I... MUST... HAVE... iPAD...

Si acum sa trecem rapid printre carcotasi, si sa vedem de ce iPad will "rule" the world. In primul rand, ca fost posesor de tablet, pot sa spun ca NU EXISTA (si probabil nu va exista pt. o lunga perioada) la nici-un alt producator un astfel de nivel de tehnologie. Multitouch screen cu GPS, 3G, WiFi, Bluetooth, 64GB Flash, baterie de 10h (video), in doar 730grame... that's really something amazing !

Un al doilea punct pentru care va castiga "razboiul" cu orice alt tablet sau "reader" (eInk) este faptul ca au decis sa mearga pe un iPhone OS modificat, pastrand compatibilitatea 100% cu toate aplicatiile de pe iPod/iPhone ! Peste 140.000 de aplicatii din start. Aici apare si motivul pentru care au mers pe un raport 4:3 pe cand "16:9 este atat de popular". In felul acesta, scalarea in fullscreen de pe un iPhone/iPod este mult mai usoara. Prefer asa, decat sa am toate jocurile "turtite". Sa nu uitam ca totusi fotografia si cartile (unele din functiile de baza pt. care iei asa ceva) sunt mai apropiate de 4:3 decat 16:9:

A4 (la 300dpi) : 2475 X 3525 = 1.4 ratio
Fotografie (la 21 Mp) : 5616 x 3744 = 1.4 ratio
iPhone : 480 x 320 = 1.5 ratio
iPad : 1024 x 768 = 1.33 ratio

... pe cand Widescreen : 1920 x 1080 = 1.77 ratio. Presupun ca oricine ar prefera in ziua de azi compatibilitate mai mare cu A4, fotografia, iPhone, decat cu widescreen-ul pt. movies. In plus, un un tablet widescreen ar fi un pic akward de folosit, fiind prea inalt si prea lat. Daca in mode landscape ar fi destul de usor de folosit, in mod portrait not so much. Anyway, nu cred ca se supara nimeni daca ramane cu niste mici bari negre in filme dar pastreaza un ratio mai bun cu toate celelalte.

Trecand peste asta, sa nu uitam de aliasingul de la Apple... Sunt convins ca 1024 x 768 la Apple arata la fel de bine (cel putin pt. text) precum un 1920 x 1200 pe PC. Ca dovada sta iPhone-ul, care randeaza text mult mai bine decat telefoane care au rezolutii de cel putin 2 ori mai mari (480 x 320 vs 800 x 480).

Nu stiu ce fel de custom CPU folosesc (un CPU A4 1Ghz) insa din ce am vazut se misca frickin' fast... La fel, nu sunt detalii despre acceleratorul grafic, insa avand in vedere compatibilitatea cu jocurile de pe iPhone 3GS si upscale-ul respectiv, cred ca este ceva peste procesorul grafic al lui 3GS (despre care va aduc aminte ca poate rula pana si engine de Unreal III). Adica mult prea mult pt. un tablet. Aici sunt un pic neincrezator in cifrele de la Apple... daca va tine iPad-ul mai mult de 2-3 in gaming, ar fi o minune.

Lucruri negative pentru mine la iPad ar fi urmatoarele: no USB, no HDMI and no Flash. Atat USB cat si HDMI sunt rezolvabile prin dock stations sau adaptoare pt. iPod connector, iar pt. Flash, totul tine de Adobe. Intrucat pt. ultimele versiuni Adobe se joaca cu accelerari GPU pt. Flash, s-ar putea sa vedem totusi ceva care sa fie ok si pt. iPhone sau iPad.

Cat despre multitasking... desi nu e specificat, ca si pt. iPhone, el exista. Nu va trebui nimic altceva decat un simplu homebrew (gen Backgrounder) pentru a folosi cu brio multitaskingul. Avand in vedere ca pt. iPhone OS 4.x a fost anuntat oficial suportul multitasking, presupun ca si pt. iPad vom avea asa ceva.

Daca pun tot ce am vazut/citit despre iPad... mai ales la preturile anuntate, din punctul meu de vedere a nu dori sa detii asa ceva ar fi pur si simplu inexplicabil. Un reader, tablet, multimedia and gaming device de 9.7" la 730 grame... e un vis adeverit pt. multi. In special pentru cei care calatoresc mult si sunt obositi de laptopurile greoaie si care duc cu greu mai mult de 2-3 ore (eeepc nici nu-l luam in calcul avand in vedere puterea sa grafica si lipsa touch-ului). Eu in mod sigur voi avea unul...

P.S. Ca funny fact, avand in vedere versiunea cu GPS si Wifi n si 3G data... presupun ca iPad-ul va deveni automat GPS-ul cu cel mai mare ecran si cel mai mic pret. De-abia astept sa vad primul iPad agatat de bordul masinii Si sper sa nu apara un hack ceva ca sa poata fi folosit si reteaua GSM, altel vom vedea oameni pe strada la ureche cu un device de 9.7"