzelor moarte in acvariu (ca si in natura) se formeaza amoniac (NH4) care in cantitati de peste 0.1 - 0.2 pot deveni mortale pt. pesti . Singura modalitate ca amoniacul sa se transforme in nitriti NO2 (care sunt mai putin nocivi dar care peste 2 sunt la fel de rai) este ca bacteriile nitrificatoare (nitrosomonas) sa-si faca treaba. Dupa aceasta, nitritii cu ajutorul bacteriilor nitrobacter sunt transformati in nitrati (NO3). Acestia nu sunt atat de rai pentru pesti decat in cantitati de peste 50. Mai mult, nitratii sunt consumati de plante sau sunt diminuati cu ajutorul schimburilor partiale de apa.

Ideea este ca acest ciclu al azotului, fara nici-un fel de ajutor, dureaza cam o luna (poate chiar mai mult). Si ca sa nu-ti chinui/omori pestii trecand prin acest ciclu (sau daca nu mor, vor avea probleme mai tarziu) va trebui sa-i ajuti cu acele bacterii. Personal eu folosesc produsele de la ProdiBio (Startup ce contine BioDigest si StopAmmo, BioTrace ce contine elementele necesare bacteriilor) insa sunt produse cam scumpe. Le poti gasi la www.reef.ro al carui magazin, ca iubitor de pesti, nu trebuie sa-l ratezi (nu ma refer la magazinul online, ci la cel unde poti vedea unii din cei mai frumosi pestiuci - din pacate in mare parte sunt marini).

Cat despre spuma, iti face asa pentru ca e totul prea nou... E apa proaspata, nu este ciclat, etc... Iti doresc bafta insa data viitoare sa nu mai "arunci" pestii repede intr-un acvariu nou. Nu faci altceva decat sa-i chinui. Vei vedea cum la inceput vor aparea si bule de aer pe acvariu (probabil de la clor)... vei vedea cum incet incet iti vor aparea si alge (e absolut normal la un acvariu de-abia pornit). Cu acvaristica trebuie sa ai rabdare si sa nu te grabesti. Gandeste-te ca ai un mic ecosistem care vrei sa fie o bucatica de natura. Well, in natura a avut nevoie de milioane de ani sa se formeze... nu poti sa-i ceri sa se formeze la tine in o singura zi.

P.S. Stiu ca vor sari pe mine unii cu chestii de genul "eu dintodeauna spal acvariul si schimb 100% apa" sau "eu n-am pus niciodata bacterii si pestii mei traiesc bine merci"... insa aceia probabil se intreaba de ce pestii lor mor in 1-2 ani cand ar trebui sa traiasca 15, se intreaba de ce pestii lor nu se manifesta niciodata ca in natura, de ce au culori sterse, etc.