in ultimul timp s-au cam inmultit notele peste 9. majoritatea sunt date aiurea. cind spui ca un joc merita 9..ce spui de fapt? sau mai bine zis, ce intelege cel cu care vorbesti? esti sigur ca si el masoara la fel ca tine? 9 pentru tine nu e acelasi lucru ca 9 pentru el. poate parea absurd ce spun insa e aiurea sa compari o nota de 8.5 data de site-ul X cu una de 9 data de site-ul Y, cand mai mult ca sigur cele doua site-uri au metode de calcul a notei sau de apreciere diferite si cei care au scris mai mult ca sigur au experiente diferite, gusturi diferite, etc. din punctul asta de vedere, site-uri ca metacritic sunt useless. teoretic ar trebui sa faca o medie a notelor, insa in masura in care aceeasi nota inseamna diverse lucruri pentru diferite site-uri, media devine aberanta, insa mai ales inselatoare.

o alta problema este ca se abuzeaza de notele mari. un 8 ar trebui sa ia un joc fff bun, 8.5 aproape excelent si 9 sa fie ceva exceptional. 9.5 ar trebui sa faca istorie si sa fie dumnezeiesc, iar 10 nici sa nu existe....ca oricum nu exista. dupa logica asta 7 ar trebui sa fie un joc mediu spre bun. cind ati vazut ultima oara 7? si ce a insemnat el? din toata experienta mea, toti PR managerii cu care am vorbit pana acum, dar TOTI erau interesati numai in note. nu a fost unu care sa-mi citeasca articolele. toti ma intrebau nota. doar nota ii intereseaza. din cauza asta se dau note si nu se foloseste un sistem de genul f prost, prost, mediocru, bun, f.bun. majoritatea site-urilor sunt interesate sa primeasca in continuare review copies, sa se inteleaga bine cu PR managerii, sa primeasca stiri, poze, eventual sa mai faca vreun interviu cu nu stiu cine. si uite asa se dau note iar diferenta intre 8.5 si 9 nu e chiar ataaaat de mare asa cum pare la prima vedere.

anyway, ce vreau sa zic este ca o cearta pe notele date de diferite site-uri este un nonsens. notele nici nu ar trebui sa existe. va certati de fapt pe ceva ce nu exista decit virtual in loc sa va certati pe chestii din joc, caracteristici, fapte, lucruri reale. nota este pur si simplu o inventie menita sa vanda un produs. ce e mai grav e ca fiecare are propria lui interpretare a acestei inventii. nu exista un sablon sau mai bine spus daca initial s-a dorit a fi un intrument de masurare, acum a ajuns un instrument de publicitate, atit de rastalmacit incit ai impresia ca vezi numai jocuri exceptionale in jurul tau, indiferent ce nota iau. nu spun ca nu sunt si persoane sincere, care dau note dupa propria lor judecata/apreciere fara sa tina cont de asteptarile vreunui PR manager. de acord, insa in masura in care toate aceste note nu se pot armoniza, nu se rezolva nimic. degeaba un joc are 9 pe X siteuri, cind de fapt pe un site 9 inseamna mere, pe altul pere, pe altul struguri, pe altul portocale si asa mai departe.

inca o treaba. acum multi ani, cind nu erau atitea titluri pe an, cind titlurile apartineau clar unui gen sau altul si nu erau o groaza de struto-camile cum sunt azi, o nota avea o alta semnificatie. azi notele sunt diluate intr-un ocean de titluri si nu mai stii ce sa alegi. sistemul acesta de notare este invechit si nu face fata necesitatilor de azi (ma refer la necesitatile unui jucator). asa cum afirmati si voi aici, preferati sa va uitati la trailere, sa jucati demouri si sa va formati singuri parerea, nu sa va luati dupa un articol....sau dupa o nota. cred ca asta ar trebui sa le dea de gandit in primul si in primul rand celor care scriu articole si dau note. din pacate insa, nu sunt semne sa se schimbe ceva. exista un sistem care functioneaza, un sistem in care notele sunt importante, asa ca nu vor renunta la ele. cu toate astea, consumatorii, jucatorii, vor altceva. nu isi dau seama ce vor, insa nu mai sunt de acord cu sistemul actual si nu stiu cum sa o spuna. cei care dau notele se fac ca ignora situatia si uite asa cei care scriu articole isi pierd integritatea, profesionalismul si...cititorii.

cum spuneam, e nevoie de alt sistem, unul care sa puna merele intr-un loc, perele in altul, strugurii in altul samd. sistemul de notare pe verticala...de la 1 la 10...just doesn't cut it anymore.