Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #2 SP
    Admin MonkY's Avatar
    III. Prezentare echipamente:
    III.1. Acvariul (bazinul)
    Este dupa cum va imaginati, cel mai important lucru. Aici se poate aplica cu succes de 100% conceptul de "Cu cat mai mare cu atat mai bine!" si "Niciodata nu este prea mare!". Contrar ideilor preconcepute, un acvariu mare (sa zicem de 300-400L) este mult mai stabil si mai usor de intretinut decat un acvariu mic (30-50L). Un dezechilibru sau chiar si un soc termic va avea intotdeauna mult mai mari sanse sa apara la un acvariu mic. Singurele dezavantaje ale unui acvariu mare sunt acelea ale investitiilor mai mari (lumina mai puternica, filtrare mai mare, si bineinteles spatiul).

    Fiind primul lucru cu care porniti, si cel mai greu de manevrat, va recomand sa va ganditi bine inainte de achizitionarea unui acvariu. Va recomand sa incepeti prin a va gandi ce pesti si care este numarul pestilor pe care ii doriti in acvariu. In functie de numarul acestora veti achizitiona acvariul (sau construi) si nu invers. In ajutorul vostru voi veni cu un simplu calcul pe baza caruia va puteti calcula marimea acvariului necesar. Atentie, intotdeauna se calculeaza marimea pestelui la maturitate si nu cand este mic.
    • pestii pana la 5 cm au nevoie de 1,5 litri de apa/cm de lungime. De exemplu un neon (de 4 cm) are nevoie de 1,5 x 4 = 6 Litri de apa
    • pestii de 5 - 9 cm au nevoie de 2 litri de apa/cm de lungime. De exemplu un ramirez (de 7 cm) are nevoie de 2 x 7 = 14 Litri de apa
    • pestii de 9 - 13 cm au nevoie de 3 litri de apa/cm de lungime. De exemplu un ancistrus (de 10 cm) are nevoie de 3 x 10 = 30 de Litri de apa
    • pestii de peste 14 cm au nevoie de 4 litri de apa/cm de lungime. De exemplu un hoplo (de 15 cm) are nevoie de 4 x 15 = 60 de Litri de apa
    In calculul vostru va trebui sa tineti cont de capacitatea utila de apa, nu de capacitatea totala a acvariului. De exp. la un acvariu de 50 x 50 x 50, cu capacitatea totala de 125 Litri, vom scade 3cm pierduti la partea superioara (ca doar nu umpleti acvariul pana la "buza") si 7cm pentru substrat. In felul acesta, acvariul va avea o capacitate (aproximativa, avand in vedere ca in acvariu va mai "fura" din spatiu si pietrele, mopanii, elementele de decor, etc.) de 100 Litri.

    Nu uitati sa luati in calcul absolut toti pestii si nevertebratele (melcii, racusorii, etc.). Nu mergeti pe ideea ca "hoplo si corydoras stau mai mult pe jos" sau "ancistrusii stau mai mult ascunsi sau pe geamuri". Indiferent unde vor sta, acestia "respira" si produc excremente pe masura.

    Trecand peste calculul marimii acvariului, ajungem la forma sa. Aici trebuie sa spun un NU hotarat acvariilor tip "bol". S-a dovedit stiintific faptul ca pestii tinuti in bol fie vor trai maxim 1/4 din cat ar trai in mod normal, fie vor "innebuni" datorita reflexiei cauzate de forma ovala. Cei care tin pesti in boluri nu au nici un fel de treaba cu acvaristica. O fac pentru ca asa au vazut in filme...

    In mod normal, este de preferat forma clasica, dreptunghiulara, mai mult alungita. Forma cea mai armonioasa este obtinuta atunci cand lungimea este egala cu inaltimea inmultita cu 2. Inaltimea va fi usor superioara latimii acvariului in afara cazului unui acvariu incastrat, in acest caz solutia fiind inversa. Pentru inaltime, datorita presiunii apei, a distantei necesara pentru lumina de a ajunge la substrat, plus a modului greu in care se manevreaza un acvariu inalt, nu se recomanda mai mult de 50-60cm. Datorita refractiei apei si a efectului de "lupa" a geamului, trebuie sa tineti cont de faptul ca adancimea va fi mult mai mica "la vedere" decat este in realitate. De exp. o adancime de 40cm in realitate va parea de aproximativ 30cm.

