Monky, am citit cam tot ceea ce ai pus tu acolo si cam tot ceea ce au pus si ceilalti.

Am sa iti impartasesc un pic si din experienta mea personala.

Eu in clasa a 11-a m-am trezit ca am 95 kg la 1.75m. O greutate mult prea mare pentru inaltimea mea. Ei bune, pana la sfarsitul clasei a XII-a am ajuns sa am 75kg. Cum am reusit ? Sa incepem :

- M-am apucat de tras fiare. Si asta nu in mod exagerat ci de 3 ori pe saptamana. De mentionat e ca PANA LA SALA nu mergeam cu masina sau cu autobuzul ci pe jos sau cu bicicleta.
- M-am apucat o data pe saptamana seara sa joc fotbal, asa cum am vazut ca au inceput unii pe aici si ii felicit pentru ca e o initiativa excelenta.
- Cand aveam timp mergeam la plimbare, cate o jumatate de ora prin cartier, prin oras. Oriunde, doar sa nu mai stau doar cu fundul pe scaun.
- Alimentatia am incercat sa o aranjez in timpul zilei in asa fel incat sa mananc mai multe mese pe zi, iar dupa ora 19 sa nu mai mananc nimic decat un mar, si asta DOAR in caz de necesitate severa. Atentie insa, pentru unii merele creeaza aciditate gastrica si va pot da probleme noaptea.
- Ultima masa era din cereale integrale cu lapte, fara zahar. De ce ? Pentru ca cerealele integrale contin zaharuri complexe care se digera mai greu si vor mentine o valoare a glicemiei suficient de mare pe o perioada mai lunga. Alimentele care au indice glicemic mare, exploziv trebuie evitate seara intrucat dupa scurt timp apare un crash al glicemiei cu aparitia din nou a poftei de mancare. [1].
- Hidratare corespunzatoare. Minim 3 litri de apa/zi, ceaiuri verzi, negre (1-3/zi). Fara sucuri.

Ce NU mai faceam :

- McDonald's sau orice fel de fast food.
- Dulciuri in exces.
- Sucuri acidulate, si de fapt sucuri de orice fel.

In rest mancam normal. Ce-i drept am trecut pe mancare gatita, mese mai multe si portii mai mici. Si foarte important, mancam inainte sa mi se faca foame.

Ce mi-am mai facut a fost un grafic in Excel in care treceam greutatea din fiecare dimineata si in tabel, in dreptul zilei treceam ce consideram eu ca am facut gresit. Exemplu, jumatate sau o intreaga ciocolata mancata. Se mai intampla si din astea... Astfel puteti tine evidenta lucrurilor ce va saboteaza si incet incet sa le excludeti din schema.

Toate faine si frumoase.

Dar...

Trebuie sa intelegi ca doar prin regim nu vei face mare lucru, si daca vei reusi ceva nu va fi sustenabil. Gandeste-te un pic, atunci cand musculatura nu este solicitata, iar tu actionezi din extern cu o dieta, nu vei reduce din greutate predominant din stratul adipos, ci si din musculatura. Acest lucru in timp iti va da probleme mari. De ce ?

In principal pentru ca iti va scadea metabolismul bazal, iti va scadea secretia de testosteron si conversia de testosteron restant in estrogeni de catre tesutul adipos va creste. Aceste lucruri, pe tine ca barbat te vor duce la probleme multiple, inclusiv adenom de prostata. Stiu ca pare random, dar sunt atatea lucruri de discutat. Nu mai spun de distributiile ginoide ale tesutului adipos.

Eu sincer iti recomand sa te apuci de ceva sport. Pas cu pas, incetul cu incetul. Nu iti zice nimeni sa lasi tot jos si sa schimbi peste noapte. Dar nu te poti ascunde dupa faptul ca ai mult de munca, adormi tarziu, etc. De aici vad ca nici destul somn nu ai. Nu subestimati valoarea somnului intr-o dieta.

Masa musculara este extrem de importanta intr-o incercare de slabire pentru ca masa musculara iti tine metabolismul ridicat. Metabolismul bazal va fi crescut, secretia de testosteron crescuta si automat distributia stratului adipos restant va fi alta.

Discutia este mult mai complexa decat poate fi dusa pe un forum si daca mai ai nevoie de alte sfaturi te voi ajuta, inclusiv cu cele medicale. Tot ce te rog e sa nu recurgi la medicamente gen superslim sau alte tampenii care contin o amestecatura de pseudoefedrine si alte substante la limita legalitatii.

Tineti minte, greutatea in plus este doar varful iceberg-ului. Supraponderabilitatea aduce cu sine o gama larga de riscuri de la afectiuni cardiovasculare (boli cardiace ischemice, arteriopatii periferice, accidente vasculare cerebrale) risc crescut de diabet zaharat, sindrom metabolic, afectari renale grave, afectari oculare, articulare si o gramada de alte elemente.

Trebuie sa spuneti stop, si incet incet sa schimbati cate un lucru mic, cat de mic, dar trebuie sa incepeti. O faceti pentru sanatatea voastra.

Monky, din experienta iti spun pentru ca am trecut prin asta. Este ok sa te gandesti la indicele glicemic al fiecarui aliment, dar nu e ok sa te obsedeze asta.

Un secret iti mai spun care pana astazi m-a ajutat dar din pacate nu l-am respectat intotdeauna : Nu e bine sa iti interzici nimic, ai voie din toate cate putin !

Uite, avand in vedere ca acum m-am ingrasat iar pana la 85kg as propune sa facem ceva si noi un concurs, sau un challenge. Sa slabim de exemplu 4-5 kg in 2 saptamani. Nimic spectaculos de greu, dar sa fie un pas pentru inceput.

Monky, daca esti de acord, tu si cine mai este doritor ar fi foarte fain sa facem asa ceva.

N.B. [1] Crash-ul glicemiei - apare in cadrul alimentatiei la o masa cu alimente cu digerare usoara si absorbtie rapida a zaharurilor. Astfel, glicemia va creste foarte mult lucru ce va stimula pancreasul sa secrete insulina. Acea insulina va actiona asupra celulelor organismului, inclusiv adipocite, care vor incepe depozitarea glucozei in exces (sub forme specifice fiecarei celule - inclusiv lipide prin neolipogeneza din glucoza). Incepandu-se depozitarea sub actiunea insulinei, glicemia va scadea din nou rapid = senzatie de foame. De aici se intra intr-un cerc vicios.