Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

 1. #9 SP
  Admin MonkY's Avatar
  III.12. Sterilizatorul UV
  Sterilizatorul sau filtrul UV (sau UV-C) este un dispozitiv care se monteaza extern (pe furtunul de out al filtrului extern sau al unei pompe de apa) ce contine o lampa UV care are rolul de a distruge microorganismele si sporii de alge. Filtrul UV are totodata rolul de a tine sub control bacteriile si parazitii care circula prin apa, scazand riscul de imbolnavire al pestilor.

  Contrar miturilor, un filtru UV nu este cel care va face apa cristal... acesta pe langa filtru va ajuta insa. Desi se spune ca acesta distruge inclusiv bacteriile benefice, acest lucru nu este adevarat, acestea de obicei aderand la suprafetele de pe mediile biologice. Cu toate acestea, va recomand sa nu puneti in folosinta un filtru UV decat la cateva saptamani dupa pornirea acvariului.

  Un efect extraordinar il are asupra "apei verzi". Am vazut efectul asupra unui acvariu unde se chinuia de saptamani sa scape de apa verde (care de fapt se datoreaza unei alge microscopice). Cum sa spun, in maxim 3 ore acvariul arata ca nou cu ajutorul UV-ului.

  Din pacate insa, desi nu am putut testa daca acest lucru, un filtru UV are si dezavantajul de a se "lua" si de elementele din fertilizanti, descompunandu-i. Eu, desi fertilizez zilnic, folosesc totusi UV-ul 3-4 ore pe zi fara a vedea o problema majora in cazul plantelor. Ba din contra, dau pe-afara.

  III.13. Accesorii

  Termometrul: nu mai e nevoie sa-l prezentam, si totusi, iata-l. Mult cunoscutul termometru, fara de care nu puteti scapa nici macar in acvariu. Aici va recomand fie un termometru digital bine calibrat (practic in acvariu nu va sta decat sonda), fie clasicul termometru cu alcool (cel cu lichid rosu). Cel pe baza de mercur este mult mai putin sensibil si dureaza mai mult pana se stabilizeaza. In plus, cel cu alcool in cazul in care se sparge in apa, nu afecteaza cu nimic. Pe cand cu mercurul aveti sanse va omorati pestiucii.

  Minciog: iarasi, un element care nu trebuie sa va lipseasca. De toate formele, in toate marimile... eu totusi va recomand mincioagele serioase, din plasa mai fina (pentru a nu rani pestii) si care nu au cusatura groasa (unde de obicei se vor prinde ancistrusii si alti "ventuzisti"). Aveti grija cu manuirea lui. Cu cat transportati pestii mai usor, cu atat vor fi mai putin stressati. De aceea eu folosesc de obicei mincioage mult mai mari decat ar trebui. Chiar daca sunt mai greu de manuit, provoc mai putin stress pestilor.

  Curatator geamuri: pare o bagatela, dar nu e asa. Mai ales cand veti avea alge lipite pe geam, pe care cu greu le puteti da jos chiar si cu lama. In aceste cazuri, clasicul burete nu mai este suficient si va trebuie fie un curatator cu magnet foarte puternic, fie un curatator cu lama. Aveti mare grija sa nu zgariati geamul sau sa taiati siliconul de pe marginile acvariului.

  Hranitor: desi pare un moft, e salvator mai ales in situatiile in care plecat de acasa pentru perioade mai indelungate. Acesta de obicei are baterii (tin cateva luni) si poate fi setat sa dea de mancare de cateva ori pe zi. Se pot programa si orele, iar la cele mai destepte, chiar se pot programa mai multe rotiri odata. Pe langa acesta, trebuiesc mentionate si accesoriile pentru zonele de hranire. Se gasesc in comert cele sub forma de inel (care nu permit imprastierea mancarii de tip fulgi prin tot acvariul) si cele sub forma de con (cu mici gaurele) pentru hranirea cu hrana congelata sau viermusi.

  Prize reglabile: pentru a nu sta sa va chinuiti in fiecare zi cu pornitul/opritul neoanelor, cu pornitul/opritul diverselor accesorii... va recomand o priza programabila. Se gasesc peste tot la noi in comert si au preturi foarte ok. Personal prefer prizele programabile electronice, insa puteti opta si pentru cele mecanice daca va place "zgomotul".

  Daca doriti sa mergeti un pas mai departe, va recomand prizele de la Gembird SIS-PM. Pe langa faptul ca au protectie, pot fi programate via USB prin calculator, cu un soft foarte destept. Puteti face programul pentru ore/zile/saptamani/luni/ani sau puteti creea un loop. Eu aici am optat pentru un Gembird SIS-PM Bluetooth, pentru ca acvariul este mai departe. In felul acesta, nici macar cablul USB nu mai este necesar. Stati linistiti, priza are propria memorie... odata programul trimis catre ea, nu mai este necesar calculatorul. Insa atata timp cat este conectata la PC, puteti opri/porni oricare din prizele sale (cu exceptia a doua care nu sunt programabile) oricand doriti.

  UPS: am specificat de nenumarate ori. Filtrul nu se opreste niciodata (decat temporar atunci cand il curatati). La fel, daca aveti si controller pH, chiller, etc... Ce va faceti daca aveti probleme cu curentul insa ? In acest caz, un UPS poate fi salvator. Si nu numai pentru a tine in functiune echipamentele de baza, ci si pentru a va proteja de scurt-circuit.

  Surface Skimmer: un echipament de obicei ignorat, acesta are un rol (chiar daca temporar) important. Si anume acela de a indeparta pelicula neplacuta care se formeaza de multe ori la suprafata apei. In felul acesta scapati de aspectul neplacut dar si imbunatatiti schimbul de gaze dintre apa si aer. Acesta se conecteaza fie la filtrul extern, fie la o pompa de apa.

  Curatator substrat: sau Gravel Cleaner-ul este foarte folositor cand vrem sa curatam substratul de mizerie, resturi de mancare sau dejectii. Desi pe piata se gasesc diverse "jucarii" care se leaga la pompe de aer sau de apa, va recomand Gravel Cleaner-ul de la Eheim, cu baterii. Este categoric cel mai bun. Atentie insa, daca aveti substrat mai mic de 2mm, nu va fi eficient.
  Attached Images Attached Images eheim_gravel_cleaner.jpg priza_programabila.jpg surface_skimmer.jpg termometru_acvariu.jpg ups.jpg
  Attached Images