    Pozitionarea acvariului. Este iarasi foarte importanta, mai ales tinand cont de faptul ca dupa umplerea cu apa, aceasta nu se va mai modifica. Sau in cazul acvariilor foarte mari, mutarea lui fiind aproape imposibila, plus riscul de a sparge sticla sau cedarea siliconului. Optim, este recomandat sa pozitionati acvariul in asa fel incat in acesta sa nu patrunda deloc lumina solara, pentru a elimina riscul de a va trezi cu alge. In plus, in timpul verii scapati de problema incalzirii foarte mari.

    Calculati totul inainte, avand in vedere sa nu il asezati pe langa aparatura electronica. Oricat v-ati chinui, mai devreme sau mai tarziu tot veti da ceva apa pe langa. Nu neglijati suportul acvariului, acesta fiind in cazul acvariilor mari un mare risc. Nu cred ca doriti sa va gasiti acvariul spart, pe jos... doar pentru ca nu ati dorit sa faceti intarituri metalice la acvariul dvs. Totodata, este bine ca sub acvariu sa puneti un strat de polistiren sau un material care sa absoarba "socul" si sa reduca din neregularitatile suportului.

    Capacul, este iarasi o parte importanta. Trebuie sa va ganditi bine inainte de a opta pentru un acvariu inchis (cu capac) sau open top (fara capac). Aici veti avea avantaje si dezavantaje:
    • la acvariu cu capac ai acces mai greu in acvariu
    • la acvariu cu capac se evapora mult mai multa apa
    • la acvariu cu capac caldura era mult mai mare (de-aici si minusul de mai sus)
    • la acvariu cu capac poate aparea si un miros de alga enervant
    • la acvariu cu capac nu poti lasa plantele sa-si scoata florile in afara
    • la acvariu cu capac nu poti modifica distanta lampilor fata de nivelul apei
    • la acvariu cu capac este mai dificil amplasarea diverselor echipamente
    • la acvariu cu capac este aproape imposibila montarea echipamentelor de tip hang-on
    • la acvariu cu capac ai sanse mai mici sa-ti gasesti pestii saritori pe langa acvariu
    • la acvariu cu capac nu te trezesti cu apa aruncata de catre pesti in salturile lor
    • la acvariu cu capac nu-ti va intra praf/mizerie in acvariu
    Personal am optat pentru acvariu open-top pentru a lasa plantele sa se ridice. In plus, am acces mai facil la pesti/plante. Din pacate, solutiile open-top de obicei sunt mai costisitoare, lampile suspendate fiind ceva mai greu de gasit.

    Pe langa acvariul vostru, nu neglijati achizitionarea unui acvariu maternitate sau a unui acvariu de carantina. Pentru ambele cazuri, acvariul comunitar nu este recomandat. Fie veti ramane fara puisori, fie veti imbolnavi toti ceilalti pesti in cazul unei boli. Intotdeauna este recomandat ca pestii noi cumparati sa ii tineti in carantina, sub observatie.

    Inchei prin a spune ca recomand oricarui incepator sa porneasca de la un acvariu de minim 60L (50L utili). Un acvariu serios, indiferent de pestii pe care-i doriti, incepe de la 240L. In cazul celor mai experimentati, se poate achizitiona si un nano (15-30L), insa va trebui sa va limitati la pesti foarte mici si in numar mic. Sau eventual la racusori... sau de ce nu, chiar la acvariu doar cu plante.
    Attached Images Attached Images acvariu_dreptunghiular.jpg acvariu_rotund.jpg acvariu_nano.jpg acvariu_incastrat.jpg