Single post: User Review: Dead Space (PS3)

  1. #1 SP
    Senior Member istrategie's Avatar

    User Review: Dead Space (PS3)

    Electronic Arts nu a stralucit prin jocuri bune in ultimii ani, dar in 2008 s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni publisheri. Cu ajutorul unor jocuri senzationale printre care se numara Dead Space, ultimul joc survival-horror lansat de acestia si unul dintre cele mai bune titluri ale genului. Este visul oricarui fan al acestui tip de jocuri, imbinand elementele de gameplay din Resident Evil 4 si atmosfera terifianta din Doom 3. Asadar sa nu mai stam de vorba si sa trecem la lucruri mai serioase. Ishimura are nevoie de ajutor si noi suntem acolo.

    Povestea il are ca personaj principal pe Isaac Clarke, un mecanic trimis in spatiu pentru a rezolva o problema tehnica pe nava Ishimura. El si inca patru camarazi ajung cu bine pe nava pentru a descoperi ca statia spatiala era infestata cu cadavre mutilate ale echipajului. Totul porneste de la descoperirea unui artefact pe planeta pe care se pregateau s-o distruga. Intai colonia este infestata ca apoi aceasta sa ajunga si pe nava. De la ce provine infectia? Cum va putea fi distrusa? Issac va trebui sa descopere aceste mistere. Ca sa scape de pe nava Isaac si echipajul sau trebuie sa o stabilizeze, prin indeplinirea obiectivelor venite de la colegii de care a fost despartit inca de la inceputul jocului. Obiectivele si alte informatii sunt afisate direct in-game printr-o interfata virtuala astfel incat HUD lipseste cu desavarsire. Oare ce il asteapta pe Isaac pe Ishimura? Viata sau moarte?

    La capitolul grafica jocul sta foarte bine, engine-ul Havoc facandu-si treaba ca de fiecare data. Daca decorurile arata obisnuit, pentru vremurile pe care le traim, luptele cu bossii, si mai ales cu boss-ul final, sunt impecabil realizate, de la iluminare pana la miscarile realiste ale tentaculelor. De asemenea, fatalitatile pe care ti le pot aplica monstrii sunt foarte spectaculoase, cateodata lasandu-te invins doar pentru a asista la dezmembrarea propriului personaj. Bug-urile grafice sunt foarte rare (eu am intalnit doar unul), astfel asigurandu-se o experienta cat mai placuta. Cand vine vorba de efectele sonore, acestea sunt la fel de reusite. Un sunet la care tresari automat te anunta ca inamicul este langa tine si in acelasi moment auzi strigatul disperat al acestuia. Fiecare foc al armei se aude puternic, acoperind sunetele scoase de cei ochiti. Groaza este provocata in general de sunetele neasteptate cum ar fi zgomotul scos de o usa trantita fix in nas sau al unui monstru care iese pe o gaura de aerisire chiar in spatele tau.

    Gameplay-ul este unul dintre cele mai bune, dintre cele intalnite in jocurile horror. Cu o camera over the shoulder si cu o interfata incorporata in costumul personajului principal, este ideal sa iei o arma si sa incepi sa impusti hoarde de mutanti, care apar din toate directiile. Arsenalul este relativ mic (7 arme), dar este insa destul pentru a va tine ocupati o perioada, mai alesa ca prima data veti dori sa terminati jocul folosind doar Plasma Cutter-ul (prima arma din joc). Prin adunarea schemelor pentru arme, echipament sau armura mai rezistenta, va puteti procura din Store arme, munitie, health pack-uri sau air pack-uri. In fiecare nivel veti intalni zone de vid, in care nu puteti respira decat pentru cat timp va permite uniforma, sau zone fara gravitatie, in care puteti zbura de pe un perete pe altul dupa bunul plac. Armele pot fi imbunatatite, astfel crescand capacitatea, damage-ul sau viteza de tragere sau de reload. Eroul nostru obtine la inceputul jocului si doua abilitati: Statis si Kinesis. Prima il ajuta sa incetineasca inamicii, iar cu a doua poate lua obiecte aflate la distanta pentru a le adauga in inventar sau pentru a le arunca in inamici. Jocul nu are decat doua cutscene-uri, una la inceput si alta la sfarsitul jocului. Filmele apar sub forma de holograma in fata personajului, jocul capatand si originalitate pentru felul de a reda povestea.

    Jocul este un must-have pentru orice detinator de consola si pentru orice fan al genului horror, tinandu-te lipit de controller nopti intregi. Pentru a avea efectul maxim, trebuie jucat singur, cu lumina stinsa si cu sonorul cat mai ridicat. Jocul a aparut saptamana trecuta pentru PlayStation 3 in timp ce posesorii Xbox 360 de abia l-au primit si incearca si ei sa descopere misterul din spatele mortii echipajului uneia dintre cele mai mari nave din flota, Ishimura.

    Grafica: 9
    Sunet: 9.5
    Story: 9
    Gameplay: 8.7
    Impresie: 9

    Nota finala: 9
    Attached Images Attached Images 943339_20080617_screen001.jpg 943339_20080617_screen002.jpg 943339_20080617_screen003.jpg 943339_20080617_screen004.jpg 943339_20080617_screen005.jpg 943339_20080617_screen006.jpg