Single post: Clubul PlayStation 3
-
07-03-2010 02:00 #7122 SP
Senior Member
wow...low-cost games.
treaba functioneaza cam asa. va dam jocul full pe disc la 10USD (sau suma X, nu conteaza) iar in banii astia aveti la alegere primele 2 capitole din singleplayer gratis, 3 harti de multiplayer din 9, sau 7 zile de gameplay. vrei sa mai joci dupa aia, mai platesti putin....un fel de sistem de micropayment. vrei jocul full, platesti inca 50USD (diff pana la jocul full) online, se leaga jocul de contul tau (eventual si de consola ta), dupa care te joci cind vrei, cit vrei. cind vei da mai departe discul, vei lua pe el....mai putin de 10USD iar cumparatorul va fi nevoit sa isi cumpere licenta. nice?
well, poate nu va fi 10USD discu...poate 20...nu stiu, cifrele date de mine mai sus sunt orientative. exemplul insa cred ca e destul de graitor. mie chiar mi-ar placea de ex, sa dau 20USD pe discul de Heavy Rain si sa am max 3 zile de gametime inclus. il termin si il vand. in felul asta, mult mai multe persoane si-ar permite jocuri originale ceea ce le va aduce un venit substantial. apoi, in eventualitatea in care se va pirata ps3 chestia asta e fff buna pentru ca fff multi vor prefera sa nu riste ban pe consola asa ca vor incerca un titlu citeva zile si daca nu e pe placul lor, vor vinde discul. cit pierzi....10USD? e infim....insa pentru Sony...10USD de la milioane de pers...inmultit cu X titluri pe an....do the math.
sau luati ca exemplu CoD 10 (lol). ai discul la 20usd, singeplayerul full la 15usd....si 3 harti din 9 gratis. pentru fiecare harta in plus, platesti 5usd. joci ce harti vrei. nu te obliga nimeni sa le iei pe toate. ori iei restul de 6 harti pentru o super oferta speciala de 25usd in loc de 30...ori le cumperi pe rand pe toate. sau si mai bine. nu te intereseaza singleplayerul, te-ai ales cu un joc multiplayer la 20USD (discul) plus 25USD hartile si uite cum la 45USD joci ultimul racnet in materie de multiplayer. bineinteles ca se va marketa treaba asta cu ceva de genul...creaza-ti propria experienta de joc...asa cum vrei tu...power to the people....right!!!!!!!
e clar cu in perioada pe care o traim bucuria SH nu are cum sa dureze mult. e foame de bani. discul fizic nu o sa dispara prea curand din citeva motive: trebuie sa traiasca si retailerii, inca nu avem conexiuni atit de babane la net ca sa tragem jocuri de 50GB intr-un timp decent (vezi MGS4) si in plus unii vor editii de colectie....iar alea musai sunt reale....cu toate ca se tind acum spre bonusuri exclusiv sau aproape exclusiv virtuale.
o alta posibilitate de a implementa sistemul asta este de a lansa jocul in 2 versiuni. ori cumperi discul cu jocul full pentru suma de 60USD, ori cumperi un disc din asta demo pentru o suma modica si te descurci cu licenta/validarea lui online. ideal ar fi ca trecerea sa aiba loc treptat, nu brusc, insa lucrurile cu siguranta nu vor mai fi la fel in citiva ani de acum inainte.