Initiativa asta are menirea de a lua ochii oamenilor de la ce se incearca cu adevarat, prin a contopi pe acelasi buletin doua intrebari intr-un singura. Ai de ales doar intre parlament unicameral cu mai putini parlamentari si nimic (adica mentinerea sistemului actual). Intradevar, reducerea numarului este benefica atat pentru bugetul de stat, cat si pentru procesul legislativ, dar sa te folosesti de chestia asta ca sa-i pacalesti pe oameni sa accepte un parlament unicameral este o marsavie menita sa sporeasca puterea presedintelui, in speta Basescu.

Un parlament bicameral cum este al nostru si cum este al tuturor tarilor evoluate din lume, de pe toate continentele, este un mecanism ce face democratia mai buna si mai sigura, deoarece introduce metode de supracontrol ale legilor disponibile atat Camerei Deputatilor, cat si Senatului. Sunt doar 5-6 tari in Europa, niciuna nefiind mare putere, care au parlament unicameral si in care presedintele face cam ce vrea el, neoficial bineinteles, pentru ca oficial nu-i permite constitutia. Acelasi lucru il incearca si presedintele nostru, sa-si mareasca influenta si in sfera legislativului. Deja controleaza guvernul si serviciile secrete, de ce nu ar controla si parlamentul?

Nu este nicio problema daca ar fi 300 de parlamentari impartiti in 150+150, dar este o mare problema pentru democratie daca ar fi 300 in acelasi loc. Din pacate, nu toata lumea cunoaste drept constitutional si poate fi usor pacalita.

Nu picati in capcana ce ni se intinde.

PS: Miscarea asta pe care o face Basescu e mai mult de show, mai mult ca sa-si aminteasca lumea de el cand intra in cabina de vot, ca poate a propus o modificare buna si poate isi adauga in palmares inca un vot si la alegerile prezidentiale. Realitatea este ca pentru a fi validat in Romania un referendum, este nevoie ca sa voteze minim 11 milioane de cetateni cu drept de vot, iar asta nu se va intampla niciodata.