Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #17 SP
    Admin MonkY's Avatar
    V.2. Construirea unui acvariu
    Acest capitol este dedicat celor care nu doresc sa achizitioneze acvariu "de firma" si vor sa realizeze ceva custom (cu marimi care nu sunt disponibile de la producatorii renumiti in domeniu). Va rog sa incepeti prin a citi Capitolul III.1. Acvariul si sa va decideti daca mergeti pe un acvariu open-top sau cu capac, sa va decideti unde il asezati inainte de a incepe calculele.

    Odata ce v-ati decis la dimensiunile acestuia, verificati daca pentru acvariul de marimea dorita veti putea gasi capac cu lampi sau lampi suspendate. Daca nu, recalculati lungimea/latimea sa.

    Pasul urmator este suportul. Nu subestimati greutatea unui acvariu. Luati in calcul greutatea sticlei, greutatea apei, a substratului/pietrelor, a buturugilor/mopanilor, a echipamentelor, si nu in ultimul rand, adaugati greutatea dvs. in cazul in care acvariul va fi pus undeva la inaltime. Oricat ati dori, la un moment dat va veti "sprijini" pe acesta pentru a putea lucra in el.

    Sa luam aici un "mic" exemplu, un acvariu de 500L. Initial ati fi tentati sa spuneti ca greutatea acestuia se va apropia de 500Kg. Insa, la cei 500L de apa daca doar adaugati 150Kg pt. sticla, 50Kg pt. echipamente si deja ati sarit usor la 700Kg. Am putea spune, ca regula generala pentru calculul suportului, este ca acesta sa tina cel putin un factor de 1.5x din capacitatea acvariului. Cu un factor de 2x deja puteti "dansa" linistiti pe suport.

    In functie de greutatea acvariului veti fi nevoiti sa dublati PAL-ul suportului, sa puneti PAL si pe partea din spate (unde de obicei se foloseste un simplu placaj de decor), si nu in ultima instanta sa intariti fie cu L-uri metalice, fie sa-i faceti cadru metalic complet.

    Dupa realizarea suportului, verificati cu un poloboc ca acesta sa fie perfect aliniat, fara inclinari de nici-un fel. Deasupra suportului (sub acvariu) veti pune un strat din poliester sau material "antiderapant". Pe langa faptul ca va tine acvariul sa nu "alunece" acesta va si prelua din soc si din denivelari.

    Si trecem la partea unde ne apucam sa calculam ce fel de sticla ne trebuie pentru acvariul nou, ce grosime, daca ne trebuiesc intaritoare, fund dublu, etc. Incepem prin a ignora complet geamurile de 1, 2, 3 mm... acestea fiind prea nesigure chiar si pentru acvarii mici. Prin urmare avem:
    • geam de 4mm pentru acvarii pana in 50L
    • geam de 6mm pentru acvarii pana in 100L
    • geam de 8mm pentru acvarii pana in 200L
    • geam de 10mm pentru acvarii pana in 500L
    • geam de 12mm pentru acvarii pana in 700L
    • geam de 15mm pentru acvarii pana in 1500L
    • geam de 19mm pentru acvarii pana in 2000L
    Pentru acvarii de peste 200L deja se recomanda intaritoare. Acestea de obicei se realizeaza cu ajutorul unor "fasii" de sticla ce vor fi lipite intre ele pe lungimea si latimea acvariului. Daca mergeti pe un geam mai "subtire" decat cel recomandat, veti fi nevoiti sa puneti intaritoare in H, pentru a se elimina efectul de "burta" al sticlei.

    Un al lucru demn de luat in calcul, in special pentru acvarii peste 200-300L, este prezenta unui fund dublu. Practic prin dublarea sticlei de pe fundul acvariului suprafata de imbinare cu geamurile laterale va fi mai mare. Va recomand ca daca mergeti pe un acvariu cu sticla de 12mm, sa alegeti mai repede un fund dublu de 10mm decat fund normal de 12 sau chiar de 15.

    Tot aici, luati in considerare ca si greutatea acvariului va creste odata cu grosimea geamului. Avem pentru geamul de tip "float" (cel mai folosit la noi pentru acvarii) urmatoarele greutati:
    • geam float de grosime 4mm - 10 kg/m2
    • geam float de grosime 6mm - 15 kg/m2
    • geam float de grosime 8mm - 20 kg/m2
    • geam float de grosime 10mm - 25 kg/m2
    • geam float de grosime 12mm - 30 kg/m2
    • geam float de grosime 15mm - 37.5 kg/m2
    • geam float de grosime 19mm - 47.5 kg/m2
    Va recomand pe acest site calculatorul pentru "Building aquarium" prin care puteti afla singuri care este grosimea recomandata, in functie de factorul de "safe" (siguranta) ales. Ca sa nu aveti probleme, va recomand sa calculati cu un safe factor de 4.

    Dupa ce ati ales dimensiunile si grosimea, trecem la cel mai important lucru care va tine "legat" acvariul nostru, si anume siliconul. Puteti merge pe un silicon negru, alb, transparent (cum va place, eu prefer negrul) insa orice ati alege, nu faceti rabat aici. Nu incercati diverse solutii "miraculoase" de la supermarket ! Va recomand cu incredere siliconul Dow Corning 881.

    Mbon. Ati luat si suportul, ati luat sticla si siliconul... acum ramane constructia. Aici va recomand, daca nu aveti experienta in realizarea unui acvariu, sa apelati la cineva care a mai facut asa ceva. Nu este cine stie ce tehnologie, insa daca nu veti aplica suficient si in mod egal silicon intre geamuri, va veti trezi ca aveti "goluri de aer", care nu vor putea fi eliminate ulterior.

    Nu uitati, realizarea unui acvariu este un lucru de durata. Siliconul "lucreaza" de obicei pentru o perioada de 2-3 saptamani. Nu se pune apa imediat ! Acestea fiind spuse, mai ramane doar sa va urez succes in realizarea acestuia.
    Attached Images Attached Images intarituri_acvariu_si_fund_dublu.jpg juwel_acvariu_cu_suport.jpg