Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #15 SP
    Admin MonkY's Avatar
    IV.6. Hrana
    Daca va doriti pesti sanatosi, activi, colorati, atunci trebuie sa tineti cont de hrana necesara pestiucilor vostri. Desi multi isi cresc acasa viermi si musculite, personal cred ca pentru pestii tropicali acele vremuri s-au dus de mult. Si odata cu ele, si riscurile de a va imbolnavi pestii sau de a aduce microbi in acvariul vostru.

    Sa incepem cu principiul de baza: Nu suprahraniti niciodata ! Nici macar atunci cand plecati de acasa. Ba din contra, mai bine ii lasati infometati (majoritatea pestilor maturi rezistand aproximativ 7 zile fara mancare) decat sa produceti un dezechilibru major chiar cand plecati. Toata mancarea ramasa se va transforma in amoniac, nitrati, nitrati care nu fac decat rau. Optim este sa va cumparati un hranitor automat (Capitolul III.13) care se poate regla sa dea de mancare la anumite ore. Veti ramane surprinsi sa vedeti cat de repede se adapteaza acestui tip de hranire pestii, de multe ori acestia venind in locul de hranire chiari cu putin timp inainte de ora setata.

    Si pentru ca am mentionat de locul de hranire, va recomand acele cercuri sau zone de hranire (care sunt foarte ieftine) pentru hrana in special sub forma de fulgi. Pentru mancare vie si congelata va recomand acele conuri de plastic cu gaurele. Rolul acestora este de a va invata pestii sa manance dintr-o anumita zona si de a nu mai imprastia mancarea in tot acvariul. In plus, va scapa si de problema avuta cu pestii mai calici, care daca au ocazia vor manca si un cub da mancare congelata odata, lasandu-i pe ceilalti cu "buza umflata".

    Tipuri de hrana: Putem imparti tipurile de hrana intai dupa modul de prezentare a acesteia astfel:
    • Fulgi - mare parte din mancarea disponibila in comert se prezinta sub forma de fulgi de diverse marimi si compozitii
    • Granule - este practic aceeasi compozitie ca la fulgi, dar sub forma de granule, in special pentru pesti mai mari sau foarte mici (alevini)
    • Tablete - sau pastile, acestea sunt in general pentru pestii de fund
    • Sticks - hrana pentru pesti mari, cum ar fi ciclidele, sub forma de mici baghete
    • Speciala - hrana pentru alevini, hrana de durata mare (pentru weekenduri), hrana vie in vid
    • Congelata - hrana vie congelata (tubifex, chironomide, artemia)
    • Vie - hrana vie (tubifex, chironomide, artemia)
    Intai si intai trebuie sa aflati care este mancarea recomandata pentru pestii vostrii. Nu incercati sa chinuiti neonii de exp. cu tablete, sau ancistrusii cu fulgi. Daca aveti pesti multi, incercati sa hraniti in diferite zone, astfel incat sa apuce toti pestii sa manance.

    Foarte important este sa nu le oferiti acelasi tip de hrana zilnic. Incercati sa le combinati hrana, astfel incat sa primeasca aportul necesar de proteine, vitamine, fibre, spirulina, hrana vie, etc. Observati care este hrana pe care pestii vostrii nu o mananca si renuntati la ea. Nu mergeti pe ideea "Lasa ca decat sa moara de foame, o vor manca si pe asta intr-un final" !

    Totodata va recomand sa mergeti pe mancare de calitate, de la firme cunoscute in domeniu. De obicei preturile difera foarte putin si nu merita sa riscati. Voi zice un NU hotarat mancarii preparate "in piata". Repet, timpurile acelea au apus de mult, chiar daca vor sari multi sa spuna "dar este ceva natural". O fi natural, dar sa nu uitam ca si in natura mor multi pesti datorita infectiilor, virusilor sau bolilor datorita mancarii. Ori noi in acvariu nu ne permitem astfel de experimente.

    Hrana vie: desi multora li se pare "scarboasa" este de neinlocuit de nici-un alt tip de hrana. In cazul in care nu rezistati sa vedeti viermi sau musculite vii, va recomand sa mergeti pe mancarea congelata. Aveti si avantajul ca tine foarte mult, este usor de administrat (vine sub forma de cuburi). In mare, hrana vie se imparte in urmatoarele:
    • Tubi (tubifex/viermi): Avantajul acestora este ca au cea mai mare valoare nutritiva, intrecuta doar de rimele de pamint si costa putin. Dezavantajul insa ii face sa nu merite, in principal datorita mediului in care traiesc, aducand boli fatale in acvariul vostru. Nu ii recomand !
    • Chironomidele (libelule): Ca avantaj ar fi pretul mic, insa au valoare nutritiva destul de scazuta, nefiind practic decat niste "pungi" cu sange. Sunt recomandate insa pentru ca nu sunt purtatoare de boli si sunt usor de administrat in special ca hrana congelata.
    • Artemia: Ca avantaje se poate vorbi aici de o valoarea nutritiva buna, fara boli transmisibile. Ca dezavantaje, trebuie tinut cont ca este totusi un crustaceu de apa sarata, si nu trebuie sa va hraniti pestii tropicali numai cu astfel de hrana.
    Practic ca hrana vie personal va recomand sa mergeti pe Chironomide si Artemia, in alternanta, bineinteles in varianta congelata. Produsele de la Ocean Nutrition mi s-au parut exceptionale si la un pret ok.

    Optim ar fi sa combinati diverse tipuri de mancare, mai ales daca aveti hranitor. In special avand in vedere ca exista pastile sau fulgi cu mai multa spirulina (foarte cautata de acvaristi), exista fulgi cu un aport bogat in minerale si vitamine (pentru culori si sanatate). La aceasta mancare mai combinati (sau alternati) cu hrana vie congelata... si garantat veti avea niste pestiuci sanatosi si energici.

    Atentie insa, in hranitor nu veti putea introduce hrana vie sau congelata... Personal la acvariul cu aproximativ 100 de pesti folosesc hranitorul pentru fulgi, granule, pastile de 2 ori pe zi (la 9:00 dimineata si 18:00 seara), iar odata sau de 2 ori le dau cate 2 cuburi de mancare congelata (artemia si libelule). Toata lumea este fericita, si de obicei in 10-15 minute nu mai este urma de mancare. Exceptie facand pastilele care dureaza mai mult pana sunt "exterminate".

    Si pentru ca am adus in discutie pastilele, va recomand Algae Wafers si Tropical Wafers de la Ocean Nutrition, in combinatie cu Tetra Wafer Mix. Credeti-ma, am testat zeci de astfel de pastile, si majoritatea aveau problema de a se "dezintegra" foarte repede in apa, murdarind-o. Acestea trei pot rezista si o zi fara sa se imprastie prin tot acvariul.

    Inca un mic sfat. Stiu ca multi isi cumpara cutii imense de mancare (de 1Kg de exp.) pe sistemul "Ies mai ieftin si imi ajunge pentru urmatorii 3 ani"... eu insa nu pot recomanda acest lucru. Luati mancare cat sa va ajunga 3, maxim 6 luni. De obicei la deschiderea recipientului de mancare, aceasta incepe sa se degradeze. Oricat de bine ar fi conservata, este totusi mancare cu continut de alge, creveti, etc... ce isi vor pierde din valorea nutritiva in timp.
    Attached Images Attached Images tipuri_de_mancare.jpg bloodworms_artemia.jpg bloodworms_artemia_2.jpg