Hey there!

It looks like you're enjoying Console Games but haven't created an account yet. Why not take a minute to register for your own free account now? As a member you get free access to all of our forums and posts plus the ability to post your own messages, communicate directly with other members and much more. Register now!

Already a member? Login at the top of this page to stop seeing this message.

---

Hello!

Se pare ca iti place Console Games insa nu ti-ai creat inca un cont. Pentru a beneficia de toate avantajele iti ia doar un minut sa te inregistrezi si este gratuit. In plus ca membru poti accesa nelimitat toate functiile acestui website, comunica direct cu ceilalti si participa la concursuri, tournaments, arcade, etc. Multumim anticipat pentru intelegere ! Inregistreaza-te acum !

Daca esti deja membru ConsoleGames.ro si inca iti apare acest mesaj, te rugam sa te loghezi cu userul si parola pentru a nu mai fi deranjat. O zi buna !

Single post: Ce ne-am cumparat azi - music

1. #7 SP
    Senior Member RACHyyy's Avatar
    Tudor Gheorghe: Pe-un franc poet
    un recital pe versuri de I.L. Caragiale

Tudor Gheorghe - Wikipedia

MIŞCAREA DE REZISTENŢ
    Pentru că există rom�ni care cred că
    Ion Luca Caragiale este doar un liceu

Tudor Gheorghe este un c�ntăreţ, compozitor şi actor rom�n, născut la 1 august 1945, �n comuna Podari, judeţul Dolj, dintr-o familie de ţărani. Copilaria, dar mai ales adolescenţa, i-au fost dificile. Tatăl, c�ntareţ la biserică, a fost arestat şi deţinut politic la Aiud.

�n perioada comunistă, Tudor Gheorghe a �nt�mpinat foarte multe oprelişti din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, p�nă la Revoluţia rom�nă din 1989. Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar �n anul 1979, i-a fost interzis să concerteze imediat după premiera spectacolului “Pe-un franc poet”. După revoluţia din decembrie 1989, Tudor Gheorghe a revenit �n forţă.

Discografie

Albume:

* 1974 - Viaţa lumii
    * 1975 - C�ntece de dragoste de ţară
    * 1976 - Veniţi, privighetoarea c�ntă
    * 1978 - Pasăre galbenă-n pene
    * 1999 - Re�ntoarcerea
    * 2000 - Suflet de Roman
    * 2000 - Mie-mi pasă
    * 2001 - Primăvara. Simfonic
    * 2001 - Toamna. Simfonic
    * 2002 - Pe-un franc poet
    * 2002 - Petrecere cu taraf I
    * 2003 - Iarna. Simfonic
    * 2003 - Diligenţa cu păpuşi
    * 2004 - Petrecere cu taraf II/Trimite Vorbă
    * 2005 - �ntre rāsuri şi trandafiri
    * 2005 - Cu Iisus �n celulă
    * 2006 - �n căutarea dorului pierdut
    * 2006 - Vara. Simfonic
    * 2007 - Calvarul unei inime pribegi
    * 2007 - Petrecere cu taraf III/C�nd Dumnezeu era mai jos
    * 2007 - Parfumele nebunelor dorinţi
    * 2007 - Risipei Se Deda Florarul
    * 2008 - Taina cuvintelor
    * 2009 - Mahalaua Mon Amour
    * 2009 - ... de Primavara

Mărturii:

"De fiecare dată c�nd �l ascult - şi asta se �nt�mplă des - Tudor Gheorghe �mi confirmă bănuiala că poezia rom�nescă - populară şi cultă - poate mişca munţii. (...) Problema mea, inhal�nd prin toţi porii melodia fiinţei sale, este cum să-mi stăp�nesc o lacrimă de dragoste, admiraţie şi m�ndrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, �mi e mai uşor să-l pup." (Marin Sorescu - 1988)

"Tudor Gheorghe are o memorie fenomenală şi asta explică cum a putut să �ndeplinească raptul fără a trezi bănuieli, pentru că at�t c�t �i ştim, bătr�nii lăutari cad la bănuială c�nd sunt fotografiaţi pe h�rtie. �ntr-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremurătoare a "Mioriţei" şi nişte c�ntece haiduceşti cum nu mai aflasem. (...) Scriu cu toată răspunderea că de la Maria Tănase nu am avut o personalitate mai puternică �n ce priveşte comorile noastre folclorice ca acest t�năr şi ne�ntrecut actor din Craiova." (Eugen Barbu - 1971)

Sursa: Jurnalul National | Muzica Populara
    Attached Images Attached Images 100_4591.jpg 100_4592.jpg