Single post: V-ati cumpara un joc de NES in ziua de azi ?
-
Mad Collector
Man cred ca tu ai inteles gresit
- exista jocuri de NES cu valoare de colectie care costa inzecit cat un joc "next-gen"
- exista jocuri ragandite sa para ca fiind de NES (ex. Megaman 9 - care costa similar cu cele next-gen)
- exista jocuri de NES care nu au fost lansate niciodata oficial - jocul vine la cutie sigilat, de ce ai plati mai putin pentru el pentru ca
1. un joc de nes este mult mai greu de produs decat unul "next-gen" si mult mai scump (presupune un integrat .. etc)
2. un joc de nes trebuie sa substituie efectele vizuale si auditive cu altceva (de obicei povestea, sau actiunea intensa) - aici este practic ceea ce spui chiar tu, un joc de nes nu poate avea grafica/sunet - dar poate avea feeling -
Eu tocmai asta ziceam, daca in ziua de azi ar aparea un joc de ex cu cangurul cu tommygunul ... dar pe platforma NES cu grafica banala 8biti si sunetul aferent - ai fi dispus sa il cumperi ? (in conditiile in care ar costa exact cat un joc de PS3/Xbox360 sau Wii)
Acest thread prezinta o situatie ipotetica (sansele ca in ziua de azi sa apara un joc NES 100 % - oficial sunt nule) - si pentru a cauta farama de nostalgie pe care unii au trait'o in anii 1984-95 - cat a fost life spawn ul NES ului.
Poate fi extrapolata la alte console - gen
- SNES
- Genesis / Mega drive
- Gameboy
- Game Gear
- Saturn
- Dreamcast ..
etc.
Fiecare poate sa-si expuna punctul de vedere fara sa fie blamat de cineva - nu acuzam aici pe nimeni pentru o opinie.
Eu chiar sustin ideea de a reface jocurile vechi (pastrand insa metoda de control/mecanica jocului) - dar updatand grafica
De ce sa avem Final Fantasy XIII cand putem avea Final Fantasy 7 refacut (jocurile alese random puteti inlocui cu jocul vostru preferat)
De ce am avea Street Fighter IV - cand puteam sa avem SF 2 Turbo refacut (desi aici pic intr'o capcana, SF 4 este un SF 2 turbo refacut
)
Dar ma uit la jocuri gen
-> Megaman 9 - joc care aduce un omagiu fanilor seriei - desi nu este 8 biti curat trezeste nostalgii si aduce lacrimi in ochii fanilor
-> Bionic Comando Rearmed - un joc superb, care te penalizeaza la orice miscare gresit (similar cu originalul) dar care este ocolit de gamerii ne-experimentati din ziua de azi, gameri care nici macar nu stiu ca un joc video pe vremuri nu era doar "pick-and-play" ci presupunea un proces indelungat de trial-and-error sau de memorare a paternurilor adversarului "virtual".
-> TNMT -> care a fost un esec (din pacate) datorita schimbarii metodei de control intr'un mod barbar.
Vad insa jocuri precum Chrono Trigger - care este deja la a 3-a reincarnare - tot 16 biti, extrem de putine imbunatatiri - si ma intreb - oare nu aceste jocuri au fost de fapt perfectiunea ? oare jocurile din ziua de azi nu sunt deja pe un trend descendent si ceea ce in ziua de azi se cheama "perfectiune" pe vremuri era doar mediocritate pura ? oare nu asa numitul procedeu de "dumb-down" al jocurilor din ziua de azi nu ne indreapta spre o uniformizare a masei de gameri ? asa numitele "casual games" sunt oare bune sau rele pentru dezvoltarea pe viitor a acestei forme de entertainment ?
Nu stiu cati dintre gamerii din ziua de azi isi amintesc, sau au avut ocazia sa simta pe propria lor piele frustrarile la care erau supusi cand se jucau un joc pe o platforma acum numita "retro" - aceste jocuri care nu aveau save pointuri, care presupuneau memorarea codurilor de nivel si care n-aveau "walkthrou" pe internet, pentru ca nu exista inca internetul - existau ghidurile din revistele de profi care insa costau destul de mult.
Poate am mai spus dar in ziua de azi gamerii se plang pentru ca trebuie sa plateasca pentru un joc cu buget de cateva milioane dolari - un pret de 60 $ (sau EU) dar pe vremuri un joc costa si peste 120 $ si bugetele de productie nu depaseau cateva zeci de mii de $. (folosesc $ datorita dezvoltarii masive din sua a jocurilor video)
Pai cand Shenmue (pentru Dreamcast) a avut alocat un buget de 70 mil dolari - fiind cotat ca CEL MAI SCUMP JOC DIN ISTORIE - si facand valuri in toate publicatiile pentru ideile inovatoare de tip "sand-box" (preluate apoi in jocuri precum GTA, Saints Row etc) sau Quick time events (prezenta aproape in toate jocurile de actiune gen God of war .. etc) in ziua de azi exista bugete care se apropie.
Daca pe vremuri un joc care vindea 100.000 unitati se considera un succes, acum un joc cu buget mare care vinde sub 2.000.000 este considerat un esec financiar.
Oricum in ziua de azi jocurile sunt mult mai "usurele" complexitatea venind din increngatura din meniuri, numarul mare de butoane folosite, un dialog tree prea complex si greu de urmarit, o posibilitate de customizarea EXCESIVA a caracterelor - si s-a pierdut ce era mai important, aspectul de FUN al jocurilor - eu sincer nu pot sa spun care a fost cel mai bun joc al anului 2009 - tocmai pentru ca jocurile din ziua de azi nu mai au acel "je ne sais quoi" ... call me OLD FASHIONED.