Salut Khan. Aditivii si bacteriile vor fi adaugate la capitolele de ciclare, declorinare, fertilizare si intretinerea acvariului. Au locuri suficiente, stai linistit. Ideea este ca nu am facut precum marii guru din domeniu, sa stau luni de zile sa ma gandesc la "aranjamente". Eu m-am pus direct pe scris pe baza celor mai importante topicuri... fara sa incerc sa "reinventez" acvaristica. Mai exact, am incercat si o sa incerc sa raspund oricaror intrebari. Pe sistemul "Nu-i mai dati PM-uri lui MonkY cu intrebari despre ce este x, sau cum se foloseste y... cititi-i ghidul"

Sa stii ca nu sunt fan Eheim pana la moarte. Sunt fan "best product". Si cum le-am cam testat cam pe toate pe pielea mea (Juwel, JBL, Sera, Tetra, Hagen)... cred ca pot sa-mi sustin parerea destul de bine. Nu spun ca nu e bun CristalProfi-ul intern, dar hai sa facem o comparatie mica intre filtrele interne Eheim Aquaball 2212 si JBL CristalProfi i200, si mai departe imi spui tu ce alegi:
  • Eheim-ul are pump head-ul reglabil la 360 grade pe care JBL nu-l are
  • Eheim-ul trage mizerie pe toata suprafata filtrului pe cand JBL-ul trage doar din partile laterale
  • Eheim-ul poate fi montat oriunde, pe cand JBL-ul doar in colturi
  • Eheim-ul costa 160 RON la noi pe cand JBL-ul costa 220 RON
  • Eheim-ul nu vine cu spray bar-ul pe cand JBL-ul il are inclus
Si sa finalizez cu ultima chestie: extra produsele de filtrare pe care tu la Eheim nu le vezi dar JBL "le are", sunt fix pix. Daca ai citit ghidul, ai vazut ca sunt clar 3 metode de filtrare: Biologica, mecanica si chimica. Desi la chimica ar trebui sa existe doar filtrarea cu carbon activ, JBL vine cu "ciudatenii" care de fapt fac tot filtrare biologica. Cea mecanica este identica (bureti si fine filter pads) iar la biologica, imi pare rau sa o spun, dar nu exista inca nimic pe lumea asta care sa bata Eheim Substrat Pro-ul. JBL isi face reclama cu 1500m2 per litru la Micromec, folosind tot sticla sinterizata precum Eheim. Insa testele din lumea reala arata ceva complet invers, o ciclare durand cu cel putin 2-3 zile mai putin cu Substrat Pro fata de competitie (desi teoretic ar trebui sa fie cam tot pe acolo, sticla sinterizata avand la urma urmei aceeasi suprafata). Dar poate ca JBL a gasit o modalitate de a comprima suprafata activa a sticlei sinterizate... si la ei incape de 3 ori mai mult

Sincer, mi se pare ca JBL este noul Samsung al acvaristicii, fata de Pioneer sau Panasonic. In timp ce doi colosi folosesc contraste reale, masurabile (pana la 5000:1), apare Samsung pe piata si spune ca TV-urile lor au contrast "dinamic" de pana la 100.000:1. Omul de rand ignora cuvantul "dinamic", chiar daca real TV-ul lui mai mult de 1000:1 nu stie/poate.

Aceeasi chestie o au pentru toate filtrele. Citesti la CristalProfi e1500 ca are 1500L/h si cum deschizi manualul (adica dupa ce l-ai cumparat, pentru ca nu e specificat nicaieri la ei pe site asa ceva, sau pe cutia produsului), vezi ca de fapt are 900L/h cu mediile incluse... si el de-abia daca are 700 or so.

In concluzie, daca iti doresti un filtru mai scump si mai slab... be my guest

Referitor la schimbarea pietrisului "on-the-fly", nope... Nu se poate. Mai ales ca la acel pietris va trebui sa pui si un substrat fertilizant (stiu ca ai acvariu plantat). Dar oricum, stai linistit... schimbarea pietrisului nu inseamna neaparat deciclare (daca te coordonezi perfect). Faci in felul urmator:
  • Te pregatesti cu niste fiole de la ProdiBio (cumperi Bio Digest si Bio Trace, 6 fiole din fiecare sunt suficiente)
  • Vulcanitul il speli usurel de 2-3 ori (vezi ca el contine niste "pietricele rosii" cu un bogat continut de fier, care se faramiteaza daca-l iei la "puricat" si ramai fara) si-l tii pregatit pentru schimbare in apa trasa din acvariu intr-o galeata
  • Scoti apa din acvariu in alta galeata si tii filtrul functional acolo pe perioada in care faci schimbarea. Pui si pestiucii acolo insa iti recomand sa introduci si o pompa de aer in cazul in care iti ia prea mult operatiunea.
  • Scoti pietrisul vechi, pui substratul fertilizant (eventual pui si incalzitor de substrat daca tot faci operatiunea asta), pui vulcanitul ... fara sa te apuci sa speli tot acvariul or something. Adica sa nu zici "daca tot fac asta, hai sa-l fac luna"
  • Pui frumusel bio digest si bio trace in acvariu, treci pestii si filtrul la loc... si be happy. Nu ar trebui sa ai parte de nicio deciclare. Bafta !

P.S. Si cu aceasta ocazie doresc sa le urez celor de la Enele numai de bine... ca au taiat curentul pentru cateva ore (de am pierdut ce scrisesem aici) intr-un mare fel... au sarit sigurantele de la UPS-uri, tablou, etc... Si m-am trezit ca nu mai imi pleaca pH controllerul. Daca s-a ars din cauza lor, sa-i ia... cine i-o lua.