ca sa intelegi de ce pretul conteaza ar trebui sa cunosti cei 4 P ai marketingului. ipotetic vorbind, pretul identic ar fi permis celor doua produse sa fie atractive pentru cit mai multi consumatori din ambele categorii/tabere. imagineaza-ti doua multimi intersectate daca vrei, multimi care in acest moment sunt aproape separate din mai multe puncte de vedere, pretul fiind un factor decisiv.
cele doua au intr-adevar multe lucruri in comun insa ca si experienta sunt total diferite. din punctul meu de vedere pretul iphone se justifica numai prin prisma faptului ca este unic ca si concept INTEGRAT in tot ceea ce inseamna experienta Apple (iar preturile produselor Apple stim cu totii cum sunt). tendinta e sa comparam lucruri scoase si context si asta ne poate duce pe piste gresite. iphone fara Apple si tot ce inseamna el nu se poate. la fel si psp fara tot ceea ce inseamna Sony si PSN nu se poate (nu vorbim de piraterie aici). so, cele doua aparate nu numai ca au target diferit dar au si scop diferit. ca Sony incet incet mai baga features si ca Apple isi doreste sa atraga cit mai multi developeri, asta e altceva insa daca ar fi sa comparam citi posesori de psp cumpara jocuri worlwide si citi posesori de iphone fac acelasi lucru atunci probabil ca am avea o concluzie destul de clara in ceea ce priveste perceptia consumatorilor asupra celor doua (vorbim de jocuri aici, asta fiind numitorul comun intre cele doua). o comparatie rapida insa putem sa facem intre user base-ul celor doua la ora actuala (si da, stiu ca e trei ani diferenta intre ele). s-au vindut 56mil de pspuri worldwide pina in august 2009 in timp ce iphonuri 21mil pina in Q2 2009. putem presupune ca majoritatea celor care au cumparat psp au luat si ceva jocuri originale, insa nu toti posesorii de iphoneuri iau jocuri de pe app store. anyway, comparatii putem face insa e clar ca pentru jocuri psp wins hands down (iar NDS spulbera orice previziunidar asta e alta discutie).
sa nu intelegi ca spun ceva rau de iphone. imi place insa il consider mult prea scump pentru ce imi ofera mie. daca aveam numai apple in casa si eram cumva marcat de firma asta poate luam asa ceva. pina nu scade pretul (la liber, pentru cele never locked) cel putin la jumatate eu il consider gadget de nisa, un produs premium pentru cei care sunt dispusi sa plateasca.
cit priveste retro, afirmatia respectiva de fapt tintea in viitor, nu in trecut![]()

dar asta e alta discutie).
Reply With Quote