"De ce am cumparat un PS3" editorial de Ryan Geddes (IGN)
Am citit acest editorial zilele trecute si mi-a placut foarte mult. Probabil va aduce multe comentarii de la fanboys dar in definitiv este doar un atricol, o poveste a unui om. Acum eu nu pot sa sustin lucrurile scrise in articolul de mai jos. Eu nu am avut si probabil nu voi avea un Xbox 360. Mi-am luat un PS3 la mana a doua in asteptarea FFXIII. Tocmai s-a stricat si probabil imi voi lua unul slim, nou si cu garantie inainte de a incerca sa il repar. Deci atunci cand va aparea FFXIII voi fi pregatit si ma voi simti bine.
Cum Sony (şi Microsoft), �n cele din urmă au �mpins un jucator de Xbox �napoi la PlayStation.
"7 ianuarie 2010 - Săptăm�na trecută, am cumparat un PlayStation 3. N-am crezut ca voi face acest lucru, dar asa e in lumea jocurilor. Lucrurile se schimba repede.
Totul a �nceput la Electronic Entertainment Expo, unde de obicei incep astfel de lucruri. Vizionam conferinta live a celor de la Microsoft, cea de acum doi ani �n care Duffy isi canta propriul ei cantec din "LIPS" şi toată lumea a pretins ca lipsa anunţului unui nou Halo nu e mare lucru.
Apoi, �n timp ce schimbam bateria laptopului, am auzit: Final Fantasy XIII va fi lansat pe Xbox 360, precum şi pe PlayStation 3. La anuntul acesta nu ma asteptam. Seria care - pentru mine - a definit PlayStation nu mai era o exclusivă Sony. �n timp ce reclama rula pe plasma gigant, am �ncercat să mă imaginez jucand noul RPG al celor de la Square Enix pe un Xbox 360, dar nu am putut.
Ca un hardcore jucator de 360, care facea parte din echipa Xbox de la IGN's la acel moment, am investit mult in consola celor de la Microsoft. 360 era singura consola din casa mea si aveam un birou plin de ele la serviciu. Am fost un credincios prematur, sarind din "barca" Sony atunci c�nd Xbox original a fost lansat. Era ceva radical şi revigorant in abordarea celor de la Microsoft. Parea un pariu inteligent mai ales atunci c�nd Xbox 360 a fost lansat cu c�ţiva ani mai t�rziu şi jocuri mari au inceput sa apara.
Dar, �n ciuda investiţiilor mele grele �n platforma de joc de la Microsoft ceva nu era in regula in legatura cu aparitia unui nou Final Fantasy pe Xbox 360, ca si cum ai pune un motor de Ferrari �ntr-o carcasa de Buick. Sigur, va merge, dar sufletul maşinii ar muri �ntr-un fel.
�n industria jocurilor, avem de a face cu componente hardware şi software. �n toate discutiile noastre despre grafica, versiuni, specificatii si frame rate, uitam ca, uneori, industia jocurilor este pur emotionala. De ce noi răspundem la unele jocuri şi altii nu? De ce redactorul IGN, Greg Miller, sărbătoreste ziua de naştere a lui PlayStation 2 �n fiecare an, cu tort şi �ngheţată? Este pentru că jocurile vorbesc cu noi, chiar dacă, uneori, nu putem �nţelege ceea ce spun.
Am fost surprins de reacţia mea la anunţul despre Final Fantasy XIII. Una din seriile mele preferate (pe care am crezut ca am pierdut-o după ce am trecut la Xbox) venea acum pe consola care am ales-o. Nu ar fi trebuit sa fiu fericit? Extatic, chiar? Dacă Microsoft si-a jucat cărţile bine atunci si eu am facut la fel.
Dar, aceeaşi companie care mi-a dat o bibliotecă incredibil de jocuri şi cea mai robusta experienţă de joc online pe consola p�nă �n prezent, m-a dezamagit. Cu un pupic si un semn, aceasta mi-a v�ndut o bucată de hardware slab construita care m-a dezamagit constant. Xbox 360 pare facut din piese de puzzle alaturate. Se strica şi ma lasă cu o gramada de jocuri nejucate de săptăm�ni. Nu este atractiv şi nu este elegant. Este Microsoft Windows din nou. Şi mă face să mă simt ca un prost pentru ca ma bazez pe ea.
Dar chiar şi dezamăgirea mea fata de calitatea Xbox-ului 360 nu explică complet reacţia mea la anunţul despre Final Fantasy XIII. Am fost suficient de mult timp jucator de jocuri incat nu ar trebui să mai fiu emotional in legatura cu hardware-ul. A murit ataşamentul meu personal fata de jocurile pe consola c�nd Dreamcast-ul a facut-o? Sau doar a adormit atunci c�nd Microsoft a preluat lumea jocurilor hardcore?
.................................................. .................................................. ...................................
Xbox 360 este un mijloc pentru atingerea unui scop - pentru tine, pentru mine, şi �n cele din urmă pentru Microsoft. Sunt un jucator de Xbox pentru că asa trebuie să fie. Microsoft a deturnat industria jocurilor, a bătut Sony la propriul joc şi a tras cele mai multe software-uri (şi, prin extensie, cei mai multi jucatori) pe orbita sa. Acum, suntem blocaţi �n atracţie lui gravitaţională, si ne rostogolim ca asteroizii.
Pentru mine, PlayStation 3 reprezinta o evadare din vidul spaţiului Microsoft. Este cool şi e japonez. Este �ncrezător. Este bine construit şi nu geme �n semn de protest c�nd �ncearcă să ruleze jocuri. Acesta aminteşte de momentul cand Japonia a fost centrul universului jocurilor, �nainte de a ceda acest titlu Vestului.
Nu spun eu sunt nefericit că există 360. Era timpul pentru jocuri sa mearga mai departe, şi beneficiile sale depăşesc cu mult neplacerile. Dar cu cat ma g�ndeam mai mult la anunţul despre Final Fantasy XIII, cu atat mai mult am realizat ca eram suparat - pe Microsoft pentru ca m-a prins in capcana eşecului hardware, precum şi pe Sony pentru preţurile mari şi pentru ca a nu reusit sa ma atraga pe mine ca jucator.
Din fericire, lucrurile dintr-o dată au �nceput să se schimbe. �n primul r�nd, şi cel mai important, linia de jocuri de la Sony a �nceput să arate mult mai sexy. �mpreună cu Final Fantasy XIII, PlayStation 3 are o ferestra de lansare ferma pentru Gran Turismo 5, Heavy Rain, The Last Guardian, God of War III şi White Knight Chronicles, pentru a numi c�teva. Adăugat la un catalog de jocuri solid, aici sunt c�teva exclusivitati Sony pe care le-as putea lua - şi au caracter PlayStation.
Dar, jocurile bune nu sunt de ajuns. Preţul a trebuit să fie bun, de asemenea, şi Sony �n cele din urmă a ascultat piaţa şi a taiat preţul PS3-ului, lansand o maşină reproiectată. Pentru mine, a fost combinaţie perfectă de evenimente, iar �n final, am cumparat un PS3 250GB şi o m�nă din cele mai bune jocuri ale sistemului.
Mi-am cumpărat un PlayStation 3 pentru că am refuzat să joc Final Fantasy XIII pe Xbox 360? Desigur că nu. Daca as fi simtit asta in legatura cu Sony şi Square, mi-as fi cumparat un PS3 �n ziua de lansare, pretul de lansare de 600 dolari să fie blestemat. Dar anunţul de la E3 mi-a rămas �n minte din 2008. Acesta a atins subconştientul meu (a trecut de toate gandurile despre majorete) şi a gasit furia, pasiunea si nostalgia. Cred că �n final, am cumparat un PS3 ca un protest, cu speranţă şi un pic de credinta oarba.
�n esenţă, Sony a ajuns �n cele din urmă �n buzunarul de la Microsoft, a scos sute de dolari din jocurile viitoare şi le-a pus �n propriul său buzunar. Uita-te ce se �nt�mpla din ce in ce mai mult in 2010, cum Sony isi face jocul si Microsoft continuă să zapaceasca piaţa sa de bază, cu vorbe despre Proiectul Natal.
Să nu ne pacalim singuri. Deţinerea a două console de jocuri este o idee ridicola. �ntr-un viitor nu prea �ndepărtat, consolele de jocuri vor fi �nvechite, un rezultat net pozitiv pentru gameri. Dar p�nă atunci, am de g�nd să �mbrăţişez decadenţă unui stil de viata cu două console, impartind timpul si banii �ntre ele.
Voi juca �n continuare pe Xbox 360, şi voi petrece cea mai mare parte a timpului meu online multiplayer pe sistemul Microsoft, pentru că aici sunt cei mai multi dintre prietenii mei, dar e ceva in detinerea unui PlayStation care ma face sa ma simt bine. Sigur, PS3 mai are problemele sale - dacă aţi citit p�nă aici, ştiţi deja care sunt - dar acum ma pot odihni liniştit stiind ca voi putea juca Final Fantasy XIII �n pace, �ncrezător că nu voi lua o pauza in timpul unei lupte cu un boss.
Şi, mai important, ma voi simti bine �n timp ce o voi face. "