Hai sa vorbim pe puncte ca mi-e greu la cate nebunii scriem pe-aici

1. Mancarea de la Hikari e exceptionala, in special pt. carasei. Au cea mai tare mancare pt. carasi dintre toti producatorii. Deh, japonezi... ei se ocupa si de carasi si koi. Pastilele lor insa, asa si asa... se destrama prea repede in apa. Aici Ocean Nutrition este cea mai tare. Fulgii, parca Totusi tetra are cea mai variata gama... si care nu-ti murdareste apa. De la Hikari mi-a placut si mancarea pt. neoni. Referitor la mancare, daca vrei sa-ti creasca pestii frumosi, va trebui sa incepi sa le dai si mancare congelata (recomand Ocean Nutrition Cultivated Bloodworms, si eventual Artemia ca alternativa). La cat de mic e acvariul, nu dai zilnic. Eventual le dai odata pe saptamana, asa... ca un fel de mancarica speciala de weekend. Mai mult, la mancare e recomandat sa diversifici, sa nu le dai acelasi lucru tot timpul. Aici oricum conchid cu ideea ca vanzatorii nu au nicio legatura cu calitatea mancarii. Probabil ti-au recomandat Hikari pt. ca e cea mai scumpa

2. Nu mi-ai spus ce "sanitar" ai ? Este hoplo, cory, ancistrus ? Ca ei au renumele de "sanitari" desi saracii nu au nici cea mai mica legatura cu asa ceva. Faptul ca mananca de pe fundul bazinului mancare ca orice alt peste, nu-i face mai speciali. Sper ca nu crezi tampenia pe care o spun multi, cum ca ar manca excremente si alte alea de pe jos. Asta nu o face nimeni... sau daca e vorba de digestii incomplete (cum sunt la carasei) ar putea manca melcii... Aici la fel, despre vanzator trag concluzia ca habar n-are, daca iti recomanda la 55L sa iei 4 scalari, 3 xifo, 1 hoplo... eventual si niste guppy si gourami, si e gata ciorba

3. Chestia cu "am luat pesti frumosi si sanatosi" in cazul tau nu are nicio relevanta. Pana si carantina tine de obicei 3 saptamani... si nici atunci nu poti spune 100% ca este sanatos sau are probleme. La cat i-ai tinut tu, din pacate nu e o afirmatie eligibila. Mai ales ca a murit deja unul. Cat despre frumosi... aici e posibil sa ai dreptate

4. La 700 RON cred ca-ti faci acvariu de 300L, nu de 80 cat era ala. Probabil insa ca era un Juwel ceva... si acolo te gandesti ca numai sistemul de iluminat e cateva bulioane. Si constructia mai de calitate, sticla mai buna, etc... Oricum daca te vei gandi sa faci urmatorul pas... eu zic sa nici nu iei in considerare ceva mai mic de 125L. Nu face hop-uri de la 55 la 80, de la 80 la 100, de la 100 la 120 si tot asa, ca e pacat. Cu cat e mai mare, cu atat vei avea mai putine probleme. Faci odata un efort si dupa aia gata, stii ca ai ceva pt. ani de zile de-acum inainte.

5. Trebuie sa ajungi la reef. Eu de fiecare data i-am zis lui George ca ar trebui sa puna intrare pe bani acolo... la ce nebunii de pesti are. Tin minte ce suparat era cand din cauza defectiunii unei singure pompe, in acvariul mare de cateva mii de litri... i-au murit pesti de 7000 EUR... Acum ceva timp a adus o murena incredibila... si niste rechini puiuti... ce sa mai, trebuie vazuti. Pacat ca a dat discusii aceia imensi. Nu mai vazusem la nimeni discusi atat de mari... Dar nah, acolo trebuie sa vanda, nu sa se ataseze de pesti.

6. Probabil ca e vorba de Domnul Oprea... Stiu ca am vizitat si eu odata pentru niste otocinclus care nu se gaseau mai pe nicaieri. Am luat ceva care am ajuns la concluzia ca sunt niste clone de otocinclus, pentru ca fata de cei pe care-i aveam, astia nu s-au atins in viata lor de alge. Si mai rau e ca i-au invatat si pe ai mei... si acum ii vad numai pe pastile pe toti. In rest, nimic impresionant. Carasi peste carasi... ca e la moda

7. Repet, eu nu ma consider un acvarist super experimentat. Nu am ajuns la nivelul in care sa-mi disec pestii sa vad ce a cauzat o anumita boala, nu am ajuns la nivelul sa ma joc cu E.I. si sa fac chimie in bazin... hell no, nici macar toate plantele nu mai stiu cum se numesc (denumirea stiintifica). Incepusem sa studiez toate cele, dar m-am oprit la un anumit punct, pentru ca devenise obsesie. Si din acel moment, parca nu mai ai timp sa te bucuri de pestiuci, de plante... de frumusetea unei astfel de bucati de natura. Si la urma urmei, noi nu ne luam acvarii pentru a invata chimie, anatomie sau mai stiu eu ce... Luam pt. ca ne incanta privirea. Eu am norocul sa am acvariul la nici 1m de mine... si e super relaxant. Poate cand voi avea (daca voi avea vreodata) o casa, imi voi putea face ceva mult mai mare... poate chiar un paludarium... Dar, toate la timpul lor.

8. Vezi tu... aici ar trebui sa te intrebi de ce la cate specii de pesti am eu... de ce nu am si scalari ? Sunt frumosi, imi plac si mie... dar sunt genul de pesti cu o personalitate care devine agresiva. Mai ales atunci cand depun sau cand isi apara teritoriul. Sunt genul care "ciupeste" orice peste poate prinde (la un moment dat). Iar daca dupa ce a ciupit i-a placut gustul... spui aleluia saracului din care a luat mostra. Daca citesti forumuri de specialitate, vezi cum o pereche de scalari au reusit sa decimeze 30-40 de neoni intr-o singura noapte. Sau cum se infrupta din guppy cu care au locuit fara probleme o perioada indelungata... E bine sa citesti despre pesti inainte de a-i achizitionat... sa vezi daca nu cumva doar frumusetea lor nu e suficienta. Dar, vei avea timp suficient sa te gandesti in timp ce inveti. Mai rau e ca dupa ce te-ai obisnuit cu ei, te desparti mai greu...