Single post: Totul despre pesti si acvarii
-
Junior Member
Salut MonkY si ceilalti!
Foarte bune povestile tale despre pesti, MonkY. Ma bucur ca am gasit acest forum.
Eu am un acvariu Juwel Rio 125 l net din 13 martie anul acesta. Apropo, Okayo, daca vrei sa iti schimbi acvariul cu unul de 120 l, in curand o sa ti se para aproape la fel de mic cu cel pe care il ai acum. Eu am 40 de pestisori, stiu ca e suprapopulat dar nu ma indur sa scap de nici unul, ba dimpotriva, as mai vrea si altii.
Am facut ieri si azi testul JBL 5 in 1 si am valorile ok, doar la nitrati putin mai mari.
Apa arata bine, rahatii se dizolva si nu se vad deloc.
Am probleme cu o pereche de xifo, care parca slabesc de la o zi la alta. La fel a fost si cu un mascul de moly galben, care a slabit ca un somalez si a murit in cele din urma. Femela lui a ramas singura de 2 zile si e disperata saraca, il cauta prin tot acvariul si nu se simte bine singura, desi inainte il mai caftea. Pestii astia cu probleme asa i-am cumparat, mai rahitici, ca nu mai stiu pe unde sa caut pesti de vanzare in Sibiu (de aici sunt), ca sunt putine locuri de aprovizionare - 4 locatii, si pestii arata jalnic aproape toti pe la vanzatori. Care au cel putin cate un peste mort aproape in fiecare acvariu. Aproape de fiecare data cand am cumparat am avut unii pesti cu probleme, care mai devreme sau mai tarziu au plecat intr-o lume mai buna. Cel putin au scapat de Basescu.
Mai am o problema cu nist melci, care au venit singuri la mine in acvariu. Nu stiu ce fel de melci sunt. Sunt foarte mici, 2-3 mm. Sunt cuminti si nu mananca plante si fac curat foarte bine (isi platesc cazarea) dar parca sunt tot mai multi si mi-e frica sa nu devina o invazie. Ca un chirias nedorit pe care nu-l mai poti da afara. As incerca cu un asasin platit sau cu un botia, dar nici n-as vrea sa moara toti, pt. ca sunt foarte buni la curatenie.
Ce pesti am: un scalar negru si unul alb - erau dublati, dar fiecare a inceput sa se bata cu dublura sa si am dat dublurile. Astia doi de au ramas se inteleg chiar bine pana acum; 8 guppy; 8 neon; 4 xifo; 2 platty; 1 molly galben; 3 kuhlli; 4 zebre; 2 ancistrusi; 2 cory; 4 SAE - ultima achizitie.
Ciclarea am facut-o cu pesti in acvariu din a doua zi: scalarii, neonii, guppy, platty si xifo, si au trait toti, mai putin 2 guppy tot asa emaciati. Restul pestilor i-am luat dupa vreo luna.
Oricum ciclarea cred ca s-a terminat abia de vreo 2 saptamani. Am ramas surprins vazand cum au aparut zone libere de rahati in pietris - de ziceai ca-i lustruita fiecare pietricica, zone care s-au intins apoi treptat in tot pietrisul. Nu stiu, poate o fi si de la melcii aia, sau asa tre' sa arate un acvariu ciclat.
Cu algele nu am avut probleme mari. Am citit ca e mai bine sa cureti doar geamul frontal si in rest sa le lasi sa isi faca damblaua si dispar de la sine. Asa a fost - oricum nu erau suparator de multe, vizual vorbind.
Am trecut prin multe incercari de repozitionare a plantelor, pietrelor si radacinilor prin acvariu pana imi place acum cum se prezinta acvariul. I-am stresat cu asta foarte tare pe pesti cat si, mai ales, pe nevasta-mea. Care, initial, cand am luat acvariul, stia ca trebuie multa treaba cu el si isi punea problema ca nu o sa le fac curat la pesti. Le-am facut de i-am innebunit. Putin a lipsit sa nu spal si filtrul cu toate materialele de filtrare tot la 2 zile. Noroc ca am citit la timp despre importanta vietii bacteriilor. Oricum, cred ca acum la pestii le e dor sa mai intru mai des la ei in acvariu. Se obisnuisera cu aspiratul si mutatul "mobilierului" de veneau dupa mana mea sa imi tot dea sugestii.
Acum nu stiu ce sa mai pun prin acvariu. Si pesti stiu ca nu mai pot pune, desi mi-as mai dori macar 2 botia si un shark red tail. Si vreo 2 gurami macar si 2 hoplo.
Asa ca e clar ca urmatorul acvariu, cand o sa am mai mult spatiu in casa, o sa fie unul de vreo 400 de litri. Pana atunci imi place enorm si actualul.
Multa bafta tuturor si sa traiti bine.