Din pacate... am trait sa vad pe lumea asta oameni care nu asculta indiferent ce le spui... Am donat astazi inca un filtru la cineva... dupa ce mi s-a facut mila de pestiucii aceia. In 40L, peste 15 pesti, din care un caras auriu care ocupa deja 10-15% din acvariu. 2 ancistrusi albino care au sarit de 10-12cm lungime... 2 xifo cam tot asa, peste 10cm, plus niste specii care nici nu stiu cum au ajuns in combinatia aceea...

Lasand ciorba deoparte, acum cateva luni le-am donat un filtru intern micut (nu aveau asa ceva), o pompa de aer (nu au plante decat de plastic)... si imi tot spuneau ca au apa foarte murdara si le mor din pesti. Cand am vazut ce-i acolo, m-a apucat groaza... Filtrul deja nu mai functiona de atata mizerie... si aici nu e vorba ca nu ar fi facut curat. Ba din contra, ei de fiecare data deciclau acvariu. Oameni buni, repet. Nu se schimba apa complet din acvariu. Nu se scoate pietrisul sa se spele. Nu se scoate tot din acvariu pentru a se curata geamurile... Ii omorati cu buna stiinta aruncand bacteriile care va scapa de mizerie/amoniac/nitriti. Eu le-am mai repetat iarasi (cred ca a zecea oara) ca nu se schimba mai mult de 20-30%, ca nu se spala substratul (ci se foloseste un substrat cleaner sau cand se scoate apa se trage si mizeria).

Am pus un filtru nou, schimbat un pic de apa, pus bacterii... si urat "succesuri". Imi pare rau cand vad asa ceva dar nu stiu ce sa zic. Oamenii spuneau ca "macar la ei stau mai bine, pentru ca pestii si acvariul l-au luat de la cineva care dadea odata de mancare pe stapamana, schimba apa la cateva luni"... Incredibil. Oare i-ar place unui om sa locuiasca in wc ? Sa nu primeasca aer curat cu lunile, iar mancare, odata pe saptamana ? Ma indoiesc...

Anyway, revenind la proiectul meu... pestiucii se tin de nebunii, ca de obicei. Mananca de rup tot. Plantele trebuie sa le iau iarasi la puricat... si sa vad ce fac cu programul de fertilizare, intrucat nu mai face fata. Mai ales de cand am dus pH-ul de la 6.80 la 6.70 (si as vrea sa-l duc chiar un pic mai jos, Kh-ul fiind de 3). Dar, incet incet le facem pe toate. Momentan astept sa se cicleze 2180-ul, care mi se pare destul de silentios pentru puterea si marimea lui. Ce sa mai, Eheim face lucruri de calitate